fbpx

Η γυναίκα μου θέλει διαζύγιο. Μου ζητά 200 ευρώ διατροφή για κάθε παιδί, ενώ είμαι άνεργος. Τί να κάνω;

ADVERTISEMENT

Η γυναίκα μου θέλει να χωρίσουμε. Έχουμε δύο παιδάκια, 9 και 3 χρονών. Η γυναίκα μου εργάζεται με μισθό 650 ευρώ ενώ εγώ είμαι άνεργος χωρις κανένα εισόδημα. Βιάζεται να βγάλουμε διαζύγιο και μου ζητάει 200 ευρώ διατροφή για κάθε παιδί. Τι μπορώ να κάνω;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Παναγιώτα Λουκάκου


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με διατάξεις των άρθρων 1485, 1486, 1489 και 1493 ΑΚ προκύπτει ότι οι γονείς, είτε υπάρχει μεταξύ τους γάμος και συμβιώνουν, είτε έχει διακοπεί η συμβίωση, είτε έχει εκδοθεί διαζύγιο, έχουν κοινή και ανάλογη με τις δυνάμεις τους υποχρέωση να διατρέφουν το ανήλικο παιδί τους, ακόμη και εάν αυτό έχει περιουσία, της οποίας, όμως, τα εισοδήματα ή το προϊόν της εργασίας του ή άλλα τυχόν εισοδήματά του δεν αρκούν για τη διατροφή του.

Το μέτρο της διατροφής προσδιορίζεται με βάση τις ανάγκες του δικαιούχου ανήλικου παιδιού, όπως αυτές προκύπτουν από τις συνθήκες ζωής του, και περιλαμβάνει τα αναγκαία για τη συντήρηση και την εκπαίδευσή του έξοδα. Ως συνθήκες ζωής εννοούνται οι συγκεκριμένοι όροι διαβίωσης, που διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, τον τόπο κατοικίας, την ανάγκη εκπαιδεύσεως και την κατάσταση της υγείας του παιδιού, σε συνδυασμό με την περιουσιακή κατάσταση του υπόχρεου γονέα.

Για να καθοριστεί το ποσό της διατροφής αξιολογούνται κατ` αρχήν τα εισοδήματα των γονέων από οποιαδήποτε πηγή και στη συνέχεια προσδιορίζονται οι ανάγκες του παιδιού. Καθοριστικό στοιχείο είναι οι συνθήκες της ζωής του παιδιού , δηλαδή οι όροι διαβιώσεώς του, χωρίς όμως, να ικανοποιούνται οι παράλογες αξιώσεις. Εκείνος από τους γονείς, που έχει την επιμέλεια του ανήλικου παιδιού , μπορεί να συνυπολογίσει στη συνεισφορά του στη διατροφή του παιδιού εκτός από τη διάθεση χρημάτων και την προσφορά προσωπικών υπηρεσιών για την περιποίηση και φροντίδα του παιδιού που αποτιμώνται σε χρήμα.


ADVERTISEMENT

Επίσης σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1389, 1390 και 1489 § 2 ΑΚ προκύπτει, ότι ο γονέας κατά του οποίου ασκείται αγωγή ως υπόχρεου για τη διατροφή ανήλικου παιδιού, έχει τη δυνατότητα, μεταξύ άλλων, να προβάλει αμυνόμενος την ένσταση συνεισφοράς,δηλαδή ότι υπάρχει και άλλος γονέας ο οποίος έχει οικονομικές δυνάμεις με τις οποίες σε αναλογία προς τις δικές του δυνάμεις αν η έγγαμη συμβίωση εξακολουθούσε, θα είχε και εκείνος υποχρέωση συνεισφοράς στη διατροφή του κοινού παϊδιού , με συνέπεια τον αντίστοιχο περιορισμό της υποχρέωσης του εναγομένου γονέα. Ο συσχετισμός των οικονομικών δυνάμεων των δύο γονέων θα γίνει από το δικαστήριο σύμφωνα με τα πραγματικά περιστατικά τα οποία θα επικαλεστούν και θα αποδείξουν με έγγραφα και με μάρτυρες και οι δύο πλευρές.

Στην περίπτωση που ο γονέας που δεν έχει την επιμέλεια είναι άνεργος θα κριθεί ανάλογα με την ηλικία του, την κατάσταση της υγείας του, τη μόρφωση και την επαγγελματική του ειδίκευση, ποιο εισόδημα θα μπορούσε να εξοικονομήσει από μια εργασία την οποία θα είχε αναζητήσει,όπως έχει υποχρέωση.
Στην προκειμένη περίπτωση εσείς, εφόσον τα εισοδήματα σας είναι μικρότερα από εκείνα της μητέρας, στην οποία υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να ανατεθεί η επιμέλεια των ανήλικων παιδιών σας, οφείλετε να της εκθέσετε την κατάσταση και εφόσον εκείνη δεν συμφωνεί σε μια μικρότερη διατροφή και προσφύγει στο δικαστήριο θα πρέπει να υποβάλλετε την ένσταση ότι το παιδί μπορεί να στραφεί και στον άλλο γονέα ανάλογα με τις δυνάμεις των γονέων τους. Αντίστοιχα στη συνεισφορά της στη διατροφή των παιδιών η μητέρα θα αποτιμήσει και να συνυπολογίσει και τις προσωπικές της υπηρεσίες για τη φροντίδα των παιδιών.

Αναφορικά με τα δικά σας εισοδήματα, εφόσον είστε άνεργος θα κριθούν σύμφωνα με την εργασία που θα μπορούσατε να αναζητήσετε, εφόσον είστε νέος και υγιής και η οποία θα ήταν ανάλογη των προσόντων σας και της επαγγελματικής σας εμπειρίας. Το δικαστήριο θα λάβει την απόφαση του και ενδεχομένως εφόσον δεν έχετε άλλα περιουσιακά στοιχεία που θα συνυπολογιστούν στον καθορισμό της διατροφής όπως εισόδημα από άλλη πηγή ή ακίνητη περιουσία, να σας επιδικάσει ένα μικρότερο ποσό διατροφής από εκείνο που απαιτεί η σύζυγος σας . Δυστυχώς σε καμία περίπτωση η ανεργία δεν αποτελεί λόγο για τη μη επιδίκαση διατροφής από το δικαστήριο για τα ανήλικα παιδιά σας ή την μη καταβολή διατροφής για αυτά ακόμη και εάν διακινδυνεύει η δική σας διατροφή.

Το ύψος της διατροφής εξαρτάται από τα στοιχεία που θα προσκομίσετε στον πληρεξούσιο δικηγόρο σας και του τρόπου που αυτός θα παρουσιάσει την οικονομική σας κατάσταση αλλά και το ύψος των πραγματικών αναγκών των παιδιών σας οι οποίες μπορεί να είναι διαφορετικές και μικρότερες από το ποσό στο οποίο τις υπολογίζει η μητέρα.

Παναγιώτα Λουκάκου | Panagiota Loukakou 
Δικηγόρος Παρ Αρείω Πάγω  | Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Attorney-at-Law | Accredited Mediator of the Ministry of Justice, Transparency and Human Rights
Μέλος της εταιρείας Εμπορικής και Οικογενειακής Διαμεσολάβησης “ΔΙΑΛΟΓΟΣ”
Λεωφ. Σταδίου 61 | 61, Stadiou str.
Αθήνα 10559 | Athens 10551
Ελλάδα | Greece
Tel: +30 210 3217637
Mob.: +30 6977367340
Fax: +30 210 3000104 

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ