fbpx

Είμαι στρατιωτικός και δεν κάνω νυχτερινές βάρδιες επειδή έχω την επιμέλεια των παιδιών. Αν ξαναπαντρευτώ χάνω τα οφέλη;

ADVERTISEMENT

Είμαι πατέρας δύο ανήλικων αγοριών διαζευγμένος και έχω πάρει την επιμέλεια τους με δικαστική απόφαση.

Εργάζομαι στις ένοπλες δυνάμεις όπου όταν ασκείς την επιμέλεια των ανήλικων τέκνων σου δεν συμμετέχεις σε ασκήσεις και νυχτερινές βάρδιες.


ADVERTISEMENT

Αν συνάψω εκ νέου γάμο με άλλη σύντροφο η συμφωνία συμβίωσης η οποία δεν έχει δικαίωμα επιμέλειας επί των τέκνων μου καθώς θα πρέπει να προχωρήσει σε πράξη υιοθεσίας όπως ορίζει ο νόμος εγώ χάνω τα εργασιακά ευεργετήματα που λαμβάνω τώρα ;

Πως πχ θα λείπω ασκήσεις ενός και δύο μηνών ποιος θα ασκεί την επιμέλεια των τέκνων μου αν εγώ λείπω;

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 


ADVERTISEMENT

Αγαπητέ αναγνώστη,

Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. Φ.400/32/82424/Σ.343 – ΦΕΚ Β 1139– 03.06.2011 Υπουργική Απόφαση, όπως αντικαταστάθηκε με την υπ’ αριθ. Φ.
400/15/214623/Σ. 3587 – ΦΕΚ Β΄ 2335/18.06.2019, σχετικά με τα «Διοικητικά και άλλα ευεργετικά μέτρα για κατηγορίες στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα και οξέα κοινωνικά προβλήματα», στο άρθρο 2 ορίζεται ότι:

«Άρθρο 2
Εκτέλεση υπηρεσιών –
Συμμετοχή σε ασκήσεις
1. Οι παρακάτω κατηγορίες στρατιωτικού προσωπικού εκτελούν μόνο υπηρεσίες που δεν απαιτούν διανυκτέρευση και απαλλάσσονται από τη συμμετοχή τους σε ασκήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση των καθηκόντων τους και της άσκησης, κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης του Διοικητή της Μονάδας ή Υπηρεσίας τους:
α. Όσοι έχουν ανήλικο τέκνο που είναι ΑμεΑ. Σε περίπτωση συζευγμένων στρατιωτικών, τα ευεργετήματα απολαμβάνει ο ένας εκ των ανωτέρω, κατόπιν υποβολής σχετικής δήλωσης, εκτός εάν τα τέκνα είναι περισσότερα του ενός.

β. Όσοι έχουν την επιμέλεια ατόμου που είναι ΑμεΑ, κατόπιν δικαστικής απόφασης.
γ. Όσοι έχουν σύζυγο που είναι ΑμεΑ ή νοσηλεύεται για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριάντα (30) ημερών σε οποιοδήποτε νοσοκομείο, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η νοσηλεία. Σε περίπτωση εφαρμογής κυλιόμενου ωραρίου, αυτοί έχουν δικαίωμα επιλογής του χρόνου εργασίας.
δ. Γυναίκες που έχουν τέκνο μέχρι τη συμπλήρωση του δεκάτου ογδόου μήνα της ηλικίας αυτού.
2. Για την υπαγωγή στην παρ. 1, ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει αναφορά προς τη Μονάδα ή Υπηρεσία που υπηρετεί, επισυνάπτοντας τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά, η οποία στη συνέχεια υποβάλλεται, με σχετική εισήγηση, στα οικείο Γενικό Επιτελείο (ΓΕ), προκειμένου να αποφασίσει σχετικά.

3. Ο γονέας ανήλικου τέκνου που ασκεί κατ` αποκλειστικότητα την επιμέλεια αυτού, είτε εν τοις πράγμασι είτε κατόπιν δικαστικής απόφασης εκτελεί μόνο υπηρεσίες που δεν απαιτούν διανυκτέρευση και απαλλάσσεται από τη συμμετοχή του σε ασκήσεις, υποβάλλοντας σχετική προς τούτο αναφορά, με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, προς τη Μονάδα ή την Υπηρεσία του, η οποία τη διαβιβάζει προς το οικείο Γενικό Επιτελείο (ΓΕ), για την έκδοση σχετικής απόφασης.

4. Ο γονέας που ασκεί κατ` αποκλειστικότητα την επιμέλεια ανήλικου τέκνου που είναι ΑμεΑ, είτε εν τοις πράγμασι είτε κατόπιν δικαστικής απόφασης, απαλλάσσεται από την εκτέλεση υπηρεσιών και συμμετέχει σε ασκήσεις, μόνον εφόσον το επιθυμεί. Για την υπαγωγή του στην κατηγορία αυτή, ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει αναφορά, επισυνάπτοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά προς τη Μονάδα ή Υπηρεσία του, η οποία διαβιβάζει την αλληλογραφία στο οικείο Γενικό Επιτελείο (ΓΕ), προκειμένου να αποφασίσει σχετικά.

5. Συζευγμένοι στρατιωτικοί που συνυπηρετούν και έχουν ανήλικο τέκνο εκτελούν υπηρεσίες που απαιτούν διανυκτέρευση, οι οποίες δεν συμπίπτουν, με μέριμνα των εμπλεκόμενων Μονάδων ή Υπηρεσιών. Ομοίως, απαλλάσσεται ο ένας εκ των ανωτέρω από ασκήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση των καθηκόντων τους και της άσκησης, κατά την αιτιολογημένη κρίση του Διοικητή της Μονάδας ή Υπηρεσίας τους. Όταν ο ένας γονέας συμμετέχει σε άσκηση, ο έτερος γονέας εκτελεί μόνο υπηρεσίες που δεν απαιτούν διανυκτέρευση. Το πρώτο εδάφιο εφαρμόζεται αναλόγως και για τους στρατιωτικούς που εκτελούν κυλιόμενο ωράριο.

6. Οι παρ. 1 έως 5 εφαρμόζονται αναλόγως και για τους ανάδοχους γονείς.
Η περίπτ. δ` της παρ. 1 εφαρμόζεται αναλόγως και για τις γυναίκες στις οποίες έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει το δέκατο όγδοο μήνα της ηλικίας του».

Όπως μας παραθέτετε στο σύντομο ιστορικό σας, εσείς ασκείτε αποκλειστικά την επιμέλεια των ανήλικων τέκνων σας, και εξ αυτού του λόγου λαμβάνετε τα ευεργετήματα του νόμου σχετικά με τις νυχτερινές βάρδιες, αλλά και με τη μη συμμετοχή σας σε διάφορες ασκήσεις.

Σε περίπτωση τέλεσης νέου γάμου ή συμφώνου συμβίωσης με άλλη σύντροφο (υπό την προϋπόθεση ότι η νέα σύζυγος δεν θα προβεί σε πράξη υιοθεσίας των παιδιών σας), δεν θα αλλάξει κάτι ως προς την επιμέλεια των ανήλικων παιδιών σας και την εργασιακή σας κατάσταση, καθώς θα εξακολουθείτε να ασκείτε κατ’ αποκλειστικότητα την επιμέλεια των τέκνων σας. Συνεπώς, κατά την άποψή μου, δεν υπάρχει τυπικά λόγος έκπτωσης των ανωτέρω ευεργετημάτων.

Σε περίπτωση που η νέα σύζυγος υιοθετήσει τα τέκνα σας, τότε μεταβάλλεται η υπάρχουσα νομική κατάσταση και δεν θα δικαιούστε τα εργασιακά σας ευεργετήματα.
Τέλος, θα σας παρέπεμπα να συμβουλευτείτε και κάποιο δικηγόρο εξειδικευμένο σε θέματα στρατιωτικού δικαίου, καθώς, λόγω του τεράστιου όγκου της νομολογίας και των εκδοθέντων επ’ αυτής υπουργικών αποφάσεων, υπάρχει περίπτωση κάτι να μου διαφεύγει.

Με εκτίμηση,

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος

Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ