fbpx

Η γυναίκα μου εμποδίζει την επικοινωνία με το παιδί, επειδή έκανα νέα σχέση. Μπορώ να διεκδικήσω την επιμέλεια;

ADVERTISEMENT

Γεια σας

Η πρώην σύζυγος δεν θέλει να έρχεται το παιδί μας σε επαφή με τη νέα μου σύντροφο και με εκβιάζει, ότι δεν θα μου το δίνει. Κάνει πλύση εγκεφάλου στο παιδί, ότι η νέα σύντροφος δεν είναι καλή, ενώ το παιδί την έχει δει μια φορά και αυτή τη φορά περάσαμε καλά, δεν έχει το παιδί απτούς λόγους να μην τη θέλει. Δυσκολεύει γενικά την επικοινωνία μου με το παιδί από τότε, που έκανα νέα σχέση και δεν ξέρω, πώς να το χειριστώ, γιατί εγώ θέλω να ξαναπαντρευτώ και φοβάμαι, πως θα εξαγριωθεί περισσότερο και δεν θα με αφήνει να το βλέπω. Τί μπορώ να κάνω νομικά; Μπορώ να διεκδικήσω την επιμέλεια βάσει αυτής της συμπεριφοράς;


ADVERTISEMENT

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Δημήτρης Δουλιώτης

Αξιότιμε Κύριε,

Σημαντικό καταρχήν να γνωρίζετε ότι όταν η παρεμπόδιση της επικοινωνίας από πρόθεση λάβει χώρα κατ’ επανάληψη από πλευράς του γονέα που έχει την επιμέλεια, μπορεί να στοιχειοθετήσει λόγο κακής άσκησης της γονικής μέριμνας εκ μέρους του και ως εκ τούτου λόγο αφαίρεσης της επιμέλειας.


ADVERTISEMENT

Βεβαίως στην περίπτωση σας θα χρειαστεί κάποιος ένα λεπτομερές ιστορικό προκειμένου να αξιολογήσει προσεκτικά αν η διεκδίκηση της επιμέλειας του τέκνου σας μπορεί να υποστηριχθεί ευπρόσωπα.

Πολύ σημαντικό επίσης να γνωρίζει ο νομικός παραστάτης σας την ηλικία του τέκνου σας δεδομένου ότι αυτό μπορεί να εξεταστεί από τον Δικαστή και να ζητηθεί η γνώμη του.

Σε κάθε περίπτωση και εφόσον εξοπλιστείτε με απόφαση ασφαλιστικών μέτρων ρυθμιστικών της επικοινωνίας σας με το ανήλικο τέκνο σας (που μπορεί να εκδοθεί σε μια εβδομάδα) μπορεί επιπροσθέτως και σε ποινικό επίπεδο:

Ι) Να κατατεθεί εγκλήση (για την άσκηση ποινικής δίωξης) από τον γονέα-φορέα του δικαιώματος επικοινωνίας (εσάς δηλαδή) εναντίον του γονέα που έχει την επιμέλεια με αποτέλεσμα, εφόσον αποδειχθεί η παραβίαση της, την καταδίκη της στα πλαίσια του άρθρου 232Α του Ποινικού Κώδικα.

ΙΙ) Την ενεργοποίηση εφόσον κάτι τέτοιο προβλέπεται στην απόφαση της προσωρινής διαταγής προσωπικής κράτησης ή επιβολής χρηματικής ποινής ως μέσο συμμόρφωσης.

Συνήθως η εξαγγελία προσφυγής στα ανωτέρω οδηγεί στην συμμόρφωση του παρεμποδίζοντα συζύγου.

Στην διάθεση σας

Δημήτριος Β. Δουλιώτης
Δικηγόρος LLB London
Δημοκρίτου 32 Κολωνάκι, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-3627672
Web: http://douliotis-law.com/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ