fbpx

Η κοπέλα μου μόλις γέννησε το παιδί μας εξαφανίστηκε και το μεγαλώνει με τον πρώην της. Τί να κάνω;

ADVERTISEMENT

Παρακαλώ μη δημοσιεύσετε το όνομα μου. Με απασχολεί αφάνταστα η παρακάτω ιστορία μου. Είχα μια υγειή σχέση από τον Απρίλιο του 2021 μέχρι που τον Σεπ μου ανακοινώνει πως είναι έγκυος.

Της είπα αν θέλει κι εκείνη να έρθει στο νησί που δουλεύω ευχαρίστως να ξεκινήσουμε την οικογένεια μας. Με ενθουσιασμό μου είπε πως δεν πρόκειται να με αφήσει μόνο μου. Μετά που γέννησε και ήρθε στο νησί, έγινε άλλος άνθρωπος.


ADVERTISEMENT

Μου έλεγε πως δεν ταιριάζουμε κι ότι ήθελε να ανέβει Αθήνα με έκρυβε από το FB ενώ εμφάνιζε φώτο της με το μωρό μας.

Εμφάνισε ένα story με τους 3 μας και τυχαία ανακάλυψα πως το είχε βάλει σε περιορισμό να το βλέπω μόνο εγώ. Στην πορεία ανακάλυψα από συγκυρία πως για μήνες μιλούσε με τον πρώην της σχεδόν καθημερινά.

Όταν της έκανα έντονα το παράπονο μου πήρε τα πράγματα της για Αθήνα και αποφεύγει κάθε επικοινωνία μου μαζί της ενώ κρατάω χαμηλούς τόνους και εντάσεις.


ADVERTISEMENT

Τι να κάνω; Ανησυχώ πως ανέκαθεν ήθελε να το μεγαλώσει με τον πρώην της ενώ θέλω να είμαι κοντά στο παιδί μου και σ αυτήν. Επίσης ήταν πολύ κλειστή δεν μου εκφραζόταν ούτε μου ανοίχτηκε ποτέ.

Απαντά η Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω κυρία Χαρά Α. Νούση – Περάκη

Καλησπέρα σας.

Αναφορικά με το ζήτημά σας, ανακύπτουν τα εξής που πρέπει να διευκρινιστούν : είχατε συνάψει γάμο με τη σύντροφό σας; Είχατε προχωρήσει σε αναγνώριση του ανήλικου τέκνου σας; Ο λόγος για τον οποίο τα παραπάνω πρέπει να διευκρινιστούν έγκειται στο ότι αφενός, όταν μία έγγαμη γυναίκα φέρνει στον κόσμο ένα παιδί, πατέρας του παιδιού αυτού τεκμαίρεται ο άνδρας με τον οποίον αυτή είναι παντρεμένη (ΑΚ 1465) αφετέρου, όταν η γυναίκα που φέρνει στον κόσμο ένα παιδί δεν είναι έγγαμη, ο πατέρας θα πρέπει να αναγνωρίσει το τέκνο (ΑΚ 1475), προκειμένου να έχει τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητά του ως πατέρα.

Ο πατέρας ενός παιδιού, σύμφωνα με το νόμο, εφόσον έχει παντρευτεί τη μητέρα του παιδιού ή το εχει αναγνωρίσει, είναι φορέας του δικαιώματος της γονικής μέριμνας και, σε κάθε περίπτωση, έχει κάθε δικαίωμα να ενημερώνεται για τα ζητήματα που αφορούν το παιδί, να συμμετέχει στις καθοριστικές για το παιδί αποφάσεις και, φυσικά, να είναι κοντά στο παιδί του και να επικοινωνεί με το παιδί του. Πρόκειται για ένα δικαίωμα που ουδείς μπορεί να του το στερήσει, καθώς το δικαίωμα αυτό πρέπει να γίνεται σεβαστό όχι μόνον από τρίτα πρόσωπα (π.χ. τον πρώην της συντρόφου σας) αλλά και από την ίδια τη μητέρα του παιδιού σας, η οποία υποχρεούται να σας λαμβάνει υπόψη σε ζητήματα που αφορούν το παιδί και να διευκολύνει, με κάθε δυνατό τρόπο, την επικοινωνία σας (με φυσική παρουσία, τηλεφωνική, διαδικτυακή κλπ.) με το παιδί σας, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι της έχει απονεμηθεί η επιμέλεια του ανήλικου τέκνου. Στην περίπτωση κατά την οποία μητέρα που ασκεί την επιμέλεια του ανήλικου τέκνου δεν επιτρέπει στον πατέρα να επικοινωνεί με το ανήλικο τέκνο, ο πατέρας έχει δικαίωμα να επικοινωνεί με το ανήλικο τέκνο, σύμφωνα με το Άρθρο 1520 ΑΚ (“Ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο διατηρεί το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας με αυτό.”).

Με βάση τα παραπάνω, εφόσον εσείς δεν επιθυμείτε να είστε πλέον με τη σύντροφό σας, θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε δικηγόρο, προκειμένου να ρυθμιστούν τα ζητήματα της επιμέλειας και της επικοινωνίας του ανήλικου τέκνου, διεκδικώντας, εάν επιθυμείτε, ακόμη και συνεπιμέλεια του ανήλικου τέκνου.

Χαρά Α. Νούση – Περάκη, LLB, BA, MSc., LLM
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω – Διδάσκουσα Δικαίου & Αγγλικής Νομικής Ορολογίας
HNP Law Office – Δικηγορικό Γραφείο Χαράς Α. Νούση – Περάκη & Συνεργατών
Διεύθυνση : Λ. Ειρήνης 91 | Πρώτος Όροφος | 18863 | Πέραμα | Πειραιάς
Τηλ. : +30 210 44 19 177 | 6982 878 091
Website : www.hnplaw.gr
Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει απιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ