fbpx

Με τον σύζυγο κάναμε αίτηση για διαζύγιο και ενώ το ακυρώσαμε δεν μου δίνουν σύνταξη χηρείας

ADVERTISEMENT

Παντρεύτηκα με τον σύζυγό μου, στις 2 Μαρτίου 2002. Εγώ και ο σύζυγός μου κάναμε αίτηση για συναινετικό διαζύγιο στις 1 Δεκεμβρίου 2004. Συνέτρεχαν λόγοι οικονομικοί και δεν το θέλαμε πραγματικά το διαζύγιο.

Μας διαβεβαίωσε ο δικηγόρος πως δεν θα προχωρούσε παρακάτω.


ADVERTISEMENT

Εξαιτίας όμως κακής συνεννόησης, αυτό προχώρησε και η απόφαση βγήκε στις 29 Μαρτίου 2006.
Ενώ έγινε αμετάκλητη η απόφαση στις 29 Μαρτίου 2012.

Έχασα τον σύζυγό μου , στις 5 Ιουλίου 2021, μία εβδομάδα μετά την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer.

Έβαλα εργατολογο για να προχωρήσει σε σύνταξη χηρείας, εφόσον δικαιούμαι και αυτός , παρά τις εντολές μου προχώρησε στην έκδοση του διαζευκτηριου, παρά το γεγονός πως ο σύζυγός μου, είχε ήδη φύγει από την ζωή.


ADVERTISEMENT

Απευθύνθηκα σε άλλη εργατολογο και κατόπιν συνεννόησης με διευθύντρια που γνώριζε στον ΕΦΚΑ, με διαβεβαίωσε πως εφόσον το διαζευκτηριο, βγήκε μετά τον θάνατο του συζύγου μου, δικαιούμαι κανονικά σύνταξη χηρείας.

Αφού συμπληρωσαμε την αίτηση και ενώ ήμασταν ακόμη σε αναμονή, γιατί χρειαζόταν να μαζέψω ορισμένα δικαιολογητικά ακόμη, άρχισε να μου τα γυρνάει.

Το τελικό αποτέλεσμα, ήταν να μου πει, πως δεν έχω τα απαιτούμενα χρόνια γάμου, γιατί αυτά μετρούν, μέχρι την στιγμή που έκανα την αίτηση για διαζύγιο.

Όπου κι αν έψαξα, μέσω διαδικτύου, βρήκα πως ο χρόνος μέχρι να γίνει αμετάκλητη η απόφαση του Πρωτοδικείου μετράει για τον καθορισμό του έγγαμου βίου.

Συνεπώς, ή με κορόιδεψε εξαρχής, για να μου αποσπάσει το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό που πλήρωσα προκαταβολικά για την σύνταξη χηρείας, ή κάτι μεσολάβησε ώστε να μην υποβάλλουμε την αίτηση και με ξεφορτώθηκε με μια φτηνή και ψεύτικη δικαιολογία.

Αυτό που θέλω να μάθω, είναι αν πραγματικά δικαιούμαι σύνταξη χηρείας, με βάση αυτά που σας ανέφερα ή έπεσα απλά θύμα εξαπάτησης.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Πέγκυ Καραγιάννη

Αγαπητή κυρία,

Η σύνταξη λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου (ο οποίος έχει πραγματοποιήσει το χρόνο ασφάλισης που απαιτείται για τη συνταξιοδότησή του εξ ιδίου δικαιώματος ή ανικανότητας) καταβάλλεται πλέον σε αυτούς τους δικαιούχους επιζώντες συζύγους/ ετέρους μέρη του συμφώνου συμβίωσης και διαζευγμένους ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Η διάταξη αυτή καθορίζει πλέον τα τρία (3) έτη ελάχιστης διάρκειας γάμου/ συμφώνου συμβίωσης από τη σύναψή τους μέχρι την ημερομηνία θανάτου, ως προϋπόθεση για την αναγνώριση δικαιώματος συνταξιοδότησης σε επιζώντα σύζυγο ή στο έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης.

Η εν λόγω προϋπόθεση εξακολουθεί να μην ελέγχεται στις ακόλουθες περιπτώσεις :

i. Ο θάνατος οφείλεται σε ατύχημα που προήλθε πρόδηλα και αναμφισβήτητα εξαιτίας της υπηρεσίας (κατά τις διατάξεις που ισχύουν για τους ασφαλισμένους στους τ. φορείς κοινωνικής ασφάλισης που εντάχθηκαν στον Ε.Φ.Κ.Α., πρόκειται για τις περιπτώσεις ατυχήματος που χαρακτηρίζεται εργατικό) ή σε ανθρωποκτονία.
ii. Κατά τη διάρκεια του γάμου γεννήθηκε ή με το γάμο νομιμοποιήθηκε, αναγνωρίστηκε ή υιοθετήθηκε τέκνο. Σύμφωνα με το όλο πνεύμα των διατάξεων του άρθρου 1463 του Α.Κ. και επ., πλήρης εξομοίωση του γεννημένου χωρίς γάμο τέκνου με τέκνο γεννημένο σε γάμο επιτυγχάνεται όταν παράλληλα με την αναγνώριση (εκούσια ή δικαστική) συναφθεί και γάμος των γονέων.
iii. Η χήρα κατά το χρόνο του θανάτου τελούσε σε κατάσταση εγκυμοσύνης, η οποία δεν διεκόπη και γεννήθηκε ζων τέκνο.

iv. Συντρέχει η περίπτωση ανασύστασης προϋπάρξαντος γάμου. Ο αρχικός και ο εξ’ ανασυστάσεως γάμος, κατά τη διάρκεια του οποίου απεβίωσε ο σύζυγος, πρέπει να έχουν διαρκέσει συνολικά τουλάχιστον πέντε έτη, ο δε εξ ανασυστάσεως πρέπει να είχε διάρκεια τουλάχιστον έξι μηνών. Εξυπακούεται ότι, και σε αυτή την περίπτωση, η συνολική διάρκεια του αρχικού και εξ ανασυστάσεως γάμου θα πρέπει να είναι τρία έτη.Η σύνταξη λόγω θανάτου χορηγείται σε τέκνα θανόντος ασφαλισμένου (ο οποίος έχει πραγματοποιήσει το χρόνο ασφάλισης που απαιτείται για τη συνταξιοδότησή του εξ ιδίου δικαιώματος ή ανικανότητας) ή συνταξιούχου (νόμιμα, τα νομιμοποιηθέντα, αναγνωρισθέντα, υιοθετηθέντα και όσα εξομοιώνονται με αυτά), υπό τους όρους να είναι άγαμα και να μην έχουν συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας τους.

Περαιτέρω ο διαζευγμένος σύζυγος, σύμφωνα με τις ανωτέρω προϋποθέσεις για τον επιζώντα σύζυγο και εφόσον πληροί αθροιστικά και τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Ο πρώην σύζυγος, κατά τη στιγμή του θανάτου του, να κατέβαλλε σε αυτόν ή να υποχρεούτο να του καταβάλλει διατροφή που είχε καθοριστεί είτε με δικαστική απόφαση είτε με μεταξύ τους σύμβαση,
β) Να είχε συμπληρώσει (10) δέκα έτη έγγαμου βίου, μέχρι τη λύση του γάμου με αμετάκλητη δικαστική απόφαση,
γ) Το διαζύγιο να μην οφείλεται σε ισχυρό κλονισμό της εγγάμου συμβιώσεως υπαιτιότητας του αιτούντος τη σύνταξη,
δ) Το μέσο μηνιαίο ατομικό φορολογητέο εισόδημά του να μην υπερβαίνει το διπλάσιο του ποσού του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων που καταβάλλεται από τον ΟΓΑ, δηλαδή τα 720 ευρώ.
ε) Να μην έχει τελεστεί άλλος γάμος ή σύμφωνο συμβίωσης.

Από τα ανωτέρω εκτιθέμενα προκύπτει ότι για να λάβετε σύνταξη λόγω θανάτου του πρώην συζύγου σας θα πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά όλες οι ανωτέρω προϋποθέσεις. Τα όσα μας παραθέτετε δεν μας βοηθούν να σας δώσουμε μια νομικά ορθή απάντηση, καθώς απαιτούνται αρκετές διευκρινίσεις για να αποφανθούμε αν δικαιούστε σύνταξη λόγω θανάτου του πρώην συζύγου σας πχ ασφαλιστικός φορέας συζύγου, καταβολή διατροφής, αν εργάζεστε ή αν λαμβάνετε άλλη σύνταξη, αν ο πρώην σύζυγός είχε τελέσει νέο γάμο κλπ.

Οι όποιοι χαρακτηρισμοί ή εικασίες, που μας παραθέτετε για τον χειρισμό της υποθέσεως σας από δικηγόρους, εργατολόγους ή προϊσταμένους δημοσίων υπηρεσιών, που σε τελική περίπτωση ήταν της επιλογής σας ή απευθυνθήκατε σε αυτούς κατόπιν σχετικής έρευνας, σε καμμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από την γράφουσα, καθότι δεν έχουμε πλήρη φάκελο της υποθέσεως σας και πλήρη εικόνα των εντολών που παρείχατε σε τρίτους για να χειριστούν την υπόθεση σας.

Τέλος μπορείτε να απευθυνθείτε σε ένα Τοπικό Υποκατάστημα ΕΦΚΑ για να σας παράσχουν διευκρινίσεις ή να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο δικηγόρο στην έκδοση συντάξεων, όπου θα επιμεληθεί της υποθέσεως σας.

Πέγκυ Καραγιάννη
Δικηγόρος
Δικηγορικό γραφείο Κυριάκου Δ. Σταυρινού και Πέγκυς Π. Καραγιάννη

Θεσσαλονίκης 7, Σέρρες
Τηλ: 2321056003 -6932637719
Νέα Ζίχνη, Σέρρες
Τηλ: 2324022348 – 6973231821
E-mail: kyrstavr@hotmail.com & pkaraglaw@hotmail.com
Facebook: facebook.com/Law-Office-Kyriakos-Stavrinos-Peggy-Karagianni

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ