fbpx

Από τότε που «έχασα» τον άντρα μου είμαι δυστυχισμένη και δεν μπορώ να χαρώ τη ζωή. Πώς να το διαχειριστώ;

ADVERTISEMENT

Έχω πολλή στενοχώρια, στρες, θλίψη, άγχος, κατάθλιψη.’Εφυγε πριν ένα χρόνο ο άνδρας μου. Μου είναι αδύνατο να συνηθίσω στην ιδέα του θανάτου του. Περάσαμε μια ήρεμη, καλή ζωή μαζί. Όλα τα αντιμετωπίζω με απαισιοδοξία, χωρίς να νιώθω χαρά. Λίγο πριν φύγει, ξαφνικά, είχα πάρει το δίπλωμα οδήγησης, οδηγούσα, ήμουν χαρούμενη. Τώρα οδηγώ, όμως φοβάμαι, διστάζω κ.λ.π. Πως να το διαχειριστώ αυτό; Είμαι 63 ετών. Έχω χάσει όλη μου την αισιοδοξία.

Απαντάει η Σύμβουλος Σχέσεων κυρία Βίκυ Κάουλα


ADVERTISEMENT

Αγαπητή φίλη,

Από το μήνυμά σου, παρόλο που είναι πολύ λιτό και σύντομο και δεν έχω αρκετές πληροφορίες, καταλαβαίνω ότι βρίσκεσαι σε κατάσταση πένθους και μάλιστα ενός πολύ κοντινού και αγαπημένου προσώπου σου. Η διαχείριση μιας τέτοιας απώλειας και ο πόνος είναι σίγουρα εξουθενωτικός. Όσο πιο σημαντική είναι η απώλεια, τόσο πιο έντονο είναι το πένθος.Πιθανολογώ πιστεύω βάσιμα ότι βιώνετε πολλά, δύσκολα, έντονα και δύσκολα διαχειρίσιμα συναισθήματα όπως θυμό, σοκ, θλίψη. Υπάρχει επίσης περίπτωση να αντιμετωπίζετε και προβλήματα στον ύπνο, στο φαγητό ή ακόμη και στο να έχετε καθαρή σκέψη, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται και η σωματική σας υγεία παράλληλα. Μέχρι ένα βαθμό και ένα χρονικό διάστημα, αυτές είναι αναμενόμενες αντιδράσεις λόγω της σημαντικής και ξαφνικής απώλειας που είχατε. Θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν υπάρχει «σωστός» ή «λάθος» τρόπος για να πενθήσετε. Ο κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του ρυθμό και τρόπο να διαχειριστεί την απώλειά του και να βιώσει το πένθος του. Το πένθος είναι μια βαθιά προσωπική εμπειρία. Δεν υπάρχει «λάθος» ή «σωστό» στον τρόπο που θα πενθήσετε. Το πώς θα πενθήσετε εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η προσωπικότητα, οι δεξιότητες διαχείρισης, οι εμπειρίες της ζωής, η πίστη σας και το πόσο σημαντική ήταν η απώλεια για εσάς.
Η διαδικασία του πένθους σίγουρα απαιτεί χρόνο, η επούλωση συμβαίνει σταδιακά, δεν μπορεί να επιταχυνθεί και δεν υπάρχει ʺφυσιολογικόʺ χρονοδιάγραμμα. Μερικοί άνθρωποι ξεκινούν να νιώθουν καλύτερα σε εβδομάδες ή μήνες. Για άλλους, η διαδικασία του πένθους μπορεί να κρατήσει χρόνια. Όποια και αν είναι η εμπειρία σας με το πένθος , είναι σημαντικό να έχετε υπομονή με τον εαυτό σας και να επιτρέψετε στη διαδικασία να εξελιχθεί φυσιολογικά.

Όμως υπάρχουν υγιείς τρόποι για να διαχειριστείτε τον πόνο, να μειώσετε τη θλίψη και να προσαρμοστείτε στην απώλεια, να βρείτε νέο νόημα στη ζωή σας και να προχωρήσετε. Μην αγνοήσετε τον πόνο και μην τον κρατήσετε στην επιφάνεια γιατί έτσι μόνο θα χειροτερεύσετε τα πράγματα. Για την πραγματική επούλωση, είναι αναγκαίο να αντιμετωπίσετε το πένθος και να το διαχειριστείτε ενεργά. Το κλάμα δεν σημαίνει ότι είστε αδύναμη, ίσα ίσα που μπορεί να είναι λυτρωτικό. Επιλέξτε άτομα από την οικογένειά σας ή τους φίλους σας στα οποία θα δείξετε τα πραγματικά σας συναισθήματα και θα στηριχτείτε πάνω τους, ζητώντας τους απλώς να είναι εκεί όταν τους χρειάζεστε είτε για να μιλήσετε, είτε για να ξεσπάσετε, είτε για να κλάψετε, είτε απλώς για παρέα. Προσπαθήστε να φροντίζετε τον ευαυτό σας, να έχετε υπομονή και να δώσετε χρόνο σ’ εσάς. Σχεδιάστε μία ρουτίνα για την καθημερινότητά σας που θα μπορείτε να ακολουθήσετε, χωρίς να ζοριστείτε πολύ, αλλά που δεν θα σας αποκλείει από το περιβάλλον σας ή από δραστηριότητες που είχατε και πριν την απώλεια τρου συζύγου σας. Το γεγονός ότι συνεχίζετε να οδηγείτε, παρόλο που δεν το βιώνετε με χαρά στην παρούσα φάση αλλά με φόβο και δισταγμό, είναι δείγμα ότι καταβάλετε προσπάθεια και δεν εγκαταλείπετε.


ADVERTISEMENT

Να γνωρίζετε ότι όταν είστε έτοιμη να προχωρήσετε στη ζωή σας, σημαίνει ότι θα έχετε αποδεχτεί την απώλεια, χωρίς παράλληλα αυτό να σημαίνει ότι ξεχάσατε. Μπορείτε να προχωρήσετε στη ζωή σας και να κρατάτε την ανάμνηση της σημαντικής απώλειας για εσάς.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου πένθους τα συναισθήματά σας είναι πιθανό να ποικίλλουν από βαθιά θλίψη μέχρι και στιγμές χαράς. Μην ξαφνιαστείτε εάν πιάσετε τον εαυτό σας να νιώθει κάποιες μικροχαρές και μην νιώσετε ενοχές. Είστε ζωντανή και η ζωή συνεχίζεται με χαρές και λύπες.

Εάν αφού κατανοήσετε όλα τα ανωτέρω νιώθετε ότι η θλίψη σας εμποδίζει να διαχειριστείτε την καθημερινότητά σας σκεφτείτε το ενδεχόμενο να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού.

Να είστε καλά.

Βίκυ Κάουλα
Life & Business Coach
Σύμβουλος Διαπροσωπικών Σχέσεων
Προσωπικής Ανάπτυξης & Ενδυνάμωσης
Εκπαιδεύτρια Διαζυγίου
Κινητό: 6936-820600
Email: Vicky.Kaoula@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ