fbpx

Γίνεται να εκδοθεί συναινετικό διαζύγιο για πολιτικό γάμο που έγινε στο εξωτερικό χωρίς δικαστήρια;

ADVERTISEMENT

Έχω κάνει πολιτικό γάμο στη Ρωσία το 2016 και έχω δηλώσει στο ειδικό ληξιαρχείο Αθηνών το γάμο μου το 2018. Μπορεί να εκδοθεί συναινετικό διαζύγιο από το Ρωσικό ληξιαρχείο, χωρίς δικαστήριο, αφού δεν υπάρχουν τέκνα και περιουσιακές διαφορές; Με αυτό λοιπόν το συναινετικό από το Ρωσικό ληξιαρχείο διαζύγιο, θα μπορώ να κάνω την αντίστοιχη διαδικασία στο ειδικό ληξιαρχείο Αθηνών;

Σας ευχαριστώ


ADVERTISEMENT

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Δημήτρης Δουλιώτης

Σύμφωνα με την Ελληνοσοβιετική σύμβαση «περί δικαστικής αρωγής σε αστικές και ποινικές υποθέσεις», που υπογράφηκε στις 21-05-1981 και κυρώθηκε από την Ελλάδα με το ν. 1242/1982 (ΦΕΚ Α` 44), εξακολουθεί να ισχύει στις σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία, αφού δεν καταγγέλθηκε ούτε από την τελευταία μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ (ΑΠ 416/2008 και 293/2004 ΤΝΠ Νόμος). Η ανωτέρω σύμβαση εισάγει μια ρήτρα αυτόματης αναγνώρισης και συγκεκριμένα, κατά το άρθρο 26 § 1 της Ελληνοσοβιετικής Συμβασης του 1981, οι αποφάσεις που αφορούν υποθέσεις μη περιουσιακής φύσης (π.χ διαζύγιο) αναγνωρίζονται στο έδαφος των συμβαλλομένων μερών «χωρίς συμπληρωματική έρευνα», ητοι οι αποφάσεις αυτές αναπτύσσουν αυτοδίκαια στην Ελληνική έννομη τάξη την ενέργεια τους, χωρίς ο ενδιαφερόμενος να οφείλει να προσφύγει ενώπιον Δικαστηρίου, για να ζητήσει την αναγνώριση τους.

Σε κάθε περίπτωση, για την αναγνώριση της απόφασης διαζυγίου, είτε γίνεται χωρίς ή δια της δικαστικής οδού, και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που αναγράφονται στην Ελληνοσοβιετική Σύμβαση, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταχωρίσει το διαζύγιο στο Ειδικό Ληξιαρχείο του Υπουργείου Εσωτερικών της Ελλάδας και μετά στον Δήμο με την πράξη του Ειδικού Ληξιαρχείου, στο οποίο θα φαίνεται καταχωρημένη η απόφαση. Η καταχώρηση μπορεί να γίνει είτε από τον ενδιαφερόμενο είτε από τον δικηγόρο, εφοδιασμένο με ειδικό συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο.


ADVERTISEMENT

Ως προς το θέμα του συναινετικου διαζυγιου, στην Ελλάδα σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 1441 του Αστικού Κώδικα, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 22 του Νόμου 4509/2017, ο οποίος ετέθη σε ισχύ την 22.12.2017 και εφεξής, πλέον δεν ακολουθείται η δικαστική οδός αλλά ο γάμος λύεται αποκλειστικά με συμβολαιογραφική πράξη, ενώπιον Συμβολαιογράφου επιλεγμένου από τους συζύγους. Για το συναινετικό διαζύγιο από το Ρωσικό ληξιαρχείο, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να απευθυνθεί σε νομικό σύμβουλο της Ρωσίας.

Συνιστώ να λάβετε συμβουλευτική από εξειδικευμένο Δικηγόρο Οικογενειακού Δικαίου για την καλύτερη προάσπιση των δικαιωμάτων σας.

Με εκτίμηση,

Δημήτριος Β. Δουλιώτης
Δικηγόρος LLB London
Δημοκρίτου 32 Κολωνάκι, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-3627672
Web: http://douliotis-law.com/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ