fbpx

Μπορεί ακίνητο που αποκτήθηκε εντός γάμου να το βάλει υποθήκη ο πρώην σύζυγος μετά το διαζύγιο;

ADVERTISEMENT

Υποθήκη εκ του νόμου δηλαδή προσημείωση ακινήτου για περιουσιακά αποκτήματα εντός του γάμου μπορεί να γίνει μετά την αμετάκλητη λύση του γάμου; Μπορεί να προσημειώσει ο άλλος πρώην σύζυγος ακίνητο του άλλου συζύγου μετά την αμετάκλητη λύση του γάμου;

Απαντά η δικηγόρος, κυρία Ζαχαρούλα Γκριέλα


ADVERTISEMENT

Στις §§ 1 και 2 του άρθρου 1400 του ΑΚ, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το ν. 1329/1983, ορίζεται στην πρώτη ότι: «Αν ο γάμος λυθεί ή ακυρωθεί και η περιουσία του ενός συζύγου έχει, αφότου τελέσθηκε ο γάμος, αυξηθεί, ο άλλος σύζυγος, εφόσον συνέβαλε με οποιονδήποτε τρόπο στην αύξηση αυτή, δικαιούται να απαιτήσει την απόδοση του μέρους της αύξησης το οποίο προέρχεται από τη δική του συμβολή. Τεκμαίρεται ότι η συμβολή αυτή ανέρχεται στο ένα τρίτο της αύξησης, εκτός αν αποδειχθεί μεγαλύτερη ή μικρότερη ή καμία συμβολή». Στο εδάφ. γ του ίδιου άρθρου ορίζεται ότι: «Η αξίωση παραγράφεται δύο χρόνια μετά τη λύση ή την ακύρωση του γάμου».

Από τις διατάξεις αυτές προκύπτει, ότι η αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα υπάρχει στις περιπτώσεις λύσεως ή ακυρώσεως του γάμου, καθώς και στην περίπτωση της τριετούς διαστάσεως των συζύγων. Αποκτήματα στα οποία αναφέρεται η αξίωση αυτή είναι η αύξηση της περιουσίας που είχε ο σύζυγος κατά τη διάρκεια του γάμου με τη συμβολή του άλλου συζύγου. Η εν λόγω αξίωση παραγράφεται, όπως ρητώς ορίζεται στο εδ. γ` του ανωτέρω άρθρου 1401 ΑΚ, δύο χρόνια μετά τη λύση ή την ακύρωση του γάμου.

Στην περίπτωση ασκήσεως της σχετικής αγωγής και ενόψει αυτής, μπορείτε με τη διαδικασία λήψεως ασφαλιστικών μέτρων, να ζητήσετε την εγγραφή προσημειώσεως στην ακίνητη περιουσία του άλλου συζύγου, για να εξασφαλίσετε ότι δε θα μεταβιβαστεί, όσο διαρκεί η δικαστική διαμάχη, ή δε θα εγγραφεί βάρος σ’ αυτήν από τρίτο.


ADVERTISEMENT

Ζαχαρούλα Γκριέλα
Δικηγόρος
Ακαδημίας 84, Αθήνα
Τηλ : 2103844544
Κιν :6937174747
Email : zaxgriela@yahoo.gr
Web: http://grielazacharoula.blogspot.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ