fbpx

Ξέκοψα τη κόρη μου από τον πατέρα της και αυτός την αποκλήρωσε. Πώς θα προσβάλλω την αποκλήρωση; Θα τρελλαθώ!

| 2 Ιουνίου 2017
ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας, είμαι χωρισμένη εδώ και 5 χρόνια. Με τον πρώην σύζυγο αποκτήσαμε 2 κόρες. Φέτος η μεγάλη κόρη γίνεται 18 ετών. Λόγω της επιρροής που είχα σε εκείνη, ίσως είναι και το χειρότερο πράγμα που έχω κάνει, την ξέκοψα από τον πατέρα της. Η διατροφή συνεχίζει να δίνεται κανονικά από εκείνον και για τα δύο παιδιά. Αυτό όμως που έμαθα είναι πως λόγω της συμπεριφοράς της μεγάλης μου κόρης απέναντι του, εκείνος την έχει αποκληρώσει. Βλέπετε η κόρη μου δεν έμεινε μόνο στα λόγια απέναντι στον πατέρα της, αλλά τον έβριζε σε μηνύματα και του έλεγε ότι δεν θέλει να τον ξέρει και άλλα χειρότερα. Για όλα αυτά όμως όπως σας είπα, ευθύνομαι μόνο εγώ. Προσπάθησα να της αλλάξω γνώμη για κάποια πράγματα, αλλά πλέον το κακό έχει γίνει. Τώρα της έστειλε το αποκληρωτήριο που έχει εγκριθεί από δικηγόρο αλλά και από εισαγγελέα, που αναφέρονται μέσα όλα τα μυνήματα που του έχει στείλει, με αποτέλεσμα να της κόψει τη διατροφή, αλλά και εκείνη πλέον να μην μπορεί να του ζητήσει λόγω της αποκλήρωσης. Επίσης να σας πω ότι την αφαίρεσε και από την μερίδα του και παραμένει μόνο σαν φυσικός γονιός της και τίποτα άλλο. Πως αλλιώς θα μπορέσω να προσβάλλω το αποκληρωτήριο; Κοντεύω να τρελλαθώ με αυτό που έκανα. Βλέπετε αν σπείρεις ανέμους, θα θερίσεις θύελλες.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Δάφνη Ι. Σιώπη


ADVERTISEMENT

Αγαπητή αναγνώστρια,

Από το ιστορικό που μας παραθέτετε, εικάζουμε ότι μάλλον δεν έχετε αντιληφθεί επαρκώς τι είναι αυτό το έγγραφο που απέστειλε ο πρώην σύζυγος σας προς την κόρη σας, καθώς νομικά δεν υφίσταται έγγραφο που να καλείται «αποκληρωτήριο».

Γενικά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, σύμφωνα με τον νόμο (άρθρο 1840 ΑΚ), η αποκλήρωση τέκνου είναι δυνατή για έναν από τους κάτωθι λόγους: α) αν το τέκνο επιβουλεύθηκε τη ζωή του διαθέτη, του συζύγου ή άλλου κατιόντος του διαθέτη, β) αν προκάλεσε με πρόθεση σωματικές κακώσεις στο διαθέτη ή στο σύζυγο του, από τον οποίο κατάγεται ο κατιών, γ) αν έγινε ένοχος κακουργήματος ή σοβαρού πλημμελήματος με πρόθεση, κατά του διαθέτη ή του συζύγου του, δ) αν αθέτησε κακόβουλα την υποχρέωση που είχε από το νόμο να διατρέφει τον διαθέτη, ε) αν ζει βίο άτιμο ή ανήθικο, παρά τη θέληση του διαθέτη. Η αποκλήρωση γίνεται με την διαθήκη του διαθέτη, πράγμα που σημαίνει ότι συνήθως το τέκνο μαθαίνει για την αποκλήρωση του, μετά τον θάνατο του διαθέτη.


ADVERTISEMENT

Εικάζουμε, επομένως, ότι το έγγραφο που ονομάζετε «αποκληρωτήριο» είναι κάτι διαφορετικό και για τον λόγο αυτό σας προτρέπουμε να απευθυνθείτε σε δικηγόρο της επιλογής σας, ώστε να σας κατευθύνει αποτελεσματικά, διότι από το ιστορικό που μας περιγράφετε δεν έχουμε την δυνατότητα να σας δώσουμε τεκμηριωμένη απάντηση.

Με εκτίμηση,

Δάφνη Ι. Σιώπη
Δικηγόρος LLM
Αγ. Σοφίας 24
Θεσσαλονίκη 54622
Τηλ: 2313 079293
Κιν: 6977568673
Email: dsiopi.law@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ