fbpx

Δεν θέλω ο πρώην μου να παίρνει το παιδί μας στο σπίτι της φίλης του

| 11 Οκτωβρίου 2017
ADVERTISEMENT

Καλησπέρα

Είμαι 39 ετών και μητέρα ενός μη αναγνωρισμένου αγοριού σχεδόν 3,5 ετών. Ο πατέρας του ζήτησε να ξεκίνησει τις επαφές με το παιδί, πριν από περίπου 1 χρόνο και φυσικά δέχτηκα. Έκτοτε οι σχέσεις του με το παιδί, αλλά και με μένα είναι πάρα πολυ καλές. Σε λίγο καιρό θα προβεί σε αναγνώριση. Οι ανησυχίες μου ξεκίνησαν, όταν άρχισε να μου ζητάει να πάρει το παιδί στο σπίτι, συνήθως το βλέπει σε παιδικές χαρές, πάρκα, παιδότοπους. Το πρόβλημα είναι, ότι το σπίτι, όπου μένει είναι το σπίτι της φίλης του, με την οποία συμβιώνει τα 4 τελευταία χρόνια. Όταν του εξέφρασα τη δυσαρέσκειά μου σε αυτό του το αίτημα και του εξήγησα, ότι καλύτερα θα ήταν το παιδί να γνωρίσει τη φίλη του κάπως πιο μεγάλο, δηλαδή μετά τα 6-7 έτη, αυτός θύμωσε. Πριν το τέλος του έτους θα προβεί σε αναγνώριση. Υπάρχει τρόπος να αποτρέψω την επαφή του παιδιού με τη φίλη του; Υπάρχει τρόπος στη διαδικασία αναγνώρισης να θέσω περιορισμούς στο μέρος, που θα συναντιούνται πατέρας-γιός; Μπορώ να ορίσω, που θα το βλέπει (μέρος και με ποιούς); Πόσες ώρες την εβδομάδα δικαιούται βάσει νόμου; Να διευκρινήσω, οτι το παιδί τον είδε πρώτη φορά πέρυσι, ακόμα δυσκολεύεται να τον πει μπαμπά και ο πατέρας του ουδέποτε έχει φροντίσει να μάθει τις βασικές του ανάγκες (τάισμα, νανούρισμα, τουαλέτα)


ADVERTISEMENT

Απαντά ο δικηγόρος κύριος Ελευθέριος Μ. Κρέμερ

Η εκούσια αναγνώριση ρυθμίζεται στα άρθρα 1475 και 1476 του Αστικού Κώδικα. Γίνεται με συμβολαιογραφική πράξη και απαιτείται η συναίνεση της μητέρας. Οι δηλώσεις αναγνώρισης και συναίνεσης που θα κάνετε ενώπιον του συμβολαιογράφου δεν επιδέχονται αίρεση ή προθεσμία. Μετά την αναγνώριση είναι πιθανόν ο πατέρας να καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για την επικοινωνία του με το παιδί. Στην αίτηση αυτή θα προτείνει ημέρες και ώρες που θα επικοινωνεί με το παιδί. Είναι πολύ συνηθισμένο να ζητά επίσης, να παίρνει το παιδί Σαββατοκύριακα, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και το καλοκαίρι για να κάνουν μαζί διακοπές. Στα άρθρα 1515, 1513 και 1520 του Αστικού Κώδικα ορίζεται ότι μετά την αναγνώριση, αποκτά γονική μέριμνα και ο πατέρας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το Δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη το συμφέρον του τέκνου και τους δεσμούς με τους γονείς του, θα αποφασίσει για την επικοινωνία που θα έχει ο πατέρας με αυτό. Συγκεκριμένα το άρθρο 1520 ξεκαθαρίζει ότι ‘’Ο γονέας ο οποίος δεν διαμένει με το τέκνο διατηρεί το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας με αυτό. Οι γονείς δεν έχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν την επικοινωνία του τέκνου με τους ανιόντες του, εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος.’’

Σας προτείνουμε να μην ενδώσετε σε οποιαδήποτε απαίτηση του πατέρα , μέχρι να το αναγνωρίσει. Μετά την αναγνώριση αφήστε τον να προσφύγει στο Δικαστήριο. Τότε θα αντικρούσετε με ισχυρισμούς το αίτημά του και ο Δικαστής θα αποφασίσει.


ADVERTISEMENT

Εφ’ όσον, όμως, ο πατέρας διαθέτει το κατάλληλο σπίτι για να φιλοξενεί το παιδί δεν μπορείτε να ισχυριστείτε ότι το παιδί δεν πρέπει να μείνει εκεί για να μην το βλέπει η φίλη του .

Ελευθέριος Μ. Κρέμερ
Δικηγόρος

Τήνου 51, Τ.Κ. 11631
Αθήνα
Τηλ: 210 8232157,  210 8232167
Fax:  210 8232431
Webhttp://www.cremerlaw.com
Email: emcremer@cremer-law.com & info@cremer-law.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ