fbpx

Με το νέο μου σύζυγο σχεδιάζουμε να μετακομίσουμε σε άλλη πόλη. Μπορεί ο πρώην σύζυγος να μας εμποδίσει;

ADVERTISEMENT

Είμαι χωρισμένη με ένα παιδί από τον πρώτο μου γάμο. Σύμφωνα με το συμφωνητικό έχω εγώ την επιμέλεια του παιδιού και δικαιούται το παιδί από Παρασκευή απόγευμα έως Κυριακή απόγευμα. Θέλω να αλλάξω πόλη λόγω του ότι ο τωρινός μου σύζυγος με τον οποίο έχουμε άλλο ένα παιδάκι βρήκε καλύτερη εργασία. Ο πατέρας του παιδιού μου από τον πρώτο μου γάμο μπορεί να μού δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα; Μπορώ να κάνω τροποποίηση στο συμφωνητικό; Θέλω να τονίσω πως με τον πρώην σύζυγο δεν υπάρχει καθόλου συνεννόηση οπότε θα προσπαθήσει να με εμποδίσει. Υπάρχει περίπτωση να το καταφέρει;

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 


ADVERTISEMENT

Χαίρετε. Σύμφωνα με το άρθρο 1519 του Αστικού Κώδικα, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 12 του ν. 4800/2021 «για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς».

Εφ’ όσον, δηλαδή, η μετακόμισή σας επηρεάζει δυσμενώς το προσδιορισθέν με το συμφωνητικό δικαίωμα επικοινωνίας του πατέρα με το τέκνο σας, λόγω της μεγάλης απόστασης από τον τόπο κατοικίας του, απαιτείται να λάβετε πρώτα τη σύμφωνη γνώμη αυτού, καταρτίζοντας ένα νέο συμφωνητικό. Διαφορετικά, σε περίπτωση που αδυνατείτε να βρείτε κάποια συμβιβαστική λύση, μπορείτε να προσφύγετε στα αρμόδια δικαστήρια προκειμένου να μεταρρυθμιστεί το δικαίωμα επικοινωνίας του πατέρα με δικαστική απόφαση.

Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να ευδοκιμήσει η σχετική αίτηση μεταρρύθμισης του δικαιώματος επικοινωνίας, πρέπει το δικαστήριο να
πεισθεί ότι η μετακόμιση του παιδιού στο νέο τόπο κατοικίας σας εξυπηρετεί το συμφέρον του. Το δε βάρος επίκλησης και απόδειξης του
ισχυρισμού αυτού θα φέρετε εσείς, ως αιτούσα τη μεταρρύθμιση.


ADVERTISEMENT

Αν δεν κάνετε την ανωτέρω διαδικασία, θα είστε πιθανότατα εκτεθειμένη σε καταγγελία για μη συμμόρφωση σε δικαστική διάταξη σχετική με την επικοινωνία με το τέκνο, που συνιστά πλημμέλημα, το οποίο τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως τρία έτη ή χρηματική ποινή.

Φυσικά, όλα τα ανωτέρω τελούν υπό την επιφύλαξη ότι υπάρχει ήδη δικαστική απόφαση ή συναινετικό ιδαζύγιο που ορίζει τα της επικοινωνίας θέματα.

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος

Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ