fbpx

Μετά τον γάμο θα κληρονομήσω ένα σπίτι. Μπορεί η τράπεζα να το πάρει λόγω χρεών του συζύγου;

ADVERTISEMENT

Σκοπεύω να παντρευτώ και ο μέλλοντας σύζυγος μου έχει χρέη ύψους 120.000 από καταναλωτικό δάνειο.

Μετά τον γάμο θα κληρονομήσω ένα σπίτι από τον πατέρα μου αντικειμενικής αξίας μικρότερης των 100.000. Υπάρχει περίπτωση η τράπεζα να μου πάρει το σπίτι;


ADVERTISEMENT

Απαντά η δικηγόρος, κυρία Ζαχαρούλα Γκριέλα

Από τη διάταξη του άρθρου 5 του Ν. 2238/1994, ο οποίος ίσχυε μέχρι την κατάργησή του από το Ν. 4172/2013 (άρθ. 72 περ. 25, όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το άρθρο 26 παρ. 3 του Ν.4223/2013) ορίζεται ότι:

“1. Κατά τη διάρκεια του γάμου οι σύζυγοι έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν κοινή δήλωση των εισοδημάτων τους, στα οποία ο φόρος, τα τέλη και οι εισφορές που αναλογούν υπολογίζονται χωριστά στο εισόδημα καθενός συζύγου. Σε αυτή την περίπτωση, το τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα του εισοδήματος του ενός συζύγου δεν συμψηφίζεται με τα εισοδήματα του άλλου συζύγου. 2. Ειδικά, το εισόδημα του ενός συζύγου, το οποίο προέρχεται από επιχείρηση που εξαρτάται οικονομικά από τον άλλο σύζυγο, προστίθεται στα εισοδήματα του άλλου συζύγου και φορολογείται στο όνομά του”.


ADVERTISEMENT

Στη διάταξη του άρθρου 61 παρ. 2 του ίδιου νόμου ορίζεται ότι: “2. Για τους εγγάμους, για τους οποίους συντρέχουν οι προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 5, υπόχρεος σε επίδοση δήλωσης είναι ο σύζυγος και για τα εισοδήματα της συζύγου του”. Και στη διάταξη του άρθρου 74 παρ. 4 του ίδιου νόμου, όπως αυτή ίσχυε πριν την αντικατάστασή της με την παρ. 16 άρθρου 8 του Ν.3842/2010 (βλ. άρθ. 10 παρ. 7 του Ν. 4110/2013), ορίζεται ότι: “4. Για τους εγγάμους, εφόσον συντρέχει περίπτωση της παρ. 1 του άρθρου 5, η οφειλή για φόρο, τέλη και εισφορές, που αναλογούν στα εισοδήματά τους βεβαιώνεται στο όνομα του συζύγου, η ευθύνη όμως για την καταβολή της οφειλής, που αναλογεί στα εισοδήματα καθενός συζύγου, βαρύνει καθένα σύζυγο χωριστά. Επίσης, εφόσον συντρέχει η περίπτωση της παρ. 2 του άρθρου 5, για την καταβολή της οφειλής, η οποία αναλογεί επιμεριστικά στο εισόδημα που προστίθεται και φορολογείται στο όνομα του ενός συζύγου, ευθύνεται εις ολόκληρον και ο άλλος σύζυγος”.

Με τις προαναφερθείσες διατάξεις ορίζονται ποίοι είναι οι υπόχρεοι και ποίοι είναι οι συνυπόχρεοι καταβολής των χρεών προς το Δημόσιο και ειδικά για το σύζυγο του υποχρέου, ορίζεται ότι είναι συνυπόχρεος, εφόσον συντρέχει η περίπτωση της παρ. 2 του άρθρου 5, δηλαδή, εφόσον το εισόδημα του ενός συζύγου, το οποίο προέρχεται από επιχείρηση που εξαρτάται οικονομικά από τον άλλο σύζυγο, προστίθεται στα εισοδήματα του άλλου συζύγου και φορολογείται στο όνομά του, τότε, για την καταβολή της οφειλής, η οποία αναλογεί επιμεριστικά στο εισόδημα που προστίθεται και φορολογείται στο όνομα του ενός συζύγου, ευθύνεται εις ολόκληρον και ο άλλος σύζυγος.

Δεν τίθεται ζήτημα ευθύνης απέναντι στο τραπεζικό ίδρυμα για χρέος που δημιούργησε ο έτερος σύζυγος κατά την διάρκεια του γάμου, πολύ περισσότερο για χρέος που δημιούργησε προ του γάμου. Μόνο σε περίπτωση παροχής εγγύησης σε τραπεζική σύμβαση προκειμένου ο έτερος σύζυγος να δανειστεί, η ευθύνη παραμένει ακέραια ακόμη και μετά τη λύση του γάμου.

Ζαχαρούλα Γκριέλα
Δικηγόρος
Ακαδημίας 84, Αθήνα
Τηλ : 2103844544
Κιν :6937174747
Email : zaxgriela@yahoo.gr
Web: http://grielazacharoula.blogspot.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ