fbpx

Mετά γάμου αποκτήσαμε δύο Α.Ε., στις οποίες δεν είμαι μέτοχος. Με αγωγή διαζυγίου τι δικαιούμαι;

ADVERTISEMENT

Όλη η περιουσία που έχει δημιουργηθεί μετά γάμου είναι σε 2 Α.Ε., στις οποίες δεν είμαι μέτοχος. Με αγωγή διαζυγίου τι δικαιούμαι;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Παναγιώτα Λουκάκου


ADVERTISEMENT

Σε ένα διαζύγιο, εκτός από τα θέματα σχέσεων, οι σύζυγοι έχουν να επιλύσουν και οικονομικά θέματα όπως ο ορισμός του ποσού της διατροφής και η αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα, δηλαδή σε εκείνα τα περιουσιακά στοιχεί που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια του γάμου.

Σύμφωνα με το άρθρο 1400 ΑΚ αν ο γάμος λυθεί ή ακυρωθεί και η περιουσία του ενός συζύγου έχει, αφότου τελέστηκε ο γάμος, αυξηθεί, ο άλλος σύζυγος, εφόσον συνέβαλε με οποιονδήποτε τρόπο στην αύξηση αυτή, δικαιούται να απαιτήσει την απόδοση του μέρους της αύξησης το οποίο προέρχεται από τη δική του συμβολή. Τεκμαίρεται ότι η συμβολή αυτή ανέρχεται στο ένα τρίτο της αύξησης, εκτός αν αποδειχθεί μεγαλύτερη ή μικρότερη ή καμία συμβολή. Επίσης στο ίδιο άρθρο ορίζεται ότι η προηγούμενη παράγραφος εφαρμόζεται αναλογικά και στην περίπτωση διάστασης των συζύγων, που διάρκεσε περισσότερο από τρία χρόνια. Η απαίτηση του κάθε συζύγου από το άρθρο 1400 ΑΚ είναι χρηματική και αντικείμενο της οποίας αποτελεί η διαφορά που υπάρχει στην συνολική περιουσιακή κατάσταση του υπόχρεου συζύγου σε δύο διαφορετικά χρονικά σημεία τα οποία είναι κατά την τέλεση του γάμου (αρχική περιουσία) και κατά τον χρόνο έκδοσης αμετάκλητης απόφασης διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου (τελική περιουσία). Από τη σύγκριση της αξίας αυτών, αφού αναχθεί σε τιμές του χρόνου που θα ασκηθεί η αγωγή κατά του άλλου συζύγου θα κριθεί αν υπάρχει αύξηση της περιουσίας του ενός συζύγου που να δικαιολογεί το δικαίωμα του άλλου για συμμετοχή στα αποκτήματα.

Η συμβολή του συζύγου που έχει δικαίωμα συμμετοχής στα αποκτήματα μπορεί να πραγματοποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο δηλαδή είτε με χρήμα είτε ακόμη και με παροχή υπηρεσιών που αποτιμώνται σε χρήμα, ακόμη και υπηρεσιών τις οποίες προσέφερε στο συζυγικό οίκο για την επιμέλεια και ανατροφή των παιδιών , όταν όμως αυτές υπερβαίνουν τις συνήθεις υποχρεώσεις επιμέλειας και την υποχρέωση συνεισφοράς στην αντιμετώπιση των οικογενειακών αναγκών, κατά το μέτρο που ο υπόχρεος σύζυγος έμεινε απερίσπαστος από την εκπλήρωση της αντίστοιχης υποχρέωσής του σε συνεισφορά στην αντιμετώπιση των οικογενειακών αναγκών και έτσι εξοικονόμησε δαπάνες και δυνάμεις από την προσφορά του άλλου συζύγου που συνέβαλαν στην επαύξηση της περιουσίας του.


ADVERTISEMENT

Από τα ανωτέρω προκύπτει, ότι προϋποθέσεις της αξίωσης συμμετοχής στα αποκτήματα του ενός συζύγου από τον άλλο με βάση το άρθρο 1400 ΑΚ είναι: α) η λύση ή ακύρωση του γάμου ή, κατ` ανάλογη εφαρμογή, η συμπλήρωση τριετούς διάστασης των συζύγων, β) η αύξηση της περιουσίας του ενός των συζύγων κατά τη διάρκεια του γάμου γ) η συμβολή του άλλου συζύγου στην αύξηση αυτή με οποιονδήποτε τρόπο, περιλαμβανομένης και της υπερβαίνουσας το μέτρο της συνεισφοράς του ενάγοντος συζύγου συμβολής του στις τρέχουσες οικογενειακές δαπάνες, με χρηματικές εισφορές ή εισφορές χρήσης ακινήτου για στέγαση της οικογένειας ή με παροχή προσωπικών υπηρεσιών στην αντιμετώπιση των οικογενειακών εν γένει αναγκών και δ) η αιτιώδης σχέση της συμβολής αυτής προς την αύξηση της περιουσίας του εναγομένου συζύγου.

Επαύξηση της περιουσίας του υπόχρεου συζύγου υπάρχει και όταν τα περιουσιακά στοιχεία αυτού είναι μετοχές σε ανώνυμη εταιρεία και επομένως είναι η κατά τη διάρκεια του γάμου αύξηση κατά την αξία των μετοχών που ο άλλος σύζυγος έχει αποκτήσει, υπολογιζόμενης της αξίας ως το πηλίκο της καθαρής θέσης της εταιρίας προς τον αριθμό των μετοχών (λογιστική αξία) εφόσον κατά τη διάρκεια του γάμου συνέβαλε στην αύξηση της περιουσίας της ως άνω εταιρίας, και κατ’ επέκταση στο ύψος της αξίας των εν λόγω μετοχών.

Η αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα δεν ασκείται με την αγωγή του διαζυγίου, η οποία αντικείμενο έχει μόνο τη λύση του γάμου αλλά με ειδική αγωγή η οποία μπορεί να ασκηθεί μετά την αμετάκλητη λύση του γάμου και εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο ετών από αυτή.

Επομένως πριν από οποιαδήποτε απόφαση σας για διαζύγιο και την ανακοίνωση της στον άλλο σύζυγο πρέπει να έχετε προσεκτικά συμβουλευθεί και ενημερωθεί από το δικηγόρο τους σχετικά με τα δικαιώματα τους, όπως αυτά διαμορφώνονται στην δική τους προσωπική και εν συνεχεία να προχωρήσετε στην υλοποίηση των αποφάσεων σας. Ο δικηγόρος σας θα σας συμβουλεύσει όχι μόνο στα οικονομικά θέματα του διαζυγίου τους αλλά και για τον αποτελεσματικότερο τρόπο με τον οποίο αυτά θα επιτευχθούν είτε δικαστικά ή με άλλες μορφές εναλλακτικής επίλυσης των διαφορών που προβλέπονται στο νόμο και στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, όπως η Διαμεσολάβηση.

Παναγιώτα Λουκάκου | Panagiota Loukakou 
Δικηγόρος Παρ Αρείω Πάγω  | Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Attorney-at-Law | Accredited Mediator of the Ministry of Justice, Transparency and Human Rights
Μέλος της εταιρείας Εμπορικής και Οικογενειακής Διαμεσολάβησης “ΔΙΑΛΟΓΟΣ”
Λεωφ. Σταδίου 61 | 61, Stadiou str.
Αθήνα 10559 | Athens 10551
Ελλάδα | Greece
Tel: +30 210 3217637
Mob.: +30 6977367340
Fax: +30 210 3000104 

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ