fbpx

Αγόρασα ένα σπίτι με στεγαστικό πριν τον γάμο. Σε περίπτωση διαζυγίου, ο σύζυγος έχει δικαιώματα σε αυτό;

ADVERTISEMENT

Το 2005 είχα αγοράσει το σπίτι μου το μισό με χρήματα που μου έδωσε η μητέρα μου και το άλλο μισό στεγαστικό δάνειο, το οποίο πληρώνεται απευθείας από το μισθό μου για 30 χρόνια. Το 2008 παντρεύτηκα και απέκτησα 2 παιδιά. Θέλω να ρωτήσω σε περίπτωση διαζυγίου αν ο σύζυγός μου δικαιούται να έχει αξίωση πάνω στο σπίτι μου. Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Δημήτρης Δουλιώτης


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με τα όσα ορίζει το άρθρο 1400 παρ. 1 ΑΚ, “Αν ο γάμος λυθεί ή ακυρωθεί και η περιουσία του ενός συζύγου έχει, αφότου τελέστηκε ο γάμος, αυξηθεί, ο άλλος σύζυγος, εφόσον συνέβαλε με οποιονδήποτε τρόπο στην αύξηση αυτή, δικαιούται να απαιτήσει την απόδοση του μέρους της αύξησης το οποίο προέρχεται από τη δική του συμβολή. Τεκμαίρεται ότι η συμβολή αυτή ανέρχεται στο ένα τρίτο της αύξησης, εκτός αν αποδειχθεί μεγαλύτερη ή μικρότερη ή καμία συμβολή”. Κατά την παρ. 2 του ίδιου άρθρου: “Η προηγούμενη παράγραφος εφαρμόζεται αναλογικά και στην περίπτωση διάστασης των συζύγων, που διάρκεσε περισσότερο από τρία χρόνια. Στην αύξηση της περιουσίας των συζύγων δεν υπολογίζεται ότι αυτοί απέκτησαν από δωρεά, κληρονομιά ή κληροδοσία ή με διάθεση των αποκτημάτων από αυτές τις αιτίες”.

Η απαίτηση του κάθε συζύγου είναι, κατ` αρχήν, ενοχή αξίας, δηλαδή χρηματική ενοχή, και έρεισμα για αυτή αποτελεί η συμβολή του δικαιούχου υπό όποια μορφή (άμεση ή έμμεση). Ως αύξηση νοείται όχι μία συγκεκριμένη κτήση, αλλά η διαφορά που υπάρχει στην περιουσιακή κατάσταση του υπόχρεου σε δύο διαφορετικά χρονικά σημεία. Πιο συγκεκριμένα, η διαφορά της περιουσίας κατά την τέλεση του γάμου (αρχική περιουσία) και κατά τον χρόνο που γεννάται η αξίωση για συμμετοχή στα αποκτήματα (τελική περιουσία).

Με τα δεδομένα που μας αναφέρεται και με κάθε επιφύλαξη, καταρχήν φαίνεται πως εφόσον αποδεικνύετε ότι η εν λόγω οικία αποκτήθηκε αποκλειστικά με δικά σας χρήματα, ή και από χαριστική αιτία, τυχόν αξίωση του συζύγου σας για την συμμετοχή του στα αποκτήματα, μπορεί να αποκρουστεί, εκτός αν ο σύζυγός σας αποδείξει την συμμετοχή του. Το δεδομένο αυτό θα το κρίνει το εκάστοτε Δικαστήριο που θα επιληφθεί σχετικά.


ADVERTISEMENT

Σε κάθε περίπτωση, τα ως άνω αποτελούν μια σχεδιαγραμματική περιγραφή του συνήθως συμβαίνον σε αυτές τις περιπτώσεις. Το ζήτημα σας χρήζει ιδιαίτερης και εξειδικευμένης αντιμετώπισης από δικηγόρο με εμπειρία στο Οικογενειακό Δίκαιο και τις περιουσιακές διαφορές.

Δημήτριος Β. Δουλιώτης
Δικηγόρος LLB London
Δημοκρίτου 32 Κολωνάκι, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-3627672
Web: http://douliotis-law.com/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ