fbpx

Είμαι εγγυήτρια σε δάνειο του πρώην, το οποίο δεν πληρώνει. Μπορώ να βγω από εγγυήτρια;

ADVERTISEMENT

Έχω χωρίσει πάνω από 14 χρόνια με το σύζυγό μου και δεν έχω πλέον καμία σχέση μαζί του παρά μόνο οι τυπικές για τα 2 παιδιά που έχουμε αποκτήσει. Είμαι εγγυήτρια σε καταναλωτικό δάνειο που είχε πάρει και για το οποίο ποτέ εκείνος δεν εξόφλησε και δεν ήταν τυπικός. Το δάνειο έχει δοθεί σε εισπρακτική εταιρεία στο εξωτερικό και με παίρνουν για διακανονισμό του δανείου. Λένε ότι μπορώ με ένα ποσό που μου προτείνουν να βγω από εγγυήτρια και να μην έχω καμία ανάμειξη πλέον στο δάνειο. Ισχύει κάτι τέτοιο ή πληρώνω εγώ όλη την αποπληρωμή του δανείου και τη βγάζει καθαρή για ακόμα μια φορά ο πρώην σύζυγός μου;  Εάν δεν πληρώσω τίποτα θα έχω κυρώσεις εγω ή τα παιδιά μου; Επίσης δεν έχω κανένα περιουσιακό στοιχείο στο όνομά μου αλλά θέλω να είμαι και καθαρή σε περίπτωση που χρειαστώ κάτι στο μέλλον. Είμαι σε απόγνωση, δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω και φοβάμαι μη μπλέξω χειρότερα.

Πρέπει να συμβουλευτώ δικηγόρο και να αναλάβει την περίπτωσή μου;


ADVERTISEMENT

Απαντά η δικηγόρος, κυρία Ζαχαρούλα Γκριέλα

Η σύμβαση εγγύησης είναι μια συνήθης σύμβαση που ρυθμίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του εγγυητή και με την οποία ο εγγυητής αναλαμβάνει την υποχρέωση εξόφλησης του ποσού ή μέρους του ποσού, το οποίο έλαβε και οφείλει ο πρωτοφειλέτης . Με τη σύμβαση αυτή δηλαδή, ο ίδιος ο εγγυητής να αναλάβει ότι θα εξοφλήσει ο ίδιος, όταν απαιτηθεί, το οφειλόμενο υπόλοιπο ποσό του δανείου ή άλλης πιστωτικής διευκόλυνσης που έλαβε ο πρωτοφειλέτης από την Τράπεζα.

Συνεπώς, εφόσον ο πρωτοφειλέτης παραλείπει να εκπληρώσει τις συμφωνημένες υποχρεώσεις του προς την τράπεζα και εφόσον το ποσό αυτό γίνει απαιτητό από την Τράπεζα, τότε ο εγγυητής καθίσταται και ο ίδιος υπεύθυνος μαζί με τον πρωτοφειλέτη, για την αποπληρωμή του χρέους. Ο εγγυητής καθίσταται υπεύθυνος, τόσο για το κεφάλαιο του δανείου του πρωτοφειλέτη όσο και για το επιτόκιο και τα έξοδα με το οποίο αυτό επιβαρύνεται και δεν μπορεί να αρνηθεί την καταβολή της οφειλής προς τον δανειστή, ωσότου ο τελευταίος επιχειρήσει αναγκαστική εκτέλεση εναντίον του πρωτοφειλέτη και αυτή αποβεί άκαρπη (ένσταση διζήσεως), αν και προβλέπεται το δικαίωμα αυτό από το νόμο, (ΑΚ 855), διότι όλα τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν συμπεριλάβει τέτοιο όρο παραίτησης μέσα στις συμβάσεις τους.


ADVERTISEMENT

Ωστόσο υπάρχουν επιχειρήματα για την απαλλαγή του εγγυητή. Ενδεικτικά κατ’ άρθ. ΑΚ 862, ο εγγυητής ελευθερώνεται, εφόσον από πταίσμα του δανειστή έγινε αδύνατη η ικανοποίησή του από τον πρωτοφειλέτη. Τούτο μπορεί να συμβεί, μεταξύ άλλων, και αν ο δανειστής, γνωρίζοντας ή πάντως αγνοώντας από ελαφρά ή βαριά αμέλεια την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του πρωτοφειλέτη και την απουσία κάθε ελπίδας για ανάκαμψη, αμελεί για μακρό χρονικό διάστημα να στραφεί δικαστικά ή να εγγράψει εμπράγματα βάρη κατά του πρωτοφειλέτη υπολογίζοντας ως βέβαιη και μόνη πηγή ικανοποίησης τον αμέτοχο στην φάση αυτή εγγυητή, συντελώντας με την περαιτέρω πίστωση στην υπερχρέωση του πρωτοφειλέτη (Βλ. ΜΠρΑθ 199/2009, ΝΟΜΟΣ). Ενισχυτικώς, εξάλλου, προς το πταίσμα του δανειστή δρα και παραβίαση της σχετικής υποχρέωσής του ενημέρωσης του εγγυητή (απορρέουσα εκ της ΑΚ 288) σχετικά με πιθανή μεταβολή προς το δυσμενέστερο της προσωπικής και περιουσιακής κατάστασης του οφειλέτη η οποία περιήλθε, ή όφειλε να περιέλθει, σε γνώση του μέσω των τακτικών ελέγχων που διενεργεί.

Σε κάθε υπόθεση κρίνεται ατομικά, τι μπορεί να επικαλεστεί ένας εγγυητής απέναντι στην τράπεζα.
Οσον αφορά την πρόταση της Τράπεζας να πληρώσετε ένα ποσό και να βγείτε από εγγυήτρια, δεν γνωρίζω τη σοβαρότητά της, ούτε μπορώ να σας πω αν αξίζει, αφού δεν γνωρίζω αναγκαίες λεπτομέρειες, υπάρχει όμως ο κίνδυνος, αν δεχθείτε, να ενισχύσετε τη θέση της τράπεζας και να μην μπορείτε αργότερα να επικαλεστείτε κάποιους από τους λόγους απαλλαγής, που ενδεχομένως έχετε σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, εγγυητής ο οποίος προέβηκε σε πληρωμή προς την Τράπεζα βάσει της σύμβασης εγγύησης, έχει κατά κανόνα δικαίωμα να εισπράξει από τον πρωτοφειλέτη το ποσό που έχει πληρώσει. Η πληρωμή από τον εγγυητή της οφειλής του πρωτοφειλέτη, την οποία εγγυήθηκε να πληρώσει, παρέχει το δικαίωμα στον εγγυητή να ασκήσει αγωγή κατά του πρωτοφειλέτη και κατέχει όλα τα δικαιώματα και ασφάλειες που είχε η Τράπεζα προηγουμένως ως πιστωτής. Αν δηλαδή καταβάλλετε εσείς στην Τράπεζα οποιοδήποτε ποσό για την οφειλή του πρώην συζύγου σας, μπορείτε να ασκήσετε αγωγή και να ζητήσετε τα ποσά που καταβάλλατε από αυτόν.

Σίγουρα το καλύτερο είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον δικηγόρο, ο οποίος ασχολείται με το αντικείμενο αυτό και ο οποίος θα σας καθοδηγήσει για την προστασία σας, με βάση τα ειδικότερα στοιχεία της δικής σας περίπτωσης.

Ζαχαρούλα Γκριέλα
Δικηγόρος
Ακαδημίας 84, Αθήνα
Τηλ : 2103844544
Κιν :6937174747
Email : zaxgriela@yahoo.gr
Web: http://grielazacharoula.blogspot.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ