fbpx

Η διατροφή είναι 300 ευρώ αλλά ο πρώην σύζυγος δίνει ό,τι έχει. Τώρα που φεύγει στο εξωτερικό πως θα εξασφαλίσω τη διατροφή;

ADVERTISEMENT

Είμαι χωρισμένη με 2 ανήλικα τέκνα. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι 150 ευρώ έκαστος.

Ο πατέρας δεν πληρώνει τη διατροφή κάθε μήνα, δίνει ότι έχει κάθε φορά. Τώρα θα μετακομίσει στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στην Αμερική για εργασία.


ADVERTISEMENT

Πως θα διασφάλισω ότι θα έχει και εκεί υποχρέωση να καταβάλει τη διατροφή; οσο ειναι εδω και ειχα πρόβλημα πήγαινα στο ΑΤ για μήνυση… μπορώ να κάνω κατι;

Απαντά η Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω κυρία Χαρά Α. Νούση – Περάκη

Σύμφωνα με όσα ορίζονται στο Άρθρο 1486 Α.Κ. αναφορικά με τη διατροφή των ανήλικων τέκνων, “Το ανήλικο τέκνο, και αν ακόμη έχει περιουσία, έχει δικαίωμα διατροφής από τους γονείς του, εφόσον τα εισοδήματα της περιουσίας του ή το προϊόν της εργασίας του δεν αρκούν για τη διατροφή του.” Το άρθρο αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη σε συνδυασμό με το Άρθρο 1487 Α.Κ., στο οποίο αναφέρονται τα εξής :


ADVERTISEMENT

“Δεν έχει υποχρέωση διατροφής εκείνος που, ενόψει και των λοιπών υποχρεώσεών του, δεν είναι σε θέση να τη δώσει χωρίς να διακινδυνεύσει η δική του διατροφή. Ο κανόνας αυτός δεν ισχύει, όταν πρόκειται για διατροφή ανήλικου τέκνου από το γονέα του (…)”. Από τα παραπάνω, προκύπτει ότι και οι δύο γονείς, καθένας σύμφωνα με τις δυνάμεις του, φέρουν εκ του νόμου υποχρέωση να συνεισφέρουν στη διατροφή των ανήλικων τέκνων τους. Ο όρος “διατροφή” εδώ λαμβάνεται υπόψη με ευρεία έννοια, καθώς δεν περιλαμβάνει μόνο την τροφή αλλά το σύνολο των εξόδων των ανήλικων τέκνων (π.χ. ένδυση, υπόδηση, ψυχαγωγία, ιατρικές επισκέψεις, εξωσχολικές δραστηριότητες κλπ.).

Όταν οι γονείς διαφωνούν ως προς το ύψος της διατροφής, τότε παρεμβαίνει το αρμόδιο δικαστήριο, προς επίλυση της διαφοράς.

Ο δικαστής, ως αντικειμενικός κριτής, λαμβάνοντας υπόψη τα εισοδήματα και τις υποχρεώσεις καθενός από τους γονείς, καθώς επίσης και την ηλικία και τις ανάγκες κάθε παιδιού, αποφασίζει σχετικά με το ποσό που πρέπει να καταβάλλει κάθε γονέας ως μηνιαία διατροφή, καθορίζοντας ταυτοχρόνως και την προθεσμία καταβολής του ποσού αυτού. Η δικαστική απόφαση, όπως κάθε δικαστική απόφαση, παράγει πλήρη δεσμευτικότητα και για τη μητέρα και για τον πατέρα, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα μη συμμόρφωσης στο ποσό που έχει οριστεί ως διατροφή, η δε μη συμμόρφωση επισύρει ποινικές ευθύνες, στα πλαίσια παραβίασης δικαστικής απόφασης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο πατέρας έχει ποινική ευθύνη, εφόσον δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις που του έχει επιβάλει το δικαστήριο, καθώς παραβιάζει τη δικαστική απόφαση, όταν δεν καταβάλλει το ποσό που πρέπει.

Η δεσμευτικότητα που προκύπτει από μία δικαστική απόφαση δεν επηρεάζεται από πιθανή μετακόμιση του πατέρα στο εξωτερικό, καθώς η αλλαγή τόπου κατοικίας δεν επιφέρει απαλλαγή από τις εκ του νόμου υποχρεώσεις των γονέων προς τα τέκνα τους. Προς διασφάλιση της καταβολής της διατροφής των τέκνων σας, θα πρότεινα τα εξής : α) να ζητήσετε εγγράφως να σας καταβάλει τη διατροφή αποκλειστικά και μόνο μέσω κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό που είστε δικαιούχος, με αιτιολογία “Διατροφή μηνός __________ έτους _______”,τον αριθμό του οποίου θα του γνωστοποιήσετε εγγράφως, και να σας αποστέλλει κάθε μήνα σχετικό e-mail με το σχετικό αποδεικτικό κατάθεσης· με αυτόν τον τρόπο, εάν ο πατέρας δεν καταβάλει κάποιο ποσό, θα αποδειχθεί πολύ εύκολα από τα σχετικά αντίγραφα κινήσεων των λογαριασμών σας και ο πατέρας δεν θα μπορεί να αντιτάξει ότι δήθεν σας έδωσε μετρητά, β) εάν ο πατέρας δεν καταβάλλει τα ποσά, μπορείτε αφενός να υποβάλετε μήνυση εις βάρος του αφετέρου να προχωρήσετε σε αναγκαστική κατάσχεση των λογαριασμών του ως προς τα ποσά που σας οφείλει.

Τέλος, να σημειώσω ότι, σε συνεργασία με το δικηγόρο σας και σύμφωνα με όσα αναφέρει η απόφαση, θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι το ποσό της διατροφής αναπροσαρμόζεται όσο μεγαλώνουν τα παιδιά κι αυξάνονται οι ανάγκες τους (π.χ. φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης κλπ.), επομένως, θα πρέπει, για την αναπροσαρμογή αυτή, να ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία, δηλαδή αρχικά ασφαλιστικά μέτρα και μετά αγωγή διατροφής.

Χαρά Α. Νούση – Περάκη, LLB, BA, MSc., LLM
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω – Διδάσκουσα Δικαίου & Αγγλικής Νομικής Ορολογίας
HNP Law Office – Δικηγορικό Γραφείο Χαράς Α. Νούση – Περάκη & Συνεργατών
Διεύθυνση : Λ. Ειρήνης 91 | Πρώτος Όροφος | 18863 | Πέραμα | Πειραιάς
Τηλ. : +30 210 44 19 177 | 6982 878 091
Website : www.hnplaw.gr
Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει απιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ