fbpx

Είμαι μονογονέας και νοσηλεύτρια με βάρδιες και αναγκάζομαι να παίρνω το ένα μου παιδί στη δουλειά. Τί να κάνω νομικά;

ADVERTISEMENT

Καλημέρα σας, θα ήθελα τη βοήθειά σας και τις γνώσεις σας.

Από το 2018 εργάζομαι σε νοσοκομείο ως μόνιμη δημοσίου τομέα, έχω δύο τέκνα ηλικίας 4 και 5 ετών των οποίων έχω 100% επιμέλεια λόγω φυλάκισης του πατέρα τους και καμιά επικοινωνία με τα παιδιά του.


ADVERTISEMENT

Είμαι μόνη μου όπως επίσης έχω και διαβήτη τύπου 1. Την ασθένειά μου τη χρησιμοποίησα μόνο για να μπω στο νοσοκομείο ως εργαζόμενη και πουθενά αλλού. Πλέον η κυρία που μου κρατούσε τα παιδιά αφιλοκερδώς δεν είναι κοντά μας και εγώ δυστυχώς στη δουλειά μου δεν βγάζω άκρη με αποτέλεσμα να παίρνω το μεγάλο μου παιδί (το μικρό πάει παιδικο και μετά πάνε οι γείτονες μου, όποιος δηλαδή είναι ελεύθερος και τον παίρνει) στην εργασία μου σε ένα χώρο που κακά τα ψέματα δεν είναι για παιδιά.

Δεν γίνεται άλλο να έχω το ένα παιδί εγώ στην εργασία μου και το άλλο να το έχουν οι γείτονες επειδή εγώ δουλεύω κατά βάση μόνο απογεύματα. Υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να με βοηθήσει σε αυτό περα από την κατανόηση της προϊσταμένης γιατί αυτή δεν υπάρχει σίγουρα;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Πέγκυ Καραγιάννη


ADVERTISEMENT

Γενικότερα η παρουσία ανηλίκων τέκνων σε χώρο εργασίας των γονέων τους απαγορεύεται. Το ανωτέρω ορίζεται σύμφωνα πάντα με τον κανονισμό που διέπει την λειτουργία κάθε δημόσιας υπηρεσίας ή ιδιωτικής επιχείρησης, ενώ όταν επιτρέπεται λαμβάνει χώρα πάντα με την άδεια της Προϊσταμένης αρχής εκάστης υπηρεσίας ή επιχείρησης, όπως σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης όταν για παράδειγμα το παιδί νόσησε στο σχολείο ή για οποιοδήποτε λόγο έπρεπε να αποχωρήσει πρόωρα από αυτό και το συνόδευσαν στην υπηρεσία ή στο γραφείο του γονέα του, προκειμένου αυτός να λάβει γνώση του γεγονότος αυτού και να αποχωρήσουν μαζί. Είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν χώροι που απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος ανηλίκων και η παραμονή τους σε αυτούς, ακόμα και με συνοδεία ενήλικα, όπως είναι τα δικαστικά μέγαρα, τα σωφρονιστικά ιδρύματα, τα νοσοκομεία εκτός αν πρόκειται για εξετάσεις που αφορούν το ανήλικο τέκνο, εργοστάσια, εργοτάξια, χαρτοπαικτικές λέσχες κλπ. καθώς πρόκειται για χώρους που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του ανήλικου, την σωματική του ακεραιότητα ακόμα και τον ψυχισμό του.

Στην περίπτωση σας η παρουσία του ανηλίκου τέκνου σας στο χώρο εργασίας σας –σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, είναι καταφανές ότι θέτει σε κίνδυνο την σωματική και την ψυχική του υγεία του (π.χ. κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών, μολύνσεις κλπ και δη την τρέχουσα περίοδο με τον COVID 19). Εξάλλου, ως ασκούσα αποκλειστικά την επιμέλεια των ανηλίκων τέκνων σας έχετε την επίβλεψη και τον έλεγχο των δραστηριοτήτων τους με σκοπό την προφύλαξη τους από διάφορους κινδύνους. Η παραμέληση της εποπτείας του ανηλίκου τέκνου ανάλογα με τον αν προκαλούνται ζημίες σε τρίτους ή στον ίδιο τον εποπτευόμενο ανήλικο π.χ. τραυματισμός μικρού παιδιού μέσα στο χώρο του νοσοκομείου λόγω παραμέλησης εποπτείας από εσάς, ενδέχεται να γεννήσει ευθύνη προς αποζημίωση σε βάρος σας.

Στην πρώτη περίπτωση θα ευθύνεστε αποκλειστικά εσείς για την αποκατάσταση της ζημίας, που προκλήθηκε στον τρίτον από την αδικοπραξία την οποία τέλεσε ο ανήλικος, εκτός αν αποδείξετε την προσήκουσα επίβλεψη, επιτήρηση και προφύλαξη του τέκνου σας ( άρθρα 923 εδ. α΄ και 926 ΑΚ), ενώ στη δεύτερη περίπτωση εσείς θα ευθύνεστε έναντι του τέκνου λόγω παράβασης του καθήκοντος επίβλεψής του (άρθρο 914 ΑΚ). Είναι, επίσης, πιθανό, η παραμέληση της εποπτείας του να συνιστά και κακή άσκηση της γονικής μέριμνας, ενώ δεν αποκλείεται σε σοβαρές περιπτώσεις να επισύρει ακόμα και ποινικές ευθύνες (άρθρο 360 ΠΚ). Φυσικά ευθύνη θα έχει και ο Εργοδότης σας – στην συγκεκριμένη περίπτωση η Προϊσταμένη σας ή ο Διοικητής του Νοσοκομείου, σε περίπτωση που απαγορεύεται η είσοδος του ανήλικου τέκνου σας στο χώρο, που εργάζεστε π.χ σε χειρουργείο, σε χώρο με ιατρικά μηχανήματα, σε θάλαμο κλπ. και συναίνεσε για την παρουσία του στον χώρο αυτό.

Επειδή δεν μας αναφέρετε με ποια ιδιότητα εργάζεστε στον δημόσιο τομέα, καθώς και το ποσοστό αναπηρίας που έχετε, θα σας συνιστούσα είτε να αιτηθείτε την αλλαγή του ωραρίου εργασίας σας – αν αυτό είναι εφικτό- επιλέγοντας την πρωινή βάρδια είτε να ελέγξετε αν δικαιούστε λόγω της νόσησης με διαβήτη τύπου Α να κάνετε χρήση της ειδικής άδειας με αποδοχές έως και 22 ημέρες το χρόνο, που προβλέπεται στην παρ. 2 του άρθρου 50 του Ν. 3528/2007 -Κώδικας Δημοσίων Υπαλλήλων, μετά την τελευταία τροποποίηση με τον Ν. 4674/2020.

Πέγκυ Καραγιάννη
Δικηγόρος
Δικηγορικό γραφείο Κυριάκου Δ. Σταυρινού και Πέγκυς Π. Καραγιάννη

Θεσσαλονίκης 7, Σέρρες
Τηλ: 2321056003 -6932637719
Νέα Ζίχνη, Σέρρες
Τηλ: 2324022348 – 6973231821
E-mail: kyrstavr@hotmail.com & pkaraglaw@hotmail.com
Facebook: facebook.com/Law-Office-Kyriakos-Stavrinos-Peggy-Karagianni

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ