fbpx

Δεν θέλω ο πρώην σύντροφος να έχει δικαιώματα στο παιδί μας. Μπορώ να ακυρώσω την αναγνώριση;

ADVERTISEMENT

Έχω ένα κοριτσάκι εκτός γάμου, με εκούσια αναγνώριση από το βιολογικό πατέρα. Ο πατέρας του παιδιού μου είναι παντρεμένος και οι σχέσεις μας είναι άσχημες καθώς δεν ήθελε να κρατήσω το παιδί. Δεν έχουμε καμία επαφή μόνο μέσω δικηγόρων και εκείνος ανταποκρίνεται μόνο στις τυπικές υποχρεώσεις, δηλαδή διατροφή.

Από την αρχή ήταν αρνητικός σε οτιδήποτε έχει να κάνει με το παιδί, πχ πέρυσι δεν κατάφερα να βαφτίσω το παιδί και τώρα με την καινούργια νομοθεσία της συνεπιμέλειας, λόγω της εκούσιας αναγνώρισης, έχει ξεκινήσει μια διαδικασία κόντρας, σε οτιδήποτε ζητάω για το παιδί.


ADVERTISEMENT

Εξ αρχής η αναγνώριση στόχο είχε την επιβεβαίωση ότι αυτός είναι ο πατέρας και τη διατροφή. Δεν υπήρχε ποτέ κίνητρο να έχει επικοινωνία με το παιδί μου, δεν τον θέλω στη ζωή μας, ήθελα μόνο την οικονομική στήριξη. Δεν θέλω να έχει κανένα δικαίωμα στο παιδί και στη ζωή του, ούτε να με περιορίζει στις σημαντικές αποφάσεις που παίρνω για την κόρη μου, θρήσκευμα, εκπαίδευση, που θα μένουμε κτλ.

Η ερώτησή μου είναι, μπορώ να ακυρώσω την συμβολαιογραφική πράξη αναγνώρισης και να τον βγάλω μια για πάντα από τη ζωή μας;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα και ειδικότερα κατά το άρθρο 1477 αυτού προβλέπεται μία ειδική δυνατότητα προσβολής της εκούσιας αναγνώρισης εκ μέρους ορισμένων προσώπων, ήτοι του τέκνου και υπό προϋποθέσεις των κατιόντων αυτού, του παππού ή της γιαγιάς της μητρικής ή, σε άλλη περίπτωση, της πατρικής γραμμής, εναντίον εκείνων, που συνέπραξαν στην εκούσια αναγνώριση ή των κληρονόμων τους, με την οποία επιδιώκεται η ανατροπή της αναγνώρισης μόνον «για τον λόγο ότι αυτός που δηλώθηκε ως πατέρας δεν είναι πραγματικά πατέρας» (αρ. 1477 παρ. 1 Α.Κ) και όχι για άλλο λόγο (π.χ. διότι αυτή δεν ανταποκρίνεται προς το περιουσιακό ή ηθικό συμφέρον του τέκνου).

Επίσης ερμηνευτικά και νομολογιακά γίνεται δεκτό ότι μπορεί να ασκηθεί αγωγή περί ακυρότητας της εκούσιας αναγνώρισης με αίτημα την αναγνώριση της ακυρότητας της εκούσιας αναγνώρισης, από όποιον έχει έννομο συμφέρον, συμπεριλαμβανομένης και της μητέρας μόνο, όμως, όταν η εκούσια αναγνώριση έγινε χωρίς να ανταποκρίνεται στην βιολογική αλήθεια και όχι για άλλους λόγους.

Συνεπώς δεν υπάρχει νομική δυνατότητα προσβολής της εκούσιας αναγνώρισης παρά μόνο στην περίπτωση που ο αναγνωρίσας δεν είναι ο πραγματικός πατέρας του τέκνου.

Κωνσταντίνα Αθανασίου
Δικηγόρος
Πατησίων 154, Αθήνα
Τ.Κ 11257
Τηλ: 210 – 8675160
Κινητό: 6944 620176
Fax: 210 – 8676521
Email: konathanasiou00@gmail.com
Web: http://avlawyers.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει απιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ