fbpx

Δεν θέλω ο πρώην σύντροφός μου να αναγνωρίσει το παιδί. Αν στείλει εξώδικο και δεν απαντήσω αποτελεί άρνηση;

ADVERTISEMENT

Είμαι ανύπαντρη μητέρα με ένα νήπιο 4 χρονών. Αρνούμαι να συναινέσω σε αναγνώριση τέκνου. Προτιμώ τη δικαστική οδό και προτρέπω να την ακολουθήσει και να διεκδικήσει την πατρότητα από την πολιτεία. Η μη απάντηση σε εξώδικο – πρόσκληση σε συναίνεση αποτελεί άρνηση κι έτσι μετρά ο χρόνος προς τα 2 έτη; Αληθεύει ότι μετά τα 3α γενέθλια του τέκνου δεν μπορεί να γίνει αναγνώριση, παρά μόνο υιοθεσία;

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Δημήτρης Δουλιώτης


ADVERTISEMENT

“ Ο πατέρας μπορεί να αναγνωρίσει ως δικό του παιδί, τέκνο που γεννήθηκε χωρίς γάμο, εφόσον συναινεί σ΄ αυτό και η μητέρα….” , όπως αναγράφεται στη διάταξη ΑΚ 1475, περί εκούσιας αναγνώρισης. Από τη διάταξη προκύπτει ότι η μητέρα έχει δικαίωμα να αρνηθεί την εκούσια αναγνώριση. Σε αυτή την περίπτωση, ελλείψει της συναίνεσης της μητέρας για εκούσια αναγνώριση, ο πατέρας έχει δυνατότητα να αναγνωρίσει το τέκνο δικαστικώς (ΑΚ 1479).

Ωστόσο, για τη δικαστική αναγνώριση προβλέπεται συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο και ειδικότερα 2 χρόνια από την άρνηση της μητέρας να συναινέσει στην εκούσια αναγνώριση (ΑΚ 1483). Ζήτημα γεννάται για τον υπολογισμό της διετίας και για το πότε ακριβώς εκκινεί αυτή  (η προθεσμία). Στην περίπτωση σας, η επίδοση εξωδίκου οχλήσεως από τον πατέρα που επιθυμεί την αναγνώριση αποτελεί το σημείο εκκίνησης της διετίας. Εάν δε έχει τάξει και κάποια προθεσμία προς απάντηση/συμμόρφωση σας, η διετία ξεκινά από την επομένη της εκπνοής της προθεσμίας που σας έθεσε για να συμμορφωθείτε.  Ωστόσο, εάν μπορείτε να αποδείξετε εγγράφως ότι έχετε ενημερώσει, πριν την κοινοποίηση του εξωδίκου, ότι δεν συναινείτε στην αναγνώριση, η διετής προθεσμία έχει εκκινήσει από τότε που ενημερώσατε τον πατέρα.

Σε ό,τι αφορά την υιοθεσία υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις. Μεταξύ άλλων απαιτείται αυτός που υιοθετεί να είναι μεγαλύτερος από τον υιοθετούμενο ανήλικο κατά τουλάχιστον δεκαοκτώ χρόνια και όχι περισσότερα από πενήντα. Επίσης, αυτός που υιοθετεί πρέπει να είναι δικαιοπρακτικά ικανός. Σε κάθε περίπτωση και εδώ απαιτείται η συναίνεση της μητέρας καθώς επίσης εφόσον υπάρχει γονέας που ασκεί την επιμέλεια του τέκνου (δηλαδή η μητέρα) η υιοθεσία δεν συνιστά υπαρκτή επιλογή.


ADVERTISEMENT

Η συζήτηση και η καθοδήγηση σας από ένα δικηγόρο Οικογενειακού Δικαίου κρίνεται σκόπιμη προκειμένου να σας κατευθύνει σχετικά.

Με εκτίμηση,

Δημήτριος Β. Δουλιώτης
Δικηγόρος LLB London
Δημοκρίτου 32 Κολωνάκι, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-3627672
Web: http://douliotis-law.com/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ