fbpx

Η νύφη μου θέλει να βαφτίσει το παιδί χωρίς υπογραφή του αδερφού μου. Μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο;

ADVERTISEMENT

Διαμένω στη Λάρισα και είδα στο internet μια συμβουλή που δώσατε για βάφτιση τέκνου χωρίς τη συγκατάθεση του «πατέρα» σε έναν κύριο και θα ήθελα και εγώ αν μπορείτε τη συμβουλή σας.

Πρόκειται για τον αδερφό μου, ο οποίος είχε αρχικά μια δίμηνη σχέση και προέκυψε εγκυμοσύνη, η οποία επιμελώς αποκρύφτηκε και φανερώθηκε στους τέσσερις μήνες μετά από πίεση του αδερφού μου. Ο αδερφός μου ανέλαβε όλες τις υποχρεώσεις του, ιατρικές και διατροφικές της κοπέλας, και έκαναν και πολιτικό γάμο. Η κοπέλα αρνήθηκε να μείνει στο σπίτι του αδερφού μου, ήθελε να περάσει το διάστημα της εγκυμοσύνης στο πατρικό της και ο αδερφός μου το σεβάστηκε. Όλο αυτό το διάστημα του γάμου δεν την επιβάρυνε με τις συζυγικές υποχρεώσεις (οικιακά, μαγείρεμα κτλ.) σεβόμενος την κατάστασή της. Αντιθέτως, αντιμετώπιζε εκ μέρους των γονέων της μια πολύ αρνητική και ταπεινωτική συμπεριφορά χωρίς η γυναίκα του να παίρνει θέση υπέρ του συζύγου της.

Όταν έφτασε η μέρα του τοκετού την πήγε στην κλινική για να γεννήσει και έμεινε μαζί της όλες (συνήθως) τις πέντε ημέρες που κάθονται οι γυναίκες στην κλινική μετά τον τοκετό. Είχαν συμφωνήσει ότι μετά τον τοκετό θα μείνουν με το παιδί τους στο καινούριο σπίτι του αδερφού μου. Κατά τη διάρκεια της διαμονής στην κλινική οι γονείς της την έπεισαν να πάει πάλι στο πατρικό της. Ο αδερφός μου αρχικά δε δέχθηκε αυτή της την απόφαση και διαφώνησε με τους γονείς της, οι οποίοι τον έβρισαν άσχημα και πάλι η γυναίκα του δεν πήρε καμία θέση.


ADVERTISEMENT

Μετά από συζήτηση επικράτησε μια μέση λύση να πάει στους γονείς της να μαζέψει τα πράγματά της (κάτι που δεν έκανε ουσιαστικά και φάνηκε στο μέλλον ως δικαιολογία) και μετά από είκοσι ημέρες αποφάσισε να μείνει με τον αδερφό μου.

Όλο αυτό το διάστημα μέχρι να συμπληρώσει της 40 ημέρες μετά τη γέννηση του παιδιού ο αδερφός μου στο σπίτι τους μαγείρευε και καθάριζε. Κάποια στιγμή της ζήτησε εξηγήσεις μετά την πάροδο των ημερών για την απόκρυψη της εγκυμοσύνης και την ταπεινωτική συμπεριφορά που δέχτηκε από τους δικούς της με τη δική της ανοχή. Η γυναίκα του μην μπορώντας να του δώσει απαντήσεις υποστήριζε σθεναρά τους γονείς της, απαιτώντας την παρουσία τους στο σπίτι τους και η μάνα της συνέχιζε να έρχεται παρά τις αντιρρήσεις του αδερφού μου.

Όταν ο αδερφός μου απαίτησε να μην έρχεται η μάνα της, η γυναίκα του έφυγε μια ολόκληρη ημέρα παίρνοντας μαζί της και το παιδί. Η μητέρα της γυναίκας του δεν δέχεται ότι ο πολιτικός γάμος έχει ισχύ και δημιουργεί προβλήματα. Τελικά γύρισε αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας που έφυγε και αφού ο αδερφός μου την πίεσε ξανά για να του δώσει απαντήσεις έφυγε οριστικά την επόμενη ημέρα το πρωί. Μάζεψε επιμελώς τα πράγματά της και όχι μόνο τα δικά της, ενώ κάτω από το σπίτι βρισκόταν ο πατέρας της που την περίμενε για 2 ώρες και αφού τελείωσε το μάζεμα έφυγε από το σπίτι με το παιδί με τη βοήθεια του πατέρα της.


ADVERTISEMENT

Δεδομένου ότι απαιτούσε να της δώσουμε τις εξετάσεις Α΄ και Β΄τριμήνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της για να μας επιστρέψει τα κοσμήματα του αρραβώνα, αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε ότι κάτι κρύβουν τα χαρτιά των εξετάσεων. Επίσης να αναφέρω ότι ο αδερφός μου νόμιμα κατέχει τα χαρτιά των εξετάσεων αφού αυτός πλήρωσε όλα τα έξοδα της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Συγκεκριμένα επισκέφτηκα γυναικολόγο της Θεσσαλονίκης μεγάλου βεληνεκούς, ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι η σύλληψη του παιδιού έγινε 20 ημέρες νωρίτερα πριν ο αδερφός μου και η σύζυγός του έρθουν σε επαφή.

Η σύζυγος του αδερφού μου του έκανε ασφαλιστικά μέτρα με αποτέλεσμα να οριστεί αρχικά το ποσό των 400 ευρώ ως διατροφή, ενώ μετά τη δίκη που έγινε το ποσό της διατροφής κατέβηκε στα 150 ευρώ. Παράλληλα ο αδερφός μου της ζήτησε συναινετικό τεστ πατρότητας, η οποία το αρνήθηκε και τελικά έχει επέμβει ο εισαγγελέας και η δίκη για το τεστ πατρότητας έχει οριστεί τον ερχόμενο Απρίλιο.

Σήμερα μάθαμε ότι μία ημέρα πριν τη δίκη για το τεστ πατρότητας θέλει να κάνει τη βάφτιση του παιδιού χωρίς τη συγκατάθεση του «πατέρα».

Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν την καλύπτει ο νόμος για να κάνει την βάφτιση.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ζωή Παυλίδου

Αγαπητή φίλη,

Το ζήτημα της βάπτισης δεν είναι νομικό ζήτημα. Είναι ζήτημα της Εκκλησίας, η οποία με βάση την με αριθμό πρωτοκόλλου 4170/01.09.2014 Εγκύκλιό της απαγορεύει την τέλεση βάφτισης τέκνου χωρίς την σύμφωνη γνώμη και των δύο γονέων. Συγκεκριμένα, ορίζει ότι στην περίπτωση που οι δύο γονείς έχουν πάρει διαζύγιο ή βρίσκονται σε διάσταση, είναι αδύνατη η βάφτιση του τέκνου μεμονωμένα από τον ένα γονέα χωρίς την σύμφωνη γνώμη του άλλου.

Η επιλογή του θρησκεύματος είναι ζήτημα το οποίο ανήκει στον πυρήνα του δικαιώματος της γονικής μέριμνας και της προσωπικότητας του τέκνου. Η εγκύκλιος κλείνει αναφέροντας ότι ανεξάρτητα από το ποιος γονιός ασκεί το δικαίωμα της επιμέλειας, ο άλλος θα πρέπει να ερωτηθεί για την βάφτιση του τέκνου του. Συνεπώς, η Εκκλησία επιτρέπει την βάφτιση του τέκνου μόνο μετά την σύμφωνη γνώμη και των δύο γονιών και στην προκειμένη περίπτωση η μητέρα του τέκνου του αδερφού σας δεν θα μπορέσει να το βαφτίσει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του πατέρα του τέκνου.

Αναγκαία, όμως, είναι εδώ η διάκριση του μυστηρίου της βάφτισης έναντι της διοικητικής διαδικασίας της ονοματοδοσίας. Ονοματοδοσία χωρίς το μυστήριο της βάπτισης είναι εφικτή, ενώ το αντίστροφο όχι. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το μυστήριο της βάφτισης έχει ως συνέπεια την απόκτηση μόνο του θρησκεύματος και όχι του ονόματος του τέκνου.

Ζωή Παυλίδου
Δικηγορικό Γραφείο
Ζωής Παυλίδου & Συνεργατών

Δικηγόρος παρ’ Εφέταις
Μητροπόλεως 47, Τ.Κ. 54623
Θεσσαλονίκη.
Τηλέφωνο: 2310 275465
Fax : 2310 271191
E-mail: pzoi@hotmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ