fbpx

Μένω Κρήτη και θέλω να μετακομίσω με τον γιο μου, στη Θεσ/νίκη. Μπορεί να μας εμποδίσει ο πρώην σύζυγος;

ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας μένω Κρήτη κ έχω ένα αγοράκι 10 χρονών έχω την επιμέλεια και την κηδεμονία του παιδιού και θέλω να μετακομίσω Θεσσαλονίκη για δουλειά έχει το δικαίωμα ο πατέρας του να με εμποδίσει να μετακομίσω;

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 


ADVERTISEMENT

Ο γονέας με τον οποίο δε διαμένει το τέκνο διατηρεί το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας με αυτό. Παρότι, λοιπόν, η επιμέλεια του παιδιού ανατέθηκε σε εσάς με δικαστική απόφαση, ο πατέρας του εξακολουθεί να διατηρεί το δικαίωμα επικοινωνίας μαζί του σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα.

Με το άρθρο 139 του ν. 4174/2020 εισήχθη το νέο άρθρο 1519 του Αστικού Κώδικα ως εξής: «Μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτεί προηγούμενη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση μετά από αίτημα οποιουδήποτε από τους γονείς. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέσο».

Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 1536 του Αστικού Κώδικα «..αν από τότε που εκδόθηκε δικαστική απόφαση σχετική με τη γονική μέριμνα μεταβλήθηκαν οι συνθήκες, το δικαστήριο οφείλει, ύστερα από αίτηση ενός ή και των δύο γονέων, των πλησιέστερων συγγενών του τέκνου ή του εισαγγελέα, να προσαρμόσει την απόφασή του στις νέες συνθήκες ανακαλώντας ή μεταρρυθμίζοντάς την, σύμφωνα με το συμφέρον του τέκνου, και ιδίως να αποδώσει στους γονείς την άσκηση της γονικής μέριμνας που τους έχει αφαιρεθεί». Γνώμονα για τη μεταρρύθμιση ή μη της δικαστικής απόφασης θα αποτελέσει το συμφέρον του παιδιού και όχι απλώς τα οικονομικά δεδομένα του γονέα που ασκεί την επιμέλεια.


ADVERTISEMENT

Η μετοίκηση του παιδιού σε έναν τόπο τόσο μακρινό από αυτόν της τωρινής διαμονής σας είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει το δικαίωμα επικοινωνίας του πατέρα του, καθώς δεν θα είναι πλέον δυνατή η τακτική επαφή τους. Θα επιφέρει, επίσης, μια σημαντική δαπάνη μετακίνησης για αυτόν (εφ’ ΄όσον είναι κάτοικος Κρήτης).

Σε περίπτωση που ο πατέρας του παιδιού δεν συναινεί στη μετοίκησή του στη Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να εκκινήσετε τις διαδικασίες για τη μεταρρύθμιση της απόφασης που ρυθμίζει το δικαίωμα επικοινωνίας του πατέρα, λαμβάνοντας παράλληλα άδεια από το Δικαστήριο για τη μετοίκησή σας σε άλλη πόλη, παραθέτοντας και αποδεικνύοντας όλα τα δεδομένα που οδηγούν σε μια τέτοια απόφαση εκ μέρους σας, υπό την προϋπόθεση ότι όλα αυτά δεν έρχονται σε αντίθεση με το συμφέρον του τέκνου σας.

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος

Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ