fbpx

Έκανα κατάσχεση μισθού στην εν διαστάσει σύζυγο, αλλά ο εργοδότης της δεν μου κατέβαλε ένα μήνα διατροφής. Πως να κινηθώ;

ADVERTISEMENT

Έχω κάνει κατάσχεση μισθού στο εργοστάσιο που δουλεύει η εν διαστάση σύζυγος. Ο εργοδότης της όμως ένα μήνα διατροφής δεν τον κατέβαλε ενώ δουλεύει ακόμα εκεί η εν διαστάσει. Πως μπορώ να κινηθώ; Λογικά εναντίον του εργοδότη αλλά πως και τι απαιτήσεις μπορώ να έχω απέναντί του; Μόνο τα 320 που πρέπει να καταβάλει;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με το δίκαιο της αναγκαστικής εκτέλεσης (άρθρο 982 ΚΠολΔ) μπορούν να κατασχεθούν απαιτήσεις μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών παροχών, στις περιπτώσεις, που πρόκειται να ικανοποιηθεί απαίτηση για διατροφή, που στηρίζεται στον νόμο, οπότε επιτρέπεται να γίνει κατάσχεση έως το μισό, αφού ληφθούν υπόψη τα ποσά που εισπράττει ο υπόχρεος, το μέγεθος των υποχρεώσεων που του δημιουργεί ο γάμος του για αντιμετώπιση των οικογενειακών αναγκών και ο αριθμός των δικαιούχων.

Το ποσό που θα κατασχεθεί, δηλαδή τελικά, βρίσκεται σε συνάρτηση με το ύψος της διατροφής, αλλά και του μισθού, ήτοι υπολογίζεται βάσει του ποσού που εισπράττει ο υπόχρεος προς διατροφή.

Για να πραγματοποιηθεί η κατάσχεση αυτή θα πρέπει να επιδοθεί το κατασχετήριο αφενός στον τρίτο (εργοδότη), ο οποίος από εκείνη την στιγμή καθίσταται μεσεγγυούχος, αφετέρου εντός 8 ημερών από την επίδοση στον τρίτο να επιδοθεί στον υπόχρεο (πρώην σύζυγος). Ακολουθείται δηλ. μια συγκεκριμένη διαδικασία, που περιγράφεται στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, βάσει της οποίας, μέσα σε οκτώ (8) ημέρες αφότου του επιδοθεί το κατασχετήριο, ο τρίτος οφείλει να δηλώσει αν υπάρχει η απαίτηση που κατασχέθηκε, αν έχει στα χέρια του το κατασχεμένο πράγμα και αν επιβλήθηκε στα χέρια του άλλη κατάσχεση και συνάμα να αναφέρει ποιος την επέβαλε και για ποιο ποσό.


ADVERTISEMENT

Η δε αρνητική δήλωση, προς την οποία εξομοιώνεται και η παράλειψη (άρθρο 985 § 3 εδ. α΄), μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την άσκηση ανακοπής από την πλευρά σας και τη συνακόλουθη καταδίκη του τρίτου, ο οποίος μάλιστα ευθύνεται και για αποζημίωση σας, εφόσον αποδειχθεί ανειλικρινής.

Συνεπώς υπό προϋποθέσεις μπορούν να γεννηθούν υπέρ σας δικαιώματα αποζημίωσης, αλλά το κατά πόσο επιδιώξιμα είναι αυτά, κρίνεται με βάση τα πραγματικά δεδομένα της υπόθεσής σας.

Κωνσταντίνα Αθανασίου
Δικηγόρος
Πατησίων 154, Αθήνα
Τ.Κ 11257
Τηλ: 210 – 8675160
Κινητό: 6944 620176
Fax: 210 – 8676521
Email: konathanasiou00@gmail.com
Web: http://avlawyers.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει απιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ