fbpx

Αν η πρώην σύζυγος θελήσει να εργαστεί σε άλλη πόλη μπορώ να την εμποδίσω; Παίζει ρόλο που δεν δίνω διατροφή;

ADVERTISEMENT

Όταν η χωρισμένη μητέρα αποφασίσει να μετακομίσει σε άλλη πόλη αποστάσεις 140 χιλιομέτρων από την πόλη που μένει ο πατέρας του ανήλικου προκειμένου να εργαστεί μιας και επί σειρά 10 ετών δεν της καταβάλει διατροφή μπορεί ο πατέρας να την εμποδίσει η θα χρειαστεί την υπογραφή του γι’ αυτό;

Γεράσιμος Χ.


ADVERTISEMENT


Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου

Όπως είναι γνωστό, η επιμέλεια του προσώπου του  τέκνου  περιλαμβάνει  ιδίως  την ανατροφή,  την  επίβλεψη, τη μόρφωση και την εκπαίδευσή του, καθώς και τον προσδιορισμό του τόπου της διαμονής του.

Ωστόσο το νέο υπ’ αριθμόν 1519 άρθρο του Αστικού Κώδικα, που προστέθηκε με το άρθρο 139 του Ν.4714/2020, ορίζει, ότι η μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτεί προηγούμενη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση μετά από αίτημα οποιουδήποτε από τους γονείς. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέσο.


ADVERTISEMENT

Επομένως, μια μετακίνηση λ.χ. σε διαφορετική πόλη ή  χώρα, η οποία επηρεάζει ουσιωδώς την άσκηση του δικαιώματος επικοινωνίας του άλλου γονέα προϋποθέτει την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του γονέα, που έχει το δικαίωμα επικοινωνίας, άλλως την έκδοση σχετικής δικαστικής απόφασης. Συνεπώς, ο ίδιος ο νόμος με το νέο άρθρο προνοεί για την εξασφάλιση της ομαλής άσκησης του δικαιώματος της επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα.

Βεβαίως, το  δικαίωμα μεταβολής του τόπου κατοικίας του έχοντος την επιμέλεια του ανηλίκου τέκνου γονέα δεν χάνεται, αλλά θα πρέπει  προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει την συμφωνία του άλλου γονέα, ή, σε περίπτωση μη συμφωνίας αυτού να αποφασίσει το δικαστήριο, το οποίο θα κρίνει με βάση τα στοιχεία, που έχει στην διάθεσή του από τους διαδίκους, με γνώμονα πρωτίστως το αληθές συμφέρον του τέκνου. Τα κριτήρια που συνεκτιμώνται για τον προσδιορισμό αυτού είναι  οι στενοί δεσμοί που έχει το τέκνο με έναν από τους γονείς του, οι σχετικές συμφωνίες μεταξύ των γονέων καθώς επίσης και κάθε είδους συμφέρον, υλικό, και ηθικό.

Στο δικαστήριο δίνεται η ευχέρεια με το τελευταίο εδάφιο του άρθρου αυτού να διατάξει κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου να εξασφαλίσει το δικαίωμα επικοινωνίας λχ να ορίσει και τρόπους επιπλέον επικοινωνίας με σύγχρονα ηλεκτρονικά οπτικοακουστικά μέσα ή μακρότερα διαστήματα επικοινωνίας ή διαμονής με το τέκνο.

Υπό την έννοια πάντως του νέου άρθρου το δικαστήριο, προκειμένου να καταλήξει σε απόφαση,  θα συνεκτιμήσει όλους τους παράγοντες, μεταξύ των οποίων και το υλικό συμφέρον του τέκνου, εφόσον στην περίπτωσή σας  η διαβίωσή του εξαρτάται αποκλειστικά από το εισόδημα του έχοντος την επιμέλεια γονέα, μιας και ο άλλος δεν συνεισφέρει.

Να σημειωθεί πως πρόκειται για μια νέα διάταξη, που αφορά στη μεταβολή της κατοικίας. Από την διατύπωσή του δεν προκύπτει ότι είναι πράγματι ερμηνευτικός νόμος και ισχύει από την δημοσίευσή του. Σε αντίθετη περίπτωση (αναδρομικής ισχύος)  θα τίθεντο σε κίνδυνο ανατροπής κεκτημένα δικαιώματα, καθώς και έννομες σχέσεις και καταστάσεις, προκαλώντας ανασφάλεια δικαίου.

Κωνσταντίνα Αθανασίου
Δικηγόρος
Πατησίων 154, Αθήνα
Τ.Κ 11257
Τηλ: 210 – 8675160
Κινητό: 6944 620176
Fax: 210 – 8676521
Email: konathanasiou00@gmail.com
Web: http://avlawyers.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει απιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ