fbpx

Δεν θέλω τα παιδιά μου να έρχονται σε επαφή με το σύντροφο της πρώην μου. Πώς θα το πετύχω νομικά;

ADVERTISEMENT

Καλημέρα

Ζητώ συγνώμη για το ακατάλληλο της ώρας, αλλά έχω χάσει τον ύπνο μου. Είμαι νομικά και νόμιμα διαζευγμένος με συμβολαιογραφικη πράξη συναινετικού διαζυγίου και αυτό λόγω του ότι δεν είχα την πολυτέλεια λόγω χρόνου και χρημάτων να καταθέσω αγωγή για μοιχεία και εγκατάλειψη συζυγικής στέγης από τη μεριά της πρώην συζύγου παρόλο που έχω στη διάθεσή μου όλα τα στοιχεία εναντίον της που αποδεικνύουν τη μοιχεία και την εγκατάλειψη.


ADVERTISEMENT

Γιαυτό το λόγο μετά από ώρες συζητήσεων και απειλών από τη μεριά της δέχτηκα να υπογράψω συναινετικό διαζύγιο με κοινή επιμέλεια των δύο ανηλίκων τέκνων. 

Η πρώην σύζυγός μου με πονηρό τρόπο χειραγωγεί τα παιδιά μου γνωρίζοντάς τους το σύντροφό της. Τα παιδιά μου, μου ανέφεραν ξαφνικά μια μέρα ότι τους τον γνώρισε στις κούνιες. Χριστούγεννα πέρασαν με τη μητέρα της και την Πρωτοχρονιά την περάσαμε μαζί. Ήρθαν και μου είπαν ότι είχε πάει και εκείνος στο σπίτι της μητέρας της τα Χριστούγεννα και ότι τα παιδιά δεν ήθελαν. Εκείνη τα πίεσε να τον αφήσουν να τα αγκαλιάσει και από ντροπή δεν μίλησαν.

Είναι δικαίωμά της το τι θα κάνει στην προσωπική της ζωή και στο κρεβάτι της, αλλά είναι δικαίωμά μου και απαίτησή μου ως πατέρας να μη δέχομαι ενας ξένος να αγκαλιάζει τα παιδιά μου. Υπάρχει τρόπος και δυνατότητα να ζητήσω νομικά και χωρίς να έχει η εν λόγω κυρία περιθώρια αντίδρασης την απαγόρευση στον σύντροφό της να έρχεται σε επαφή με τα ανήλικα τέκνα μου;


ADVERTISEMENT

Απαντά η δικηγόρος, κυρία Ζαχαρούλα Γκριέλα

Νομικά δεν απαγορεύεται να προχωρήσει τη ζωή του ένας άνθρωπος διαζευγμένος, ούτε να γνωρίσει τη σχέση του στα παιδιά του, εφόσον μάλιστα η σχέση είναι σοβαρή και πρόκειται να είναι ο νέος σύντροφος της μητέρας. Όπως άλλωστε το ίδιο συμβαίνει και με σας. Μάλιστα είναι απαραίτητο, να υπάρχει μια σταδιακή εξοικείωση του νέου συντρόφου, με τα παιδιά, εφόσον θα συγκατοικήσει μαζί τους ή θα περνά στιγμές μαζί τους και με τη μητέρα.

Από την άλλη μεριά, εφόσον τα παιδιά είναι ανήλικα, θα πρέπει να διαπιστώσετε αν από τη συμπεριφορά της μητέρας και ενδεχομένως και του συντρόφου της, υπάρχει κίνδυνος για τα παιδιά. Ο νόμος διασφαλίζει το προσωπικό συμφέρον του τέκνου στα άρθ. 1532, 1533 ΑΚ. Με αφετηρία την αντιμετώπιση των κινδύνων που μπορεί να απορρέουν από τον ίδιο το γονέα, ο νόμος προβλέπει ακόμη και τη δυνατότητα αφαίρεσης της γονικής μέριμνας, όταν υπάρχει κίνδυνος για τη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού. Ο κίνδυνος αυτός, κατά την έννοια των ανωτέρω διατάξεων, θα πρέπει να είναι άμεσος και συγκεκριμένος, ώστε βάσιμα να αναμένεται βλάβη της σωματικής ή ψυχικής υγείας του παιδιού. Στην περίπτωση αυτή,  μιλάμε για πλημμελή άσκηση της επιμέλειας από την πλευρά της μητέρας, με τις συνέπειες του άρθ. 1532 ΑΚ (αφαίρεση άσκησης της επιμέλειας).

Θα ήταν σκόπιμο να συμβουλευτείτε κάποιον ψυχολόγο, που θα μπορούσε να σας βεβαιώσει αν συντρέχει τέτοιος κίνδυνος για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Εάν πράγματι συντρέχει, παρεμβαίνει το δικαστήριο, σύμφωνα με όσα προείπαμε.

Ζαχαρούλα Γκριέλα
Δικηγόρος
Ακαδημίας 84, Αθήνα
Τηλ : 2103844544
Κιν :6937174747
Email : zaxgriela@yahoo.gr
Web: http://grielazacharoula.blogspot.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ