fbpx

Η νύφη μου χώρισε με τον αδερφό μου και δεν αφήνει κανέναν να δει το μωρό. Τι να κάνουμε;

ADVERTISEMENT

Γεια σας

Είμαι θεία ενός πανέμορφου αγοριού. Ο αδερφός μου πριν κάποιο χρονικό διάστημα άφησε έγκυο την κοπέλα του. Οι γονείς της και η κοπέλα έχουν πολλά χρήματα σε αντίθεση με μας με αποτέλεσμα οι γονείς της να του κάνουν πόλεμο για να χωρίσουν. Όσο έμπαιναν ανάμεσα στο ζευγάρι, τόσο πιο πολλές προστριβές τους δημιουργούσαν.


ADVERTISEMENT

Η κοπέλα μετά τη γέννηση του μωρού χτυπούσε τον αδερφό μου σε κάθε τους λογομαχία, ενώ εκείνος αμυνόταν απλά. Μετά από κάποιο σοβαρό συμβάν χώρισαν και εκείνη πήγε να μείνει με τους γονείς της. Εμάς δεν μας αφήνει να δούμε το μωρό αλλά ούτε και τον αδερφό μου. Πραγματικά έχω τρελαθεί. Τι μπορούμε να κάνουμε;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ζωή Παυλίδου

Με βάση το ιστορικό, οι δύο γονείς δεν έχουν τελέσει γάμο. Πρόκειται, επομένως, για τέκνο γεννημένο εκτός γάμου, δηλαδή τέκνο που δεν καλύπτεται από το τεκμήριο καταγωγής από γάμο (ΑΚ 1465 παρ. 1).


ADVERTISEMENT

Η συγγένεια του τέκνου με τον πατέρα του και τους συγγενείς του ιδρύεται και με την αναγνώριση εκούσια ή δικαστική. Αρχικά, ο πατέρας μπορεί να αναγνωρίσει ως δικό του το τέκνο που γεννήθηκε εκτός γάμου με δήλωση ενώπιον συμβολαιογράφου ή διαθήκη, εφόσον συναινεί σε αυτό η μητέρα. Αν η μητέρα δεν συναινεί στην εκούσια αναγνώριση του πατέρα κατ’ άρθρο 1475 ΑΚ, ο πατέρας έχει το δικαίωμα δικαστικής αναγνώρισης. Το δικαίωμα αυτό έχουν ,επίσης, ο παππούς και η γιαγιά της πατρικής γραμμής, αν ο πατέρας έχει πεθάνει ή δεν έχει δικαιοπρακτική ικανότητα. Οι ενεργητικώς νομιμοποιούμενοι προσφεύγουν στο δικαίωμα αυτό, εφόσον απέτυχε η προσπάθεια για την εκούσια αναγνώριση. Η προθεσμία αναγνώρισης πατρότητας από τον πατέρα ή τους γονείς του είναι δύο έτη αφότου αρνήθηκε τη συναίνεσή της η μητέρα (ΑΚ 1483 παρ. 1 εδ. β’).

Σε περίπτωση αναγνώρισης εκούσιας ή δικαστικής το τέκνο έχει ως προς όλα θέση τέκνου γεννημένου σε γάμο απέναντι και στους δύο γονείς και τους συγγενείς αυτών. Ο πατέρας σε περίπτωση εκούσιας αναγνώρισης, αποκτά αυτοδικαίως τη γονική μέριμνα, επομένως και την επιμέλεια, όχι όμως και την άσκησή της. Συγκεκριμένα, ενώ και οι δύο γονείς γίνονται φορείς της γονικής μέριμνας του τέκνου, η άσκησή της ανήκει αποκλειστικά στη μητέρα.

Συνεπώς, ο αδερφός σας θα πρέπει πρώτα να επιτύχει την εκούσια ή δικαστική αναγνώριση τη πατρότητας του ανήλικου τέκνου του και έπειτα να προχωρήσει στην ρύθμιση του δικαιώματος της επικοινωνίας με αυτό.

Ειδικότερα, κατά το άρθρο 1520 ΑΚ ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο διατηρεί το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας με αυτό και τα σχετικά με την επικοινωνία του αυτή κανονίζονται ειδικότερα από το δικαστήριο. To προσωπικό δικαίωμα της επικοινωνίας του γονέα με το ανήλικο τέκνο του απορρέει από το φυσικό δεσμό του αίματος και του αισθήματος της στοργής προς το τέκνο, συντελεί δε στην ανάπτυξη του ψυχικού του κόσμου και της εν γένει προσωπικότητάς του. Για το λόγο αυτό η άσκησή του αποβλέπει κυρίως στο καλώς εννοούμενο συμφέρον του τέκνου. Τούτο αποτελεί μία αόριστη νομική έννοια και εξειδικεύεται ανάλογα με τις περιστάσεις από το δικαστήριο. Συνεπεία αυτού θα αξιολογηθούν όλα τα επωφελή για το ανήλικο στοιχεία και περιστάσεις, χωρίς να επιδρά στην απόφαση κανένας από τους διαφορετικούς παράγοντες που συνοδεύουν το πρόσωπο κάθε γονέα, η τυχόν υπαιτιότητα του γονέα στη διακοπή της έγγαμης συμβίωσης, οι προκύπτουσες συντρέχουσες συνθήκες και περιστάσεις κάτω από τις οποίες θα ασκείται αυτή η προσωπική επικοινωνία (ΑΠ 58/2017 ΝΟΜΟΣ).

Στην δική σας περίπτωση, ο αδερφός σας δύναται να υποβάλλει αίτηση στο αρμόδιο Μονομελές Πρωτοδικείο σύμφωνα με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων 686 επ. ΚΠολΔ (άρθρα 682, 683 § 1, 731, 732 και 735 ΚΠολΔ) και να ζητήσει – επικαλούμενος επείγουσα περίπτωση – να ρυθμισθεί το ζήτημα της επικοινωνίας του ανήλικου τέκνου του με τον ίδιο.

Ζωή Παυλίδου
Δικηγορικό Γραφείο
Ζωής Παυλίδου & Συνεργατών

Δικηγόρος παρ’ Εφέταις
Μητροπόλεως 47, Τ.Κ. 54623
Θεσσαλονίκη.
Τηλέφωνο: 2310 275465
Fax : 2310 271191
E-mail: pzoi@hotmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ