fbpx

Η πρώην σύζυγος του άντρα μου, παίρνει το επίδομα παιδιού χωρίς να το δικαιούται. Μπορώ να της κάνω καταγγελία;

ADVERTISEMENT

Καλήμερα με το σύζυγο μου είμαστε μαζί 7 χρόνια. Έχει 2 παιδιά 11 χρονών από τον πρώτο του γάμο και τα τελευταία 3 χρόνια μένουν μαζί μας ενώ τον τελευταίο μόνο χρόνο έχουμε πάρει την επιμέλεια με πρακτικό διαμεσολάβησης. Και τα 2 χρόνια η μητέρα τους λάμβανε το Α21 χωρίς να δίνει στα παιδιά κάτι απ’ αυτό.

Να προσθέσω πως η μητέρα τους εχει ακόμη δυο παιδιά με το νέο σύζυγό της και εννοείται πως δεν προσφέρει στα παιδιά τίποτα ούτε διατροφή αλλά ούτε και συνεισφέρει στο ντύσιμο τους ή στις δραστηριότητές τους. Φέτος δηλώσαμε εμείς το επίδομα γιατί πλέον τα παιδιά έχουν πολλές υποχρεώσεις και εμείς είμαστε με ένα μισθό δημοσίου. Όταν το κατάλαβε ξεκίνησε να μας απειλεί πως θα μας πάρει τα παιδιά πίσω και πως θα πάει να πάρει την επιμέλεια.


ADVERTISEMENT

Για να μη βλέπω τον άντρα μου αγχωμένο του είπα δεν πειράζει, άφησε τη για μην χάσει το επίδομα των 4 παιδιών και πες της να μας δίνει αυτό που αναλογεί σε μας. Ενώ συμφώνησε στην αρχή, κάθε φορά που είναι να μας δώσει το επίδομα, εκείνη αρχίζει τις απειλές ότι θα πάρει τα παιδιά και πως θέλει την επιμέλειά τους. Τα παιδιά θα πανε γυμνάσιο τώρα και πραγματικά έχουν πάρα πολλά έξοδα και αυτά τα χρήματα τα δικαιούμαστε έτσι ώστε να μπορούμε να πληρώνουμε κάποια από τα φροντιστήριά τους.

Το ερώτημά μου είναι μπορεί να μας πάρει τα παιδιά πισω και αν μπορώ να το καταγγείλω κάπου ότι παίρνει το επίδομα ενώ δεν το δικαιούται.

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 


ADVERTISEMENT

Βάσει του άρθρου 5 της Υπουργικής απόφασης υπ’ αριθ. Γ.Π.οικ.Δ22/11/2705/58/ΦΕΚ Β 57/18.1.2018, «Εφόσον πληρούν και τα ανωτέρω ηλικιακά όρια, εξαρτώμενα θεωρούνται: (α) Τα τέκνα από προηγούμενο γάμο του ενός ή και των δύο συζύγων, σε περίπτωση έγγαμων, εφόσον ο αιτών/ υπόχρεος ή η σύζυγός του έχουν με δικαστική απόφαση την επιμέλεια των τέκνων. Προκειμένου δε για ενήλικα τέκνα, εφόσον έχουν την κύρια ή αποκλειστική ευθύνη διατροφής τους. (β) Τα τέκνα άγαμου πατέρα, εφόσον ο αιτών/υπόχρεος άγαμος πατέρας τα έχει αναγνωρίσει με συμβολαιογραφική πράξη ή με δικαστική απόφαση και έχει την επιμέλεια με δικαστική απόφαση. (γ) Τα τέκνα συζύγων σε διάσταση, εφόσον ο αιτών γονέας έχει με δικαστική απόφαση ή ιδιωτικό συμφωνητικό την επιμέλεια των τέκνων. Προκειμένου δε για ενήλικα τέκνα, εφόσον έχει την κύρια ή αποκλειστική ευθύνη διατροφής των τέκνων».

Σύμφωνα, δε, με το άρθρο 6 παρ. 1 του ίδιου νομοθετήματος, « ο υπόχρεος υποβολής της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος υποβάλλει, ηλεκτρονικά, κατ’ έτος, αίτηση-υπεύθυνη δήλωση Α21 για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού μέσω της ιστοσελίδας του ΟΓΑ. Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 (Α’ 75) ως προς τα δηλωθέντα στοιχεία καθώς και δήλωση συναίνεσης για τη λήψη φορολογικών δεδομένων που τηρούνται στην ΑΑΔΕ και διασταύρωσης των στοιχείων του ιδίου και των μελών της οικογενείας του με τα στοιχεία άλλων υπηρεσιών…».

Πράγματι, σκοπός της χορήγησης του επιδόματος τέκνου είναι η παροχή οικονομικής ενίσχυσης στις οικογένειες που ανατρέφουν παιδιά, προκειμένου να καλύπτουν μέρος από τις δαπάνες τους. Ωστόσο, ως δικαιούχος του επιδόματος ορίζεται από το νόμο ο γονέας στον οποίον έχει ανατεθεί η επιμέλεια με δικαστική απόφαση.

Οπότε, όσον αφορά τα δύο προηγούμενα χρόνια, η μητέρα των παιδιών δικαιούνταν να λάβει το επίδομα, παρά το γεγονός ότι στην πράξη την επιμέλεια ασκούσατε εσείς και ο σύζυγός σας. Πλέον, από τη στιγμή που αναλάβατε εσείς την επιμέλεια δυνάμει του πρακτικού διαμεσολάβησης, δικαιούστε να δηλώσετε τα παιδιά ως δικά σας εξαρτώμενα τέκνα. Η δε αίτηση της μητέρας τους για το επίδομα, κατά ρητή νομοθετική πρόβλεψη, υπέχει θέση ψευδούς υπεύθυνης δήλωσης.

Η υποβολή ψευδούς υπεύθυνης δήλωσης συνιστά ποινικό αδίκημα. Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 22 του ν.1599/1986, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 παρ. 13 του ν. 2479/1997, «όποιος εν γνώσει του δηλώνει ψευδή γεγονότα ή αρνείται ή αποκρύπτει τα αληθινά με έγγραφη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών. Εάν ο υπαίτιος των πράξεων αυτών σκόπευε να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον περιουσιακό όφελος βλάπτοντας τρίτον ή σκόπευε να βλάψει άλλον, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών, εάν το όφελος ή η βλάβη υπερβαίνουν το ποσό των είκοσι πέντε εκατομμυρίων (25.000.000) δραχμών.». Συνεπώς, υπάρχει η δυνατότητα να υποβάλλετε έγκληση (μήνυση) σε βάρος της μητέρας των παιδιών για το συγκεκριμένο αδίκημα. Επίσης, μπορείτε να υποβάλετε αναφορά στον αρμόδιο για τη χορήγηση του επιδόματος οργανισμό, χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι θα μπορείτε να λάβετε το φετινό επίδομα.

Ως προς τη δυνατότητα της μητέρας να ανακτήσει την επιμέλεια των τέκνων, πρέπει να επισημανθεί ότι το πρακτικό διαμεσολάβησης συνιστά εκτελεστό τίτλο, είναι, δηλαδή, τηρουμένων των αναλογιών, σαν να κατέχετε δικαστική απόφαση ανάθεσης της επιμέλειας. Για να αναλάβει και πάλι η μητέρα την επιμέλεια των τέκνων, πρέπει να επιτύχει την έκδοση αντίθετης δικαστικής απόφασης ή πρακτικού διαμεσολάβησης, που αναθέτει σε εκείνη το δικαίωμα επιμέλειας.

Με εκτίμηση,

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος

Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ