fbpx

Δέχτηκα να μπει όρος στο συμφωνητικό ότι δεν θα ζητήσω διατροφή. Επειδή μετάνιωσα, μπορώ να το ακυρώσω;

| 2 Φεβρουαρίου 2021
ADVERTISEMENT

Μετά από 18 χρόνια γάμου υπογράψαμε με το σύζυγο συναινετικό διαζύγιο. Αποκτήσαμε 3 παιδιά. Μέσα σε αυτό το διάστημα πήραμε και ένα διαμέρισμα. Με εκβιασμό με πείσανε να βάλω όρο ότι κατά αποκλειστικότητα δεν θα ζητήσω διατροφή και θα επωμιστώ εγώ τη διατροφή των παιδιών. Δηλαδή ο πατέρας δεν θα δίνει καθόλου διατροφή… Η δικηγόρος μου, μου είπε να υπογράψω… Το διαζύγιο βγήκε τον περασμένο Σεπτέμβριο … Εγώ το μετάνιωσα και θέλω διατροφή για τα παιδιά. Μπορώ να ακυρώσω το συγκεκριμένο συμφωνητικό;

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 


ADVERTISEMENT

Ο Αστικός Κώδικας ρυθμίζει, με ένα πλέγμα κανόνων δικαίου, το δικαίωμα διατροφής τόσο των κατιόντων όσο και του πρώην συζύγου. Κατά τομεγαλύτερο μέρος τους, οι διατάξεις αυτές είναι αναγκαστικού δικαίου, που σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται τροποποίησή τους με συμφωνία των μερών.

Το άρθρο 1497 ορίζει ότι «Οι γονείς που οφείλουν διατροφή σε ανήλικο άγαμο τέκνο τους έχουν δικαίωμα να ορίσουν τον τρόπο και τα χρονικά διαστήματα που θα προκαταβάλλεται η διατροφή. Αν το ζητήσει το τέκνο, το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά, εφόσον συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι».

Το άρθρο αυτό παρέχει την ευχέρεια στους γονείς να ρυθμίσουν οι ίδιοι ορισμένα ζητήματα ως προς την καταβολή διατροφής (πχ καταβολή στης σε χρονικά διαστήματα μικρότερα του μηνός ή καταβολή της διατροφής σε είδος, μόνο όμως κατά τα διαστήματα που ο γονέας ασκεί το δικαίωμα προσωπικής  επικοινωνίας).


ADVERTISEMENT

Το άρθρο 1499 του ίδιου νόμου προβλέπει για τη διατροφή μεταξύ ανιόντων και κατιόντων ότι «παραίτηση από διατροφή για το μέλλον δεν ισχύει…». Η διάταξη αυτή είναι αναγκαστικού δικαίου και τυχόν παραίτηση από μελλοντικό δικαίωμα διατροφής είναι άκυρη. Οι γονείς επιτρέπεται να ρυθμίσουν μόνο ορισμένα επιμέρους ζητήματα της διατροφής και όχι το αν θα οφείλεται, αφού η καταβολή διατροφής είναι υποχρεωτική εκ του νόμου και για τους δύο γονείς. Ο δικαιούχος της διατροφής δε δεσμεύεται, συνεπώς, από την εν λόγω συμφωνία και διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει την καταβολή διατροφής που. Εξ αντιδιαστολής, συνάγεται ότι είναι ισχυρή μόνο η παραίτηση από αξίωση διατροφής που αφορά στο παρελθόν.

Ως προς τη δική σας αξίωση για  μεταγαμιαία διατροφή, η διάταξη που προβλέπει το δικαίωμα αυτό είναι ενδοτικού δικαίου (όχι δηλαδή εκ του νόμου υποχρεωτικό), συνεπώς η παραίτησή σας είναι έγκυρη. Το ίδιο γίνεται δεκτό από τη νομολογία και για την παραίτηση από την αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα.

Συμπερασματικά, το εν λόγω συμφωνητικό πάσχει ακυρότητας ως προς το μέρος που αφορά τη διατροφή των τέκνων σας και δεν σας δεσμεύει. Μπορείτε, λοιπόν, να προσφύγετε στο δικαστήριο για την επιδίκαση διατροφής για λογαριασμό των τέκνων σας.

* Τα ανωτέρω τελούν υπό την επιφύλαξη ότι τα δεδομένα μας μπορεί να είναι ελλειπή, καθώς δεν γνωρίζουμε το ακριβές περιεχόμενο και τον τρόπο διατύπωσης του συμφωνητικού που υπογράφηκε, οπότε καλό θα ήταν να επισκεφτείτε κάποιον δικηγόρο, προκειμένου να λάβετε εξειδικευμένες συμβουλές.

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος

Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ