fbpx

Ο άντρας της μητέρας μου την απειλεί να δεχτεί συνεπιμέλεια. Μπορεί να τη διεκδικήσει;

ADVERTISEMENT

Η μητέρα μου αντιμετωπίζει ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας από τον πρώην άντρα της. Τη βρίζει συνεχώς με χυδαίους χαρακτηρισμούς και είχε πάει έξω από το σπίτι της και χτυπούσε το νυν σύντροφό της μπροστά στο παιδί, βρίζοντάς τους. Αρνείται να δει το παιδί, το οποίο είναι τώρα 7 χρονών, δεν το παίρνει τηλέφωνο να δει τι κάνει και λέει ψέματα σε αυτό ότι η μητέρα μου δεν τον αφήνει. Είναι άπειρα τα μηνύματα που του έχει στείλει για να πάρει το παιδί, να το κρατήσει για διακοπές και να περάσουν χρόνο μαζί και αυτός εξαφανίζεται. Έχει κάνει αρκετές μηνύσεις σε αυτόν (και για ενδοοικογενειακή βία) από το 2019, το δικαστήριο θα γίνει 17 Σεπτεμβρίου (2021).

Εγώ είχα φύγει από το σπίτι πολύ πριν πάρουν διαζύγιο διότι ασκούσε και σε εμένα ψυχολογική βία μειώνοντάς με και λέγοντάς μου άσχημα πράγματα για το βάρος μου. Πήγαμε και μείναμε με το βιολογικό μας πατέρα καθώς λίγο αργότερα έφυγε και ο αδελφός μου και η μητέρα μου χώρισε μαζί του. Τώρα με το νέο νόμο για συνεπιμέλεια απειλεί τη μάνα μου ότι θα της αρχίσει πόλεμο (πόσο άλλο πια;), για να υπογράψει για συνεπιμέλεια χωρίς να πάνε στα δικαστήρια. Η μητέρα μου φυσικά και έχει πει ότι μετά από όλα αυτά δεν πρόκειται να υπογράψει τίποτα.


ADVERTISEMENT

Υπάρχει περίπτωση να διεκδικήσει την συνεπιμέλεια του παιδιού; Μένουν και οι δύο στο ίδιο χωριό και δεν κάνει κινήσεις να πάρει το παιδί τα οποία τα κάνει επίτηδες και επικαλείται το νόμο περί εναλλασσόμενης κατοικίας και προσπαθεί να ασκήσει πολλή πίεση λέγοντας πως θα παίρνει το παιδί όποτε θέλει αυτός και να είναι 1 εβδομάδα σε αυτόν, 1 εβδομάδα στην μητέρα μου για λόγους εγωιστικούς, κάνοντας εν τέλει κακό στο ίδιο του το παιδί.

Επίσης μπορούμε με τον αδελφό μου να πάμε να καταθέσουμε σαν μάρτυρες; Είμαι 21 και ο αδελφός μου 18.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου


ADVERTISEMENT

Κάθε απόφαση του δικαστηρίου θα εκδοθεί αφού πρώτα ληφθεί υπ’ όψιν το συμφέρον του ανήλικου τέκνου. Οι γονείς οφείλουν να παρέχουν όλα τα εφόδια για να ασκήσουν τα καθήκοντα τους με σωφροσύνη και υπευθυνότητα, έχοντας δημιουργήσει ένα ομαλό και ήρεμο περιβάλλον και παρέχοντας όλα τα εχέγγυα για την ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού. Επιπλέον, αν ενδέχεται να δημιουργηθούν εντάσεις και τριβές μεταξύ των γονέων, καθόσον η εναλλασσόμενη ανατροφή απαιτεί μια πραγματική συνεργασία μεταξύ τους στις επιλογές και στη διαχείριση του ανηλίκου κατά τρόπο παραγωγικό, είναι πολύ δύσκολο το δικαστήριο να αποφασίσει για άσκηση επιμέλειας από κοινού.

Συγκεκριμένα, για να εφαρμοστεί η συνεπιμέλεια, διασφαλίζοντας το συμφέρον του τέκνου, απαιτείται, αφενός μεν, να υπάρχουν κοντινοί τόποι διαμονής των γονέων, ώστε να εξασφαλίζεται η εύκολη και ασφαλής πρόσβαση του παιδιού και στις δύο χωριστές κατοικίες και από αυτές στο σχολείο και τις λοιπές δραστηριότητές του, αφετέρου δε να τηρούν οι γονείς μεταξύ τους καλές και αρμονικές σχέσεις, έτσι ώστε, η παράλληλη ύπαρξη δυο κέντρων ζωής του παιδιού να μην αναστατώνει και απορρυθμίζει τη ζωή του, ούτε να δημιουργεί σ’ αυτό έλλειψη σταθερότητας και ανασφάλειας, όπως θα συμβαίνει αν συνεχίζει να ζει σε κλίμα συνεχών εντάσεων και τριβών μεταξύ των γονέων του, καθόσον η εναλλασσόμενη ανατροφή απαιτεί μια πραγματική συνεργασία μεταξύ των γονέων στις επιλογές και στη διαχείριση του ανηλίκου κατά τρόπο παραγωγικό. (ΕφΑθ 504/2019, ΝΟΜΟΣ).

Ο θεσμός της συνεπιμέλειας απαιτεί οι διαπροσωπικές σχέσεις των εν διαστάσει γονέων να διακατέχονται από το μέγιστο δυνατό επίπεδο αμοιβαίας αγάπης, εμπιστοσύνης, κατανόησης και αγαστής συνεργασίας.

Αν οι σχέσεις των γονέων είναι, όπως μας περιγράφετε, κακές, αλλά και η στάση του πατέρα απέναντι στο παιδί του, είναι τουλάχιστον ανεύθυνη, εφόσον δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτό πραγματικά, τότε είναι πραγματικά δύσκολο να ανατεθεί η επιμέλεια και στους δύο.

Σχετικά με το δεύτερο ερώτημά σας: στις διαφορές που αναφέρονται στο άρθρο 592 του ΚΠολΔ δεν επιτρέπεται: 1) να εξεταστούν με όρκο οι διάδικοι, 2) να εξεταστούν ως μάρτυρες τα τέκνα τους, γνήσια, νομιμοποιημένα, θετά και αναγνωρισμένα, τα τέκνα της γυναίκας που γεννήθηκαν χωρίς γάμο, καθώς και οι σύζυγοι και οι κατιόντες τους. Κατά την ειδική διαδικασία των οικογενειακών διαφορών δικάζονται οι γαμικές διαφορές, οι διαφορές από την ελεύθερη συμβίωση, οι διαφορές από τις σχέσεις γονέων και τέκνων, και οι λοιπές οικογενειακές διαφορές που ορίζονται στην παράγραφο 3 του ιδίου άρθρου.

Εσείς, απ’ ότι καταλάβαμε από το ερώτημά σας δεν έχετε καμία συγγενική σχέση με τον πρώην σύζυγο της μητέρας σας, οπότε και μπορείτε να καταθέσετε ως μάρτυρες. Η μητέρα σας μπορεί να ασκήσει και ασφαλιστικά μέτρα (Όταν συντρέχει περίπτωση κακής ή καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας, ο άλλος γονέας ή κάθε ένας από τους γονείς, αν πρόκειται για επικοινωνία με τρίτο, μπορεί να ζητήσει από το δικαστήριο τη μεταρρύθμιση της επικοινωνίας) και εσείς να καταθέσετε ως μάρτυρες και σ’ αυτό το δικαστήριο. Επίσης το ίδιο ισχύει και για τις μηνύσεις για ενδοοικογενειακή βία, εφόσον ήσασταν παρόντες στα περιστατικά.

Κωνσταντίνα Αθανασίου
Δικηγόρος
Πατησίων 154, Αθήνα
Τ.Κ 11257
Τηλ: 210 – 8675160
Κινητό: 6944 620176
Fax: 210 – 8676521
Email: konathanasiou00@gmail.com
Web: http://avlawyers.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει απιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ