fbpx

Η κοπέλα του αδερφού μου έγινε βίαιη μετά τον τοκετό και δεν ασχολείται με το μωρό. Τί πρέπει να κάνουμε νομικά;

ADVERTISEMENT

Το πρόβλημά μου τον τελευταίο χρόνο είναι ένα δράμα που περνάει ο αδερφός μου και η μητέρα μου! Η κοπέλα του αδερφού μού (τη λέω έτσι γιατί δεν έχουν παντρευτεί άκομα) είναι Αλβανίδα, έχει έρθει εδώ και ένα χρόνο στην Ελλάδα από γνωριμία ενός τρίτου για να γνωριστεί με τον αδερφό μου. Ήρθε και σε 10 μέρες έμεινε έγκυος. Από τη μέρα φυσικά που ήρθε είχε κάποια θέματα με το χαρακτήρα της, αλλά λέγαμε ότι είναι η προσαρμογή και η γρήγορη εγκυμοσύνη!!

Δυστυχώς μέτα από τη γέννα της βγήκε όλο το προβλήμα κι έγινε βίαιη! Πάθαινε κρίσεις, έτρεχε μέρα στους δρόμους, έκλαιγε και αναγκαστήκαμε να πάμε σε ψυχιατρική κλινική που έκατσε 10 μέρες. Τέλος πάντων έχει διάγνωση διπολική διαταραχή και ελαφριά διανοητική καθυστέρηση… Πώς γίνεται τώρα που έχει αναλάβει το μωρό η μητέρα μου, μια γυναίκα 70 ετών εδώ και 4 μήνες και η μητέρα δεν ασχολείται καθόλου ….εκείνη όταν παθαίνει κρίσεις γίνεται επιθετική και έχει άσχημη συμπεριφορά στη μητέρα μου και φοβάμαι πάρα πολύ και για το μωρό και για τη μήτερα μου αφού ο αδερφός μου λείπει αρκετές ώρες για δουλειά…


ADVERTISEMENT

Τι πρέπει να κάνουμε νομικά; Ο αδερφός μου έχει κάνει αναγνώριση του παιδιού…

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Παναγιώτα Λουκάκου

Σύμφωνα με το άρθρο ΑΚ 1515 η γονική μέριμνα του ανηλίκου τέκνου που γεννήθηκε και παραμένει χωρίς γάμο των γονέων του, ανήκει στη μητέρα του. Σε περίπτωση αναγνώρισης του,αποκτά γονική μέριμνα και ο πατέρας,που όμως την ασκεί,αν υπάρχει συμφωνία των γονέων κατά το άρθρο 1513 ή αν έπαυσε η γονική μέριμνα της μητέρας ή αν αυτή αδυνατεί να την ασκήσει για πραγματικούς ή νομικούς λόγους. Με αίτηση του πατέρα, το δικαστήριο μπορεί και σε κάθε άλλη περίπτωση να αναθέσει και σε αυτόν την άσκηση της γονικής μέριμνας ή μέρους της εφόσον αυτό επιβάλλεται από το συμφέρον του παιδιού.


ADVERTISEMENT

Επίσης σύμφωνα με το άρθρο ΑΚ1532 αν ο πατέρας ή η μητέρα παραβαίνουν τα καθήκοντα που τους επιβάλλει το λειτούργημα τους για την επιμέλεια του προσώπου του ανήλικου παιδιού ή τη διοίκηση της περιουσίας του ή αν ασκούν το δικαίωμα καταχρηστικά ή δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε αυτό το δικαστήριο μπορεί,εφόσον το ζητήσουν ο άλλος γονέας,οι πλησιέστεροι συγγενείς του παιδιού ,ο εισαγγελέας ή και αυτεπαγγέλτως να διατάξει οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο.

Το δικαστήριο μπορεί ιδίως να αφαιρέσει από τον ένα γονέα την άσκηση της γονικής μέριμνας ολικά ή μερικά και να την αναθέσει αποκλειστικά στον άλλο ή αν συντρέχουν και στο πρόσωπο αυτού οι προϋποθέσεις της προηγουμένης παραγράφου, να αναθέσει την πραγματική φροντίδα του τέκνου ή ακόμη και την επιμέλεια του ολικά ή μερικά σε τρίτο ή να διορίσει επίτροπο.

Στην προκειμένη περίπτωση η αδυναμία της μητέρας να ανταποκριθεί στο λειτούργημα της γονικής μέριμνας που περιλαμβάνει και την εν γένει φροντίδα του ανήλικου παιδιού, οφείλεται σε πραγματικούς λόγους διαγνωσμένης σοβαρής ψυχικής ασθένειας, για την οποία η μητέρα θα πρέπει να λάβει, κατόπιν της διαγνώσεως, κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία, ώστε να μετριαστούν τα συμπτώματα της ασθένειας.

Στην περίπτωση που η μητέρα δεν δέχεται να λάβει τη σχετική θεραπεία και η ασθένεια από την οποία πάσχει την καθιστά με οποιοδήποτε τρόπο επικίνδυνη τόσο για την ίδια όσο και για το ανήλικο παιδί της, καθώς εξαιτίας αυτής παραμελεί και εγκαταλείπει το ανήλικο παιδί της, δηλαδή η ασθένεια της επιδρά ουσιωδώς στην άσκηση των γονεϊκών της καθηκόντων, ο πατέρας θα πρέπει να καταφύγει στο αρμόδιο δικαστήριο και να ζητήσει την ανάθεση της άσκησης της γονικής μέριμνας στο ίδιο, εκθέτοντας και τον τρόπο που αυτός δύναται να την ασκήσει λόγω της εργασίας του δηλαδή με τη βοήθεια της μητέρας του.

Σε περίπτωση που ο πατέρας και η μητέρα του, δεν είναι σε θέση να ασκήσουν τη γονική μέριμνα, το δικαστήριο θα αποφασίσει αυτή να ανατεθεί σε τρίτο. Επίσης στα πλαίσια της δίκης για την ανάθεση στον ίδιο της γονικής μέριμνας του ανήλικου παιδιού, ο πατέρας θα πρέπει να ζητήσει στα πλαίσια της δίκης αυτής και τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης από πραγματογνώμονα που θα ορίσει για το λόγο αυτό το δικαστήριο, εάν δεν έχει βεβαιωθεί η κατάσταση της υγείας της από δημόσιο νοσοκομείο, προκειμένου αυτός να γνωμοδοτήσει για την ψυχική κατάσταση της μητέρας και για την επιρροή που η κατάσταση της υγείας της ασκεί στην καταλληλότητα της να ασκήσει το καθήκον της γονικής μέριμνας του ανήλικου παιδιού της.

Επίσης στην περίπτωση που είναι επικίνδυνη για τους άλλους ή για τον εαυτό της θα πρέπει να ζητήσει από τον αρμόδιο Εισαγγελέα να διατάξει αυτή να νοσηλευτεί ακουσίως σε ψυχιατρικό κατάστημα προς διάγνωση και θεραπεία.

Παναγιώτα Λουκάκου | Panagiota Loukakou 
Δικηγόρος Παρ Αρείω Πάγω  | Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Attorney-at-Law | Accredited Mediator of the Ministry of Justice, Transparency and Human Rights
Μέλος της εταιρείας Εμπορικής και Οικογενειακής Διαμεσολάβησης “ΔΙΑΛΟΓΟΣ”
Λεωφ. Σταδίου 61 | 61, Stadiou str.
Αθήνα 10559 | Athens 10551
Ελλάδα | Greece
Tel: +30 210 3217637
Mob.: +30 6977367340
Fax: +30 210 3000104 

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ