Στο ΙΚΑ μου είπαν, ότι αν αποδεχτώ τη σύνταξη χηρείας, δεν θα μετρηθούν τα ένσημά μου για τη δική μου σύνταξη. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Γεια σας

Ο σύζυγός μου απεβίωσε στις 6-03-2012. Ασφαλισμένος σε ΙΚΑ, εργαζόμενος σε ΝΠΔΔ και γεννηθείς στις 30-11-1963. Εγώ γεννηθείσα στις 12-5-1965, υπάλληλος ΙΔΑΧ με ασφάλιση σε ΙΚΑ και ΝΠΔΔ. Κατέθεσα στο ΙΚΑ αίτηση για σύνταξη χηρείας χωρίς ανήλικα τέκνα και σήμερα προφορικά μου ανέφεραν, ότι αν αποδεχτώ τη σύνταξη από το 2013 και μετά, δεν θα μετρηθούν τα ένσημα μου για τη δικια μου συνταξιοδότηση αλλιώς να περιμένω να πάρω τη χηρείας, όταν θα συνταξιοδοτηθώ.
Υπάρχει τέτοια νομοθεσία, που να μου αφαιρει εμένα τα ένσημα, για τα οποία δέχομαι κρατήσεις;

Ευχαριστώ

Απαντάει η λογίστρια, φοροτεχνικός και οικονομική σύμβουλος κυρία Ειρήνη Τσεσμελή

Αγαπητή κυρία

Κάτι δεν μου διατυπώνετε σωστα. Είχατε ξεκινήσει να παίρνετε τη σύνταξη και τώρα σας δίνουν τα υπόλοιπα; Δεν την έχετε πάρει καθόλου; Επειδή οι συντάξεις χηρείας έχουν κοπεί στα δύο με εγκύκλιο, που ανακοινώθηκε.

Σας παραθέτω παρακάτω ενημέρωση απο το capital, πoυ είναι κατανοητή.
1. Εάν η έναρξη καταβολής της σύνταξης λόγω θανάτου ανατρέχει σε χρόνο πριν την 13.05.2016, τότε τόσο τα ποσοστά των δικαιοδόχων μελών (δηλαδή πως μοιράζεται η σύνταξη χηρείας μεταξύ των δικαιούχων της), όσο και ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης λόγω θανάτου, θα γίνει με το προγενέστερο του ν. 4387/2016 -ανά φορέα ασφάλισης- καθεστώς.

Αυτό σημαίνει πως αν όχι μόνο ο θάνατος του συνταξιούχου , αλλά και η σύνταξη χηρείας είχε καταβληθεί πριν τις 13.05.2016 (σ.σ. έναρξη ισχύος του νέου Ασφαλιστικού) δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο «καθεστώς» καταβολής, δηλαδή θα συνεχίσει να καταβάλλει με τον τρόπο και στο ποσό το οποίο καταβαλλόταν και πριν τις 13.5.2016.

2. Ωστόσο, σύμφωνα με την εγκύκλιο Πετρόπουλου, δεν ισχύει το ίδιο για τις συντάξεις χηρείας οι οποίες δεν έχουν καταβληθεί μετά τις 13.05.2016 , αν και ο θάνατος του συνταξιούχου επήλθε πριν τις 13.05.2016.

Αυτές οι συντάξεις χηρείας θα υπολογιστούν με βάση τις διατάξεις του νόμού Κατρούγκαλου (παρότι ο θάνατος του συνταξιούχου επήλθε πριν την έναρξη ισχύος του νέου Ασφαλιστικού) και μόνο τα ποσοστά των δικαιούχων μελών (σ.σ. ποικίλουν ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του θανόντος συνταξιούχου δηλαδή αν έχει τέκνα, πόσυς γάμους έχει συνάψει) της σύνταξης αυτής θα είναι εκείνα που προβλέπει το προ του νόμου Κατρούγκαλου διατάξεις.

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος Πετρόπουλου προβλεπει ότι «εάν η έναρξη καταβολής πραγματοποιείται σε χρόνο από την 13.05.2016 και εφεξής (στις περιπτώσεις δηλαδή που έχει παρέλθει η προβλεπόμενη ανά φορέα ασφάλισης προθεσμία), τα ποσοστά των δικαιοδόχων μελών θα υπολογιστούν με βάση το προγενέστερο ανά φορέα ασφάλισης καθεστώς, αλλά ο υπολογισμός της σύνταξης λόγω θανάτου θα γίνει με βάση τις διατάξεις του ν. 4387/2016.

Δείτε σε ποια απο τις δύο κατηγορίες ανήκετε.

Με εκτίμηση

Ειρήνη Τσεσμελή
Φοροτεχνικός- Λογίστρια-Οικονομική Σύμβουλος
Θράκης 10, Άγιος Δημήτριος Μπραχάμι
Τηλέφωνο: 2112102823
Κινητό: 6976982983
Web: www.taxgservices.gr
Email:tsesmeliservises@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί