fbpx

Με τον πρώην μου υπογράψαμε ιδιωτικό συμφωνητικό. Αν δεν καταβάλλει διατροφή μπορώ να του κάνω μήνυση;

ADVERTISEMENT

Έχω χωρίσει και έχω ένα γιο 15 ετών. Το διαζύγιο βγήκε δικαστικά (όχι συναινετικά) και ορίστηκε διατροφή με ασφαλιστικά μέτρα. Κατόπιν όμως υπογράψαμε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό όπου λήξαμε τα δικαστήρια και συμφωνήσαμε γραπτά το ποσό της διατροφής, την επικοινωνία και κάποια άλλα θέματα… Μπορώ σε περίπτωση μη καταβολής διατροφής να κάνω μήνυση εφόσον υπάρχει μόνο το ιδιωτικό συμφωνητικό;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου


ADVERTISEMENT

Το άρθρο 358 του Π.Κ (Παραβίαση της υποχρέωσης για διατροφή και της συμφωνίας για επικοινωνία) προβλέπει ότι: «Όποιος κακόβουλα παραβιάζει την υποχρέωση διατροφής, που του την έχει επιβάλει ο νόμος και έχει αναγνωρίσει, έστω και προσωρινά, το δικαστήριο ή προκύπτει από συμφωνία που έχει επικυρώσει ο συμβολαιογράφος κατά το άρθρο 1441 του Αστικού Κώδικα, με τρόπο τέτοιο ώστε ο δικαιούχος να υποστεί στερήσεις ή να αναγκαστεί να δεχτεί βοήθεια άλλων, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός (1) έτους».

Όπως καταλαβαίνετε από το παραπάνω άρθρο του Ποινικού Κώδικα, για να μπορέσετε να κινηθείτε εναντίον του πρώην συζύγου σας θα πρέπει να έχει παραβιάσει κάποια δικαστική απόφαση, που να επιδικάζει διατροφή για το τέκνο σας. Επομένως με το ιδιωτικό συμφωνητικό δε μπορείτε να καταθέσετε μήνυση – έγκληση περί μη καταβολής διατροφής. Θα πρέπει εκ νέου να καταθέσετε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής.

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!


ADVERTISEMENT

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ