fbpx

Γονείς προσοχή: Ο πνιγμός δεν φαίνεται σαν πνιγμός, είναι ήσυχος και σιωπηλός

| 30 Μαΐου 2018
ADVERTISEMENT
Με το καλοκαιράκι νάναι ήδη εδώ, και με αφορμή τη ξεγνοιασιά της θάλασσας, ευελπιστούμε να σε βοηθήσουμε ν’ αναγνωρίζεις ένα κίνδυνο που παραμονεύει στο νερό, συχνά μπροστά στα μάτια μας – τον πνιγμό.

​Ένα από τα καλύτερα άρθρα που επιβάλλεται να διαβάσεις για το θέμα αυτό, έχει γραφτεί εδώ και μια δεκαετία περίπου και είναι διαχρονικό. Αποδόθηκε στα ελληνικά για να είναι διαθέσιμο σε όλους. Διαβάζοντας το, ελπίζουμε να έχεις πλέον τα μάτια σου ανοικτά και να μπορείς ν’ αναγνωρίσεις τουλάχιστον τα χαρακτηριστικά σημάδια ότι κάποιος που πνίγεται ώστε ν’ αντιδράσεις σε κλάσματα δευτερολέπτου για να σωθεί μια ζωή, αν όχι από εσένα, από κάποιο ναυαγοσώστη.


ADVERTISEMENT

(Ποτέ μη θέτεις τον ευτό σου σε κίνδυνο και μην υπερεκτιμάς τις δυνατότητες σου, ιδιαίτερα αν δεν έχεις εκπαιδευτεί για κάτι τέτοιο).


Picture

​Ο νεαρός καπετάνιος πήδηξε, ένστολος, από το κατάστωμα και άρχισε να κολυμπά γρήγορα. Σαν πρώην ναυαγοσώστης, είχε τα μάτια που καρφωμένα πάνω στο θύμα που πήγαινε να σώσει και κατευθυνόταν προς στο ζεύγος που κολυμπούσε μεταξύ της βάρκας τους και της παραλίας.
Νομίζω ότι νομίζει πώς πνίγεσαι’ είπε ο σύζυγος στη σύζυγο.
Νωρίτερα έριχναν για πλάκα νερά ο ένας στον άλλο κι αυτή φώναζε, αλλά τώρα απλά στέκονταν μέσα στο νερό σε σημείο που πάτωναν, με το νερό να τους χώνει μέχρι το λαιμό.
Είμαστε μια χαρά, τί κάνει;’ ρώτησε η γυναίκα λιγάκι ενοχλημένη.
Είμαστε μια χαρά’ φώναξε ο άντρας χειρονομώντας στον καπετάνιο να φύγει.
Κάντε στην άκρη!’ ούρλιαξε αυτός κολυμπώντας μανιωδώς ανάμεσα στο έκπληκτο ζευγάρι.
Ακριβώς πίσω τους, σε απόσταση ούτε 3 μέτρα, η εννιάχρονη κόρη τους πνιγότανε.
Όταν το κοριτσάκι ήταν πια με ασφάλεια στην επιφάνεια του νερού στα χέρια του καπετάνιου, ξέσπασε σε κλάμα και φώναζε ‘Μπαμπά!

Πώς αυτός ο καπετάνιος ήξερε -από απόσταση 15 περίπου μέτρων- αυτό που ο πατέρας δεν μπόρεσε ν’ αναγνωρίσει από απόσταση 3 μόλις μέτρων;


ADVERTISEMENT

Ο πνιγμός δεν είναι το βίαιο πιτσίλισμα-κάλεσμα βοήθειας που οι πιο πολλοί άνθρωποι αναμένουν ότι θα δουν για ν’ αναγνωρίσουν ότι κάποιος πνίγεται. Ο καπετάνιος είχε εκπαιδευτεί ν’ αναγνωρίζει ένα πνιγμό από ειδικούς και είχε πολύχρονη εμπειρία. Αντιθέτως, ο πατέρας είχε μάθει πώς ν’ αναγνωρίζει ότι κάποιος πνίγεται από τις ταινίες.


​Αν περνάς κάποιο χρόνο μέσα ή κοντά στο νερό (ας πούμε όλοι μας…), τότε πρέπει να βεβαιωθείς ότι τόσο εσύ όσο κι οι δικοί σου άνθρωποι μπορείτε ν’ αναγνωρίσετε σημάδια πνιγμού όταν βρίσκονται άνθρωποι στο νερό, είτε πρόκειται για θάλασσα, λίμνη, ποτάμι, πισίνα. Μέχρι που φώναξε κλαίγοντας ‘Μπαμπά’, η κόρη του ιδιοκτήτη της βάρκας δεν είχε βγάλει άχνα. Όσοι έχουν τύχει εκπαίδευσης σαν ναυαγοσώστες δεν θα εκπλαγούν από μια τέτοια ιστορία. Το ευρύ κοινό όμως, δυστυχώς έχει μάθει ν’ αναγνωρίζει τα σημάδια ότι κάποιος πνίγεται από ταινίες, κι έτσι εύκολα μπορούν να χαθούν ζωές, από άγνοια.

Picture

​Ο πνιγμός είναι σχεδόν πάντα ένα παραπλανητικά ήσυχο συμβάν. Τα σινιάλα με τα χέρια να κουνιούνται στον αέρα, τα πιτσιλίσματα, οι φωνές για βοήθεια είναι δραματοποίηση που μάθαμε από ταινίες και που σπάνια συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Ο όρος Ενστικτώδης Ανταπόκριση σε Πνιγμό (IDR = Instinctive Drowning Response) που καθορίστηκε από τον Francesco A. Pia, Ph.D., είναι αυτό που κάνει ενστικτωδώς ο άνθρωπος για να αποφύγει πραγματικό ή εκλαμβανόμενο πνιγμό σε νερό. Και καθόλου δε μοιάζει με αυτό που αναμένουν οι πιο πολλοί άνθρωποι.

​Όταν κάποιος πνίγεται, υπάρχει πολύ λίγο πιτσίλισμα νερών και καθόλου σινιάλα με τα χέρια και φωνές.

Για να πάρεις μια ιδέα πόσο ήσυχος και μη δραματικός μπορεί να είναι ο πνιγμός, σκέψου αυτό: είναι το νούμερο δύο παράγοντας σε θανάτους από ατύχημα σε παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών (ο πρώτος παράγοντας είναι τα τροχαία). Από τα 750 παιδιά που θα πνιγούν φέτος, περίπου 375 απ’ αυτά θα χαθούν σε απόσταση 25 μέτρων από τους γονείς τους ή από κάποιον ενήλικα. Σε 10% των περιπτώσεων αυτών, ο ενήλικας θα τους παρακολουθήσει να πνίγονται και δεν θα έχει ιδέα τί γίνεται (ότι πνίγονται)!


Ο πνιγμός δεν φαίνεται σαν πνιγμός. Σε άρθρο στο περιοδικό On Scene  της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ, ο Dr Pia περιέγραψε την ενστικτώδη αντίδραση σε πνιγμό ως εξής:

  1. Εκτός από σπάνιες περιπτώσεις, οι άνθρωποι που πνίγονται, από τη φύση τους δεν μπορούν να φωνάξουν για βοήθεια. Το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου είναι σχεδιασμένο ώστε πρωτίστως ο άνθρωπος ν’ αναπνέει. Η ομιλία είναι δευτερεύουσα ή επικαλυπτόμενη λειτουργία. Πρέπει πρώτα να λειτουργήσει η αναπνοή πριν γίνει ομιλία.
  2. Το στόμα των ατόμων που πνίγονται βυθίζεται και επανεμφανίζεται πάνω από την επιφάνεια του νερού διαδοχικά. Το στόμα των ατόμων που πνίγονται δεν μένει πάνω από την επιφάνεια του νερού για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να μπορέσουν να εκπνεύσουν, να εισπνεύσουν και να καλέσουν για βοήθεια. Όταν το στόμα των ατόμων που πνίγονται βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια του νερού, εκπνέουν και εισπνέουν γρήγορα μια και το στόμα τους αρχίζει να βυθίζεται κάτω από την επιφάνεια του νερού (και άρα δεν προλαβαίνουν να φωνάξουν).
  3. Οι άνθρωποι που πνίγονται δεν μπορούν να κάνουν σινιάλο για βοήθεια. Η φύση των ανθρώπων ενστικτωδώς τους προκαλεί ν’ απλώσουν τα χέρια οριζόντια και να πιέσουν την επιφάνεια του νερού προς τα κάτω σε μια προσπάθεια ν’ ανέβουν προς τα πάνω. Πιέζοντας την επιφάνεια του νερού προς τα κάτω επιτρέπει στα άτομα που πνίγονται να χρησιμοποιήσουν το σώμα τους  ώστε να σηκώσουν το στόμα έξω από το νερό και να πάρουν ανάσα.
  4. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ενστικτώδους αντίδρασης σε πνιγμό, τα άτομα που πνίγονται δεν μπορούν να ελέγξουν τις κινήσεις των χεριών τους. Από τη φύση τους, τα άτομα που πνίγονται, τα οποία παλεύουν στην επιφάνεια του νερού, δεν μπορούν να σταματήσουν τον πνιγμό και να κάνουν ακούσιες κινήσεις όπως να κάνουν σινιάλο για βοήθεια, να κινηθούν προς το μέρος ενός διασώστη ή να απλώσουν το χέρι για να πιαστούν από ένα όργανο διάσωσης.
  5. Από την αρχή μέχρι το τέλος, κατά τη διάρκεια της ενστικτώδους αντίδρασης σε πνιγμό, το σώμα παραμένει όρθιο μέσα στο νερό, χωρίς καμία ένδειξη υποκίνησης, δηλαδή τα πόδια δεν κινούνται. Εκτός κι αν διασωθεί από εκπαιδευμένο ναυαγοσώστη, τα άτομα που πνίγονται μπορούν να παλέψουν μόνο για 20-60 δευτερόλεπτα στην επιφάνεια του νερού πριν αρχίσουν να βυθίζονται οριστικά.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα άτομο που φωνάζει για βοήθεια και φαίνεται να παλεύει πιτσιλίζοντας νερά δεν βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο – σε τέτοια περίπτωση βιώνει υδρόβια δυσφορία. Παρόλο που δεν τη βλέπουμε να συμβαίνει πάντα πριν την ενστικτώδη αντίδραση σε πνιγμό, η υδρόβια δυσφορία δεν διαρκεί πολύ, αλλά αυτά τα θύματα μπορούν να βοηθήσουν στη διάσωση τους. Μπορούν να πιαστούν σε σωσίβια, ν’ αρπάξουν σχοινί που θα τους πετάξει ένας διασώστης, κλπ.

Όταν υπάρχουν άνθρωποι στο νερό, ψάξε για αυτά τα σημάδια που μπορεί να σημαίνουν ότι κάποιος πνίγεται σιωπηλά και να μην το έχει καταλάβει κανείς ακόμη:

Picture

  • Το κεφάλι είναι χαμηλά μέσα στο νερό και το στόμα βρίσκεται στο επίπεδο της επιφάνειας του νερού (2)
  • Το κεφάλι γέρνει προς τα πίσω και το στόμα είναι ανοικτό (3)
  • Τα μάτια είναι σαν γυάλινα κι άδεια και το άτομο δεν φαίνεται να έχει επαφή με το περιβάλλον, βλέπει στο κενό
  • Τα μάτια είναι κλειστά
  • Τα μαλλιά είναι ριγμένα μπροστά στο μέτωπο ή στα μάτια
  • Δεν χρησιμοποιούν τα πόδια τους
  • Παίρνουν πολλές γρήγορες αναπνοές ή ανοίγουν πολύ το στόμα για να πάρουν μια απεγνωσμένη αναπνοή
  • Προσπαθούν να κολυμπήσουν προς συγκεκριμένη κατεύθυνση αλλά δεν προχωράνε
  • Συνήθως κοιτάνε προς την ακτή (1)
  • Προσπαθούν να γυρίσουν στην πλάτη να είναι στο νερό
  • Το σώμα είναι όρθιο (4)
  • Φαίνεται σαν να σκαρφαλώνουν μια αόρατη σκάλα (5)

Δες πιο κάτω πραγματικό συμβάν όπου φαίνεται τί παθαίνει κάποιος που πνίγεται – την ενστικτώδη αντίδραση σε πνιγμό σε δράση:
Γι’ αυτό, αν κάποιος δικός σου άνθρωπος πέσει στη θάλασσα και όλα φαίνονται μια χαρά μην επαναπαυθείς. Μερικές φορές η πιο συνήθης ένδειξη ότι κάποιος πνίγεται είναι ότι δεν φαίνεται να πνίγεται. Μπορεί να φαίνεται ότι ‘περπατάει’ μέσα στο νερό ή ότι κοιτάει προς τη βάρκα ή την αποβάθρα ή την παραλία ή ότι κολυμπάει σαν σκυλάκι, ιδιαίτερα αν είναι παιδί.
Ένας τρόπος να είσαι σίγουρος/η; Ρώτησε τον/την: ‘Είσαι καλά;’ Αν μπορεί καν να απαντήσει, μάλλον θάναι καλά. Αν απλά σε κοιτάει σαν να κοιτάει το κενό, μπορεί να έχεις λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα να τον/ην σώσεις.

Και όσον αφορά όσους είναι γονείς – τα παιδιά που παίζουν στο νερό κάνουν θόρυβο. Όταν είναι ήσυχα, βρείτε τα και μάθετε γιατί.

Picture

Στην εικόνα δίπλα, πάρε ιδέα για το τί μπορείς να κάνεις αν βρεθείς σε κατάσταση που πνίγεσαι. Το ακρωνύμιο FFF υπονοεί Flip, Float και Follow, που σε συντομία σημαίνει:

  1. Flip – γύρισε και ξάπλωσε με την πλάτη στο νερό ώστε να επιπλεύσεις
  2. Float – επέπλευσε για να κρατήσεις το κεφάλι σου πάνω από το νερό, να ηρεμήσεις τον εαυτό σου, να μην πανικοβληθείς και να διατηρήσεις τις δυνάμεις σου
  3. Follow – μην παλεύεις ενάντια στο θαλάσσιο ρεύμα, αλλά ακολούθησε το για να καταλάβεις προς τα πού πάει και κολύμπησε κάθετα μ’ αυτό. Αν έχεις κουραστεί να κολυμπάς, συνέχισε να επιπλέεις και προσπάθησε να κάνεις σινιάλο για βοήθεια.

Περισσότεροι Μύθοι για τον Πνιγμό (στα αγγλικά)


Picture

Η απόδοση στα ελληνικά έγινε από τους © Active Sundays®. Το άρθρο έγραψε ο Mario Vittone από το 2010, έχει μεταφραστεί σε 15 γλώσσες, έχει μοιραστεί 1.4εκ φορές. Το αρχικό άρθρο βρίσκεται εδώ.

O Mario Vittone έχει διατελέσει διασώστης-κολυμβητής σε ελικόπτερα της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ, με θητεία 22 χρόνων σε διασώσεις στον Ατλαντικό και τον Κόλπο του Μεξικού.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ