fbpx

Η πρώην σύζυγος δεν μου έδωσε το παιδί και της έκανα μήνυση. Ισχυρίζεται ότι τη χτυπάω. Τί μπορεί να μου κάνει;

ADVERTISEMENT

Χωρίσαμε πριν από ένα χρόνο. Επειδή με δυσκόλευε να βλέπω το παιδι, πήγα δικαστικά και το δικαστήριο ορισε συγκεκριμένες μέρες επικοινωνίας παιδιού και πατερα. Πρόσφατα, την ημέρα που όρισε το δικαστήριο, πήγα να πάρω το παιδι (είχα και 2 μαρτυρες μαζί μου ) και δεν μου το έδωσε – γιατί έκλαιγε 3 χρονών παιδί. Πήγα αστυνομία, κατέθεσα μήνυση, και τώρα φοβάμαι τί άλλο μπορεί να μου κάνει; Πχ. σε ένα χωρισμένο φίλο μου είπε, ότι τάχα την χτύπησα και τώρα έχει σοβαρά προβλήματα.

Σας ευχαριστώ.


ADVERTISEMENT

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Δημήτρης Δουλιώτης

«… Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 232 Α του ΚΠΔ παράγραφος 1, όπως το άρθρο αυτό προστέθηκε (ή μάλλον επαναπροστέθηκε) με το άρθρο 2 § 9 ν. 2479/97 ΦΕΚ 67Α/6-5-97, όποιος με πρόθεση δεν συμμορφώθηκε σε προσωρινή διαταγή δικαστή ή δικαστηρίου ή σε διάταξη δικαστικής αποφάσεως με την οποία υποχρεώθηκε σε παράλειψη ή σε ανοχή ή σε πράξη …. τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη. 

To σκεπτικό (ratio) της διατάξεως είναι η κατοχύρωση των αποφάσεων της δικαιοσύνης που ικανοποιεί το περί δικαίου αίσθημα της πολιτείας και του παθόντος.


ADVERTISEMENT

Περαιτέρω, κατά το άρθρο 682 § 1 ΚΠολΔ κατά την ειδική διαδικασία των άρθρ. 683 έως 703, τα δικαστήρια σε επείγουσες περιπτώσεις ή για να αποτραπεί επικείμενος κίνδυνος μπορούν να διατάζουν ασφαλιστικά μέτρα για την εξασφάλιση ή διατήρηση ενός δικαιώματος ή τη ρύθμιση κατάστασης και να τα μεταρρυθμίζουν ή να τα ανακαλούν. Κατά δε το άρθρο 691 Α’ του αυτού Κώδικα, αν το δικαστήριο κρίνει ότι υπάρχει ανάγκη, έχει το δικαίωμα, μόλις κατατεθεί η αίτηση και, ώσπου να εκδοθεί η απόφασή του, να εκδώσει και αυτεπαγγέλτως προσωρινή διαταγή, που καταχωρίζεται κάτω από την αίτηση ή στα πρακτικά, σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν αμέσως, έως την έκδοση της απόφασής του ή την εξασφάλιση ή τη διατήρηση του δικαιώματος ή τη ρύθμιση της κατάστασης.

Συνεπώς εξ όσων μας εξιστορείτε έχει εκδικαστεί η αίτηση σας ασφαλιστικών μέτρων με αντικέιμενο την ρύθμιση της επικοινωνίας με το ανήλικο τέκνο σας και η εκδοθείσα απόφαση έχει παραβιαστεί από την σύζυγό σας. Κατόπιν κατατέθηκε μύνηση για παραβίαση Δικαστικής απόφασης η οποία εκδικάστηκε ή εκκρεμεί η εκδίκαση της. (Δεν διευκρινίζεται).

Νομικά εξ όσων τουλάχιστον μας εξιστορείτε έχουν γίνει οι δέουσες δικαστικές ενέργειες. Το ποινικό δικαστήριο σχεδόν πάντοτε λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για την συμμορφωση της άλλης πλευράς. Επίσης καλό θα ήταν κάθε φορά που παρεμποδίζετε η επικοινωνία αυτό να καταγράφεται στο αρμόδιο Αστυνομικό τμήμα. Αναφορικά με την ανησυχία σας σχετικά με τυχόν ισχυρισμούς περί ενδοοικογενειακής βίας αυτοί είναι ΔΕΝ αρκεί να υποστηρίζονται αλλά θα πρέπει να αποδεικνύονται συνήθως με ιατρικές γνωματεύσεις. Τέλος η αποστολή ενός εξωδίκου στην σύζυγο εφόσον αυτή με έντεχνο τρόπο εμποδίζει την επικοινωνία σας, σας εξοπλίζει πάντοτε αποδεικτικά όσων αφορά μελλοντικές δικαστικές διεκδικήσεις.

Στη διάθεση σας,

Δημήτριος Β. Δουλιώτης
Δικηγόρος LLB London
Δημοκρίτου 32 Κολωνάκι, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-3627672
Web: http://douliotis-law.com/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ