fbpx

Έχω δικαίωμα να μείνω στο σπίτι του πρώην συντρόφου, μέχρι να ενηλικιωθεί το παιδί μας;

ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας, με το μπαμπά του γιου μου αποφασίσαμε να μείνουμε στο ίδιο σπίτι (το οποίο είναι δική του ιδιοκτησία και αποκτήθηκε πριν τον γάμο) παρόλο που δεν είμαστε μαζί ως ζευγάρι. Το ερώτημά μου είναι το εξής: υπάρχει κάποιο νομικό πλαίσιο που με προστατεύει ώστε να μένω κάτω από την ίδια στέγη μέχρι την ενηλικίωση του παιδιού;

Απαντά η δικηγόρος, κυρία Παναγιώτα Λουκάκου


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με το άρθρο ΑΚ 1393 υπό τον τίτλο ρύθμιση της χρήσης της οικογενειακής στέγης σε περίπτωση διακοπής της συμβίωσης, το δικαστήριο μπορεί, εφόσον το επιβάλλουν λόγοι επιείκειας  ενόψει των ειδικών συνθηκών του καθενός από τους συζύγους και του συμφέροντος των τέκνων, να παραχωρήσει στον ένα σύζυγο την αποκλειστική χρήση ολόκληρου ή τμήματος του ακινήτου που χρησιμεύει για κύρια διαμονή των ίδιων (οικογενειακή στέγη), ανεξάρτητα από το ποιος από αυτούς είναι κύριος ή έχει απέναντι στον κύριο το δικαίωμα της χρήσης του. Η απόφαση του δικαστηρίου υπόκειται σε αναθεώρηση, όταν το επιβάλλουν οι περιστάσεις. Αν το δικαίωμα χρήσης της οικογενειακής  στέγης πηγάζει από σχέση εργασίας ανάμεσα στον ένα από τους συζύγους και έναν τρίτο, η παραχώρηση της χρήσης της στον άλλο σύζυγο από το δικαστήριο, σύμφωνα με τους όρους της προηγούμενης παραγράφου, μπορεί να γίνει μόνο εφόσον συναινεί σ’ αυτό και ο τρίτος. Σύμφωνα επομένως με την παραπάνω ρύθμιση ανεξάρτητα με το δικαίωμα κυριότητας του ενός συζύγου. Η παραχώρηση αυτή γίνεται με βάση τις ειδικές συνθήκες του καθενός συζύγου, το συμφέρον των παιδιών και τις αρχές της επιείκειας, οι οποίες είναι δυνατόν να επιβάλουν, κατά περίπτωση, η παραχώρηση αυτή να γίνεται και προς τον σύζυγο που δεν έχει εμπράγματο ή ενοχικό δικαίωμα στο ακίνητο. Η ρύθμιση της χρήσης της οικογενειακής στέγης, κατά την προαναφερόμενη διάταξη, αποτελεί δικαίωμα αυτοτελές και αυθύπαρκτο κάθε συζύγου, που ασκείται είτε με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων είτε με αγωγή, η ρύθμιση αυτή παύει να ισχύει αυτοδίκαια όταν λυθεί αμετάκλητα ο γάμος. Ο δικαστής με την απόφαση του που ρυθμίζει τη χρήση της οικογενειακής σχέσης με την παραχώρηση της στον ένα σύζυγο μπορεί να ορίσει ανταλλάγματα προς τον άλλο σύζυγο, από τον οποίο αφαιρείται η χρήση του ακινήτου, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες του καθενός (οικονομικές, επαγγελματικές, διαμονή κοινών τέκνων κ.λπ.).

Στην προκειμένη περίπτωση εφόσον είστε παντρεμένοι και έχετε αποκτήσει παιδιά μαζί και κατοικείτε, όλη η οικογένεια, στο διαμέρισμα ιδιοκτησίας του συζύγου σας, το οποίο αποτελεί την οικογενειακή σας στέγη, εφόσον δεν επιθυμείτε να μένετε πλέον μαζί, μπορείτε, εφόσον το δικαστήριο ορίσει ότι τα παιδιά θα διαμένουν πλέον μαζί σας και είναι ανήλικα, να ρυθμίσει  με απόφαση του είτε κατά την επείγουσα διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων είτε με οριστική απόφαση, τη χρήση της οικογενειακής στέγης. Η απόφαση του δικαστή θα στηριχθεί στο γεγονός ότι συντρέχουν λόγοι επικείκιας οι οποίοι αναφέρονται αφενός στην οικονομική σας κατάσταση ή στην κατάσταση της υγείας σας, ή στο γεγονός ότι διαμένετε με τα ανήλικα παιδιά σας, τα οποία πρέπει να έχουν ένα σταθερό περιβάλλον ζωής. Η ρύθμιση αυτή και η παραχώρηση του διαμερίσματος που αποτελεί οικογενειακή στέγη σε εσάς και τα ανήλικα παιδιά σας θα επιτραπεί από το δικαστήριο παρά το γεγονός ότι η κατοικία ανήκει κατά κυριότητα στο σύζυγο σας και συνήθως προβλέπεται μέχρι την ενηλικίωση των παιδιών. Η  παραχώρηση αυτή γίνεται από το δικαστήριο χωρίς αντάλλαγμα στις περισσότερες περιπτώσεις και σκοπό έχει να διαφυλάξει τον αδύνατο σύζυγο και τα παιδιά από τον κίνδυνο να βρεθούν στο δρόμο εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό το πραγματικό συμφέρον των παιδιών.

Παναγιώτα Λουκάκου | Panagiota Loukakou 
Δικηγόρος Παρ Αρείω Πάγω  | Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Attorney-at-Law | Accredited Mediator of the Ministry of Justice, Transparency and Human Rights
Μέλος της εταιρείας Εμπορικής και Οικογενειακής Διαμεσολάβησης “ΔΙΑΛΟΓΟΣ”
Λεωφ. Σταδίου 61 | 61, Stadiou str.
Αθήνα 10559 | Athens 10551
Ελλάδα | Greece
Tel: +30 210 3217637
Mob.: +30 6977367340
Fax: +30 210 3000104 


ADVERTISEMENT

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ