fbpx

Η πρώην γυναίκα μου δεν φεύγει από το σπίτι αν δεν το γράψω στα παιδιά. Πώς να τους διώξω;

ADVERTISEMENT

Γεια σας

Έχω ένα διαμέρισμα που μένει η πρώην γυναίκα μου με τα δυο παιδιά μου.Πριν από ένα μήνα έγινε αμετάκλητο το διαζύγιό μας. Μου ζητά για να φύγει από το διαμέρισμα, να το γράψω στα παιδιά μου και να κρατήσω εγώ την επικαρπία. Χωρίς να λάβετε υπόψιν ότι έχει δικό της σπίτι να μείνει, πόσο πιο δύσκολη θα κάνει την προσπάθεια μου να την βγάλω από το σπίτι μου που χτίστηκε πριν τον γάμο και χωρίς καμιά συμμετοχή της; Αν έχουν την ψιλή κυριότητα τα παιδιά μου κι εγώ την επικαρπία, πόσο πιο δύσκολο θα είναι να τους βγάλω από την πρώην οικογενειακή εστία;


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Παναγιώτα Λουκάκου

Σύμφωνα με το άρθρο ΑΚ 1393 σε περίπτωση διακοπής της συμβίωσης το δικαστήριο εφόσον το επιβάλλουν λόγοι επιείκειας ενόψει των ειδικών συνθηκών του καθενός από τους συζύγους και του συμφέροντος των παιδιών μπορεί να παραχωρήσει στον ένα σύζυγο την αποκλειστική χρήση ολόκληρου ή τμήματος του ακινήτου που χρησιμεύει για οικογενειακή στέγη ανεξάρτητα από το ποιος από αυτούς είναι κύριος ή έχει απέναντι στον κύριο το δικαίωμα χρήσης του. Η ρύθμιση της χρήσης της οικογενειακής στέγης αυτή είναι προσωρινή, αφού συναρτάται από την ύπαρξη του γάμου και αναφέρεται μόνο στην διάρκεια της διακοπής της έγγαμης συμβίωσης και όχι μετά τη λύση του γάμου με την οποία παύει η υποχρέωση. Αν η διάσταση καταλήξει σε διαζύγιο μόλις η σχετική απόφαση καταστεί αμετάκλητη θα αναβιώσουν για την οικογενειακή στέγη όλα τα δικαιώματα του συζύγου κυρίου ενώ ταυτόχρονα καταλύεται το δικαίωμα χρήσης της οικογενειακής στέγης από τον άλλο σύζυγο κάτοχο της. Αν παραταύτα αυτός αρνείται στον δικαιούχο πρώην σύζυγο την απόδοση του ακινήτου, μπορεί αυτός να αξιώσει την απόδοση με τις αγωγές, κυριότητας, νομής κλπ.

Το δικαίωμα αυτό της χρήσης της οικογενειακής στέγης κατά τη διάρκεια της διακοπής της έγγαμης συμβίωσης και μέχρι την αμετάκλητη λύση του γάμου είναι εντελώς ανεξάρτητο από την αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα για την οποία προβλέπει το άρθρο ΑΚ 1400. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό αν ο γάμος λυθεί ή ακυρωθεί και η περιουσία του ενός συζύγου έχει αφότου τελέστηκε ο γάμος αυξηθεί, ο άλλος σύζυγος εφόσον συνέβαλε με οποιονδήποτε τρόπο στην αύξηση αυτή, δικαιούται να απαιτήσει την απόδοση του μέρους της αύξησης το οποίο προέρχεται από δική του συμβολή. Επίσης σύμφωνα με το άρθρο ΑΚ 1142 η επικαρπία συνίσταται στο δικαίωμα του επικαρπωτή να χρησιμοποιεί και να καρπώνεται ξένο πράγμα διατηρώντας ακέραια την ουσία του.


ADVERTISEMENT

Στη δική σας συγκεκριμένη περίπτωση το δικαίωμα για τη χρήση της οικογενειακής στέγης έχει πλέον λήξει εφόσον, όπως αναφέρεται έχει εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση διαζυγίου και επομένως μπορείτε να αναζητήσετε με αγωγή την απόδοση του διαμερίσματος σας σε εσάς. Αυτό το δικαίωμα είναι ανεξάρτητο από το γεγονός ότι έχει η σύζυγος σας άλλη κατοικία. Επειδή όπως μου αναφέρεται στο ερώτημα σας το σπίτι έχει αποκτηθεί και ολοκληρωθεί πριν την τέλεση του γάμου η σύζυγος σας δεν έχει το δικαίωμα συμμετοχής στα αποκτήματα το οποίο γεννάται μετά την αμετάκλητη λύση του γάμου και ουδεμία σχέση έχει με το δικαίωμα χρήσης της οικογενειακής στέγης. Η μεταβίβαση της ψιλής κυριότητας στα παιδιά σας δεν επηρεάζει καταρχήν το δικαίωμα σας για χρήση του πράγματος αλλά σας εμποδίζει να πουλήσετε το ακίνητο εάν αποφασίσετε κάτι τέτοιο.

Επειδή θέματα όπως η μεταβίβαση ή μη της ψιλής κυριότητας και η έξωση της οικογένειας ακόμη και με την άσκηση νομίμου δικαιώματος σας αποτελούν ζητήματα που θέλουν ειδικούς χειρισμούς και μπορεί να καταστρέψουν για πάντα σημαντικές σχέσεις όπως αυτές του γονέα με τα παιδιά του ίσως είναι καλό πριν την προσφυγή σας στα δικαστήρια να επιδιώξετε την εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς σας με το θεσμό της διαμεσολάβησης του Ν .3898/2010 όπως έχει τροποποιηθεί από το Ν. 4512/2018. Στην περίπτωση αυτή μακριά από τις αίθουσες των δικαστηρίων ένας ουδέτερος τρίτος, ο διαμεσολαβητής θα μεταφέρει πρόταση στην άλλη πλευρά για συμμετοχή στη διαδικασία της διαμεσολάβησης. Στη διαδικασία αυτή τα μέρη και οι δικηγόροι τους με τις ειδικές δεξιότητες του διαμεσολαβητή θα έχουν τη δυνατότητα να καταλήξουν σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία η οποία θα αποτυπωθεί στο πρακτικό διαμεσολάβησης το οποίο είναι απολύτως νομικά δεσμευτικό για τα μέρη διαφυλάσσοντας συγχρόνως και τις οικογενειακές σχέσεις.

Παναγιώτα Λουκάκου | Panagiota Loukakou 
Δικηγόρος Παρ Αρείω Πάγω  | Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Attorney-at-Law | Accredited Mediator of the Ministry of Justice, Transparency and Human Rights
Μέλος της εταιρείας Εμπορικής και Οικογενειακής Διαμεσολάβησης “ΔΙΑΛΟΓΟΣ”
Λεωφ. Σταδίου 61 | 61, Stadiou str.
Αθήνα 10559 | Athens 10551
Ελλάδα | Greece
Tel: +30 210 3217637
Mob.: +30 6977367340
Fax: +30 210 3000104 

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ