fbpx

Σε λίγο καιρό θα παίρνω το παιδί για διανυκτέρευση. Είμαι υποχρεωμένος να διαμορφώσω στο σπίτι μου παιδικό δωμάτιο;

ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας

Έχω χωρίσει και έχω μία ανήλικη κόρη 3,5 ετών. Σε λίγο καιρό θα μπορώ να την παίρνω για διανυκτέρευση στην οικεία μου όπως έχουμε υπογράψει στο συναινετικό διαζύγιο. Η βασική μου απορία είναι αν είμαι υποχρεωμένος να διαμορφώσω στο σπίτι μου παιδικό δωμάτιο. Δυστυχώς η δομή του σπιτιού μου δεν το επιτρέπει αυτο. Στο σπίτι ζει και η μάνα μου (έχει δική της κρεβατοκάμαρα). Υπάρχει και αλλη μία ξεχωριστή κρεβατοκάμαρα για εμένα. Το σπίτι συνολικά έχει δύο κρεβατοκάμαρες. Υπάρχει συγκεκριμένος νόμος που επιβάλει συγκεκριμένες συνθήκες στο σπίτι; Αν δεν έχω παιδικό δωμάτιο μπορεί να χάσω το δικαίωμα μου αν η άλλη πλευρά απαιτήσει κάτι τέτοιο ή στείλει κοινωνικό λειτουργό να ελέγξει το σπίτι;


ADVERTISEMENT

Ευχαριστώ.

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Δημήτρης Δουλιώτης

Αξιότιμε Κύριε,


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με το άρθρο 1520 ΑΚ «ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο έχει το δικαίωμα επικοινωνίας με αυτό» Το δικαίωμα επικοινωνίας απορρέει από τον βιολογικό σύνδεσμο του γονέα με το τέκνο και τείνει στην ενίσχυση του δεσμού αίματος, την ανάπτυξη των αισθημάτων στοργής και ασφάλειας και εν γένει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και του ψυχικού κόσμου του ανηλίκου. Η άσκηση λοιπόν του δικαιώματος αυτού αποσκοπεί στο συμφέρον του ανηλίκου και για το λόγο αυτό δεν εξαρτάται ή επηρεάζεται από την υπαιτιότητα τυχόν του εν λόγω γονέα στην διάσπαση της έγγαμης συμβίωσης.

Η νομολογία των Ελληνικών δικαστηρίων είναι πλούσια στο θέμα και μια σύντομη επισκόπηση καταλήγει ότι θα πρέπει να συντρέχουν εξαιρετικές περιπτώσεις για να οδηγηθεί το Δικαστήριο σε αποκλεισμό του δικαιώματος επικοινωνίας. Ο γονέας δηλαδή που θα απολέσει το δικαίωμα επικοινωνίας θα πρέπει να είναι δράστης ειδεχθούς εγκλήματος ή ψυχικά άρρωστος ώστε το συμφέρον του τέκνου να εξυπηρετείται με τον αποκλεισμό αυτό.. Στην απόφαση 126/2016 ΜΠρΠειρ κρίθηκε ότι δεν πρέπει να αφαιρεθεί το δικαίωμα επικοινωνίας του πατέρα με το ανήλικο τέκνο παρότι το ίδιο το τέκνο δήλωνε την άρνηση του στην επικοινωνία αυτή λόγω κυρίως της κακής συμπεριφοράς του πατέρα προς την μητέρα. Το δικαστήριο έκρινε μετά από την στάθμιση του ότι « ο αποκλεισμός της επικοινωνίας θα εξυπηρετούσε λιγότερο το συμφέρον του τέκνου από ότι η, έστω περιορισμένη επικοινωνία» Δεν προέκυψε εξάλλου από κανένα στοιχείο ότι ο πατέρας είναι επικίνδυνος για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα του τέκνου του. Επίσης καλό είναι να γνωρίζουμε ότι με βάση την αρχή της αναλογικότητας η επιβολή του αποκλεισμού τελεί υπό την προϋπόθεση ότι άλλα ηπιότερα μέτρα κατάλληλης ρύθμισης της επικοινωνίας έμειναν χωρίς αποτέλεσμα».

Από τα ως άνω προκύπτει ότι ο αποκλεισμός της επικοινωνίας του φορέα του δικαιώματος γονέα μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν συντρέχει σπουδαίος λόγος ο οποίος συνήθως συνδέεται με κίνδυνο της σωματικής ή ψυχικής υγείας του τέκνου. Τέτοιος λόγος μόνο, έχουν κρίνει τα Δικαστήρια, είναι ικανός υπό προϋποθέσεις να αποστερήσει το τέκνο από την ανάγκη παρουσίας και του έτερου γονέα στην ανατροφή και διαμόρφωση εν γένει της προσωπικότητας του.

Συνεπώς στην περίπτωση σας, η περιορισμένη χωροταξία της οικίας σας αποτελεί πρακτικό ζήτημα το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί και δεν είναι ικανό κατά την γνώμη μας να αποτελέσει αιτία απώλειας του δικαιώματος σας. Φυσικά για να τοποθετηθεί κάποιος εμπεριστατωμένα θα πρέπει να έχει το πλήρες ιστορικό σας. Καλό είναι επίσης να γνωρίζετε ότι κατά πάγια Νομολογία των Ελληνικών Δικαστηρίων ο έχων την επιμέλεια γονέας δεν νομιμοποιείται ενεργητικά να ζητήσει τον καθορισμό/περιορισμό της επικοινωνίας σας με το ανήλικο τέκνο σας.

Για το λόγο αυτό συνιστούμε να λάβετε συμβουλή από εξειδικευμένο Δικηγόρο Οικογενειακού Δικαίου.

Με εκτίμηση

Δημήτριος Β. Δουλιώτης
Δικηγόρος LLB London
Δημοκρίτου 32 Κολωνάκι, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-3627672
Web: http://douliotis-law.com/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ