fbpx

Πρώτες βοήθειες από παιδιά: Πώς ένα παιδί μπορεί να σώσει μια ζωή

| 16 Μαΐου 2019
ADVERTISEMENT

Συνήθως διαβάζουμε για το πώς μπορούμε οι ενήλικες να μάθουμε να παράσχουμε πρώτες βοήθειες. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις, ειδικά στις μονογονεϊκές, όπου η γνώση πρώτων βοηθειών από το παιδί, μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.

Με πρόσφατο παράδειγμα, αυτό της 13χρονης Καλλιόπης που έσωσε ηλικιωμένο από πνιγμονή, ζητήσαμε από τον κύριο Ιωάννη Καντίκα, εθελοντή διασώστη, Συντονιστή εκπαιδευτικών προγραμμάτων ΙΔΑΦΚ και εκπαιδευτή Α’ Βοηθειών, να μας διαφωτίσει για το θέμα.


ADVERTISEMENT

‘Έρευνα-Ρεπορτάζ: Κυριακή Χαριτάκη


Κύριε Καντίκα, καλησπέρα σας! Αρχικά, μπορεί ένα παιδί να μάθει πρώτες βοήθειες και αν ναι από ποια ηλικία;

Από την ηλικία των 3 ετών μπορεί ένα παιδί να εντρυφήσει στον κόσμο των Α’ βοηθειών. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.


ADVERTISEMENT

Υπάρχουν στην Ελλάδα, σεμινάρια πρώτων βοηθειών για παιδιά;

Το τελευταίο διάστημα έχουν ξεκινήσει και στην Ελλάδα σεμινάρια Α’ βοηθειών, προσαρμοσμένα για μικρές ηλικίες. Για παράδειγμα, το Ινστιτούτο Διαχείρισης Ανθρωπογενών & Φυσικών Καταστροφών, ως φορέας του υπουργείου εργασίας διαθέτει καταρτισμένο προσωπικό που πραγματοποιεί σεμινάρια Α’ βοηθειών σε μικρές ηλικίες με κοινωφελή σκοπό.

Μέχρι ποιο επίπεδο μπορεί να φτάσει το παιδί; Μπορεί πχ να κάνει μέχρι και ΚΑΡΠΑ ή χρήση απινιδωτή;

Δεν υπάρχουν επίπεδα γνώσεις στην ΚΑΡΠΑ. Πλέον από την ηλικία των 12 ετών, ένα παιδί μπορεί να πιστοποιηθεί στην τεχνική της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης και στην χρήση απινιδωτή.

Τέλος ένας έφηβος, μπορεί να ενταχθεί εθελοντικά σε κάποια ομάδα διάσωσης ή πρέπει πρώτα να ενηλικιωθεί;

Ναι με την υπογραφή του κηδεμόνα του. Όμως επειδή σε αυτή την ηλικία τα παιδιά μπαίνουν στην τελική ευθεία των σπουδών τους (προετοιμασία για πανελλήνιες κτλ) προτιμότερο είναι να επικεντρώνονται σε αυτό και ο εθελοντισμός θα είναι εκεί και θα τους περιμένει.

Καντίκας Ιωάννης
Ναυαγοσώστης
Συντονιστής εκπαιδευτικών προγραμμάτων ΙΔΑΦΚ
Εκπαιδευτής Ά βοηθειών
Εθελοντής διασώστης

*Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Καντίκα για τη συνέντευξη και όλους εσάς που μας ζητήσατε να αναδείξουμε το θέμα. Τη σελίδα του ΙΔΑΦΚ στο facebook, μπορείτε να βρείτε εδώ. Για πληροφορίες και απορίες, επικοινωνήστε μαζί μας, στο info@singleparent.gr

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ