fbpx

Η πρώην σύζυγος με κατηγόρησε ότι ασελγούσα στα παιδιά μας. Τώρα λέει δεν θέλουν να με δουν…

| 17 Ιανουαρίου 2019
ADVERTISEMENT

Έχουμε χωρίσει με τη γυναίκα μου από το 2009. Μετά από έναν τρελό δικαστικό αγώνα και με μεγάλη συκοφαντική δυσφήμηση της πρώην γυναίκας μου προς το άτομό μου (με κατηγόρησε ότι κακοποιούσα και ασελγούσα στα παιδιά μου ηλικίας τότε 7 και 2 ετών) και αφού δικαιώθηκα στα δικαστήρια με ακράδαντα στοιχεία ότι ουδεμία τέτοια κατάσταση υπήρχε, πέρασαν 8 χρόνια μέχρι να δικαιωθώ βγήκε τελικά η απόφαση επικοινωνίας με τα παιδιά μου. Στο διάστημα αυτό μου στερούσε κάθε επαφή με τα παιδιά με τη δικαιολογία ότι περιμένουμε την απόφαση των δικαστηρίων. Τώρα που έχω απόφαση επικοινωνίας βρήκε τη δικαιολογία ότι τα παιδιά δεν θέλουν να με δουν και δεν θέλουν καμιά επαφή μαζί μου. Να σημειώσω ότι τα παιδιά είναι τώρα ηλικίας 16 και 11 αντίστοιχα. Επιχείρησα μια επαφή μαζί τους, αλλά σε τετ α τετ συνάντηση με το γιο μου ηλικίας 16 μου είπε ότι δεν θέλει να έρθει μαζί μου στην εκτέλεση τις απόφασης για το Σαββατοκύριακο που είχα ενώ μου απέκρυψε την κόρη μου 11 ετών. Τι μπορώ να κάνω ώστε να την αναγκάσω πλέον να μου δίνει τα παιδιά όπως όρισαν τα δικαστήρια;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ζωή Παυλίδου


ADVERTISEMENT

Αγαπητή φίλη,

κατά το άρθρο 232Α παρ.1 ΠΚ , όποιος με πρόθεση δεν συμμορφώθηκε σε προσωρινή διαταγή δικαστή ή δικαστηρίου ή σε διάταξη δικαστικής αποφάσεως, με την οποία υποχρεώθηκε σε παράλειψη ή σε ανοχή ή σε πράξη που δεν μπορεί να γίνει από τρίτο πρόσωπο και η επιχείρηση της εξαρτάται αποκλειστικά από τη βούληση του, ή σε διάταξη εισαγγελέα σχετική με την προσωρινή ρύθμιση της νομής μεταξύ ιδιώτη και Δημοσίου ή Ο.Τ.Α. ή άλλου Ν.Π.Δ.Δ., τιμωρείται με Φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη.

Από την ανωτέρω διάταξη προκύπτει ότι το έγκλημα του άρ. 232Α είναι, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερο έγκλημα, καθώς υποκείμενό του δεν μπορεί να είναι οιοσδήποτε, αλλά μόνον εκείνος ο διάδικος, τον οποίο, μάλιστα, υποχρέωσε σε παράλειψη ή ανοχή ή πράξη, που δεν μπορεί να γίνει από τρίτο πρόσωπο, η προσωρινή διαταγή ή διάταξη ή εκείνος ο ιδιώτης, ο οποίος είναι ce αντιδικία με το Δημόσιο ή ΟΤΑ ή άλλο ΝΠΔΔ σχετικά με τη νομή και εκδόθηκε εισαγγελική διάταξη σχετική με την προσωρινή ρύθμιση της νομής αυτής.


ADVERTISEMENT

Σημειωτέον ότι στις περιπτώσεις των αξιώσεων που αναφέρει το άρθρο 232Α ΠΚ, ήτοι στην υποχρέωση προς παράλειψη ή ανοχή ή πράξη, που δεν μπορεί να γίνει από τρίτο πρόσωπο, ο εξαναγκασμός της βούλησης του ηττημένου σε εκπλήρωση κατά τον ΚΠολΔ γίνεται με την επίσπευση έμμεσης αναγκαστικής εκτέλεσης εναντίον του κατά τις διατάξεις των άρθρων 946, 947 και 950 ΚΠολΔ, δηλαδή με την απειλή καταρχάς σε βάρος του χρηματικής ποινής και προσωπικής κράτησης, η οποία περιέχεται κατά κανόνα στο διατακτικό της καταψηφιστικής απόφασης (18.156/2017 Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης).

Επομένως, ο έχων το δικαίωμα επικοινωνίας γονέας μπορεί να υποβάλλει έγκληση εις βάρος του γονέα που έχει την επιμέλεια για το αδίκημα της παραβίασης δικαστικής απόφασης επικοινωνίας γονέα και τέκνου (232Α ΠΚ).

Ζωή Παυλίδου
Δικηγορικό Γραφείο
Ζωής Παυλίδου & Συνεργατών

Δικηγόρος παρ’ Εφέταις
Μητροπόλεως 47, Τ.Κ. 54623
Θεσσαλονίκη.
Τηλέφωνο: 2310 275465
Fax : 2310 271191
E-mail: pzoi@hotmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ