fbpx

Το παράπονο ενός ομογενή πατέρα που δεν δίνουν στο παιδί του ελληνική ιθαγένεια

| 20 Απριλίου 2018
ADVERTISEMENT

ΑΘΗΝΑ. Ο Μιχάλης Θεολόγος είναι ένας ομογενής από τη Νέα Υόρκη που θέλησε να αποκτήσει παιδί με παρένθετη μητέρα. Για να εκπληρώσει το όνειρό του πήγε στο Μεξικό. Ομως, ενώ το αμερικανικό κράτος το ενέγραψε στα δικά του ληξιαρχεία, το ελληνικό κράτος δεν το κάνει, για λόγους που άπτονται στην ελληνική νομολογία.

Ο κ. Θεολόγος παραπονιέται στον «Ε.Κ.», ότι ενώ το παιδί του είναι εξ αίματος Ελληνας και η Ελλάδα υποφέρει από υπογεννητικότητα σε μη ανατρέψιμο επίπεδο, δεν του δίνουν την υπηκοότητα. Ισως, λέει με πόνο, «θα πρέπει να πάω από την Τουρκία να πάρω μια βάρκα και να περάσω τον γιο μου σαν Πακιστανό μέσα για να πάρει ελληνικά χαρτιά, αυτό δεν είναι απλά ντροπή είναι έγκλημα κατά του Ελληνισμού»!


ADVERTISEMENT

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Η Διεύθυνση Υιοθεσίας του υπουργείου Εσωτερικών στην Ελλάδα για τη γέννηση τέκνου στο εξωτερικό από αλλοδαπή «παρένθετη» μητέρα απαντάει στο ερώτημα του Υπ. Εξωτερικών μετά από αίτημα του ομογενή να δοθεί ιθαγένεια στον γιο του και αναφέρονται τα εξής:

«Σε απάντηση του ανώτερου σχετικού, σας γνωρίζουμε ότι η υπηρεσία μας συμφωνεί με τις εκτιθέμενες στα ανωτέρω σχετικάς σας απόψεις και ειδικότερα στο ότι:


ADVERTISEMENT

α) δεν υφίσταται αρμοδιότητα του Ελληνα Προξένου στη Νέα Υόρκη ή στην Πόλη του Μεξικού να προβεί σε καμία ενέργεια σύνταξης ληξιαρχικής πράξης γέννησης και β) κατά το Ελληνικό Δίκαιο η παρένθετη μητρότητα επιτρέπεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις η συνδρομή των οποίων ελέγχεται από το αρμόδιο, κατ’ άρθρο 121 ΕισΝΑΚ, δικαστήριο.

Περαιτέρω στην κρινόμενη υπόθεση εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο εν λόγω συνάπτει το συμβόλαιο ως Αμερικανός πολίτης -βάσει του αμερικανικού διαβατηρίου του- ωστόσο στο επισυναπτόμενο μεξικανικό πιστοποιητικό γέννησης ο ίδιος, ως φερόμενος πατέρας του τέκνου, αναγράφεται με ελληνική ιθαγένεια.

Διερευνητέο είναι σύμφωνα με ποιες προϋποθέσεις επιτρέπεται στο Μεξικό (τον τόπο γέννησης του παιδιού και σύναψης του συμβολαίου) η παρένθετη μητρότητα, καθώς και υπό ποιες προϋποθέσεις αναγνωρίζεται η σύναψη αυτού του συμβολαίου στις ΗΠΑ, διερεύνηση η οποία ωστόσο θα αποτελέσει αντικείμενο του αρμοδίου ελληνικού δικαστηρίου, αν και εφόσον ο Ελληνας ενδιαφερόμενος αιτηθεί να αναγνωριστεί και στην Ελλάδα η σύναψη αυτού του συμβολαίου.

Σε κάθε περίπτωση και εφόσον υπάρξει απόφαση του αρμόδιου ελληνικού δικαστηρίου αναγνώρισης της πατρότητας του τέκνου, η ληξιαρχική πράξη γέννησης θα συνταχθεί κατά τα ισχύοντα σε Ληξιαρχείο της ελληνικής επικράτειας και υποχρεωτικά σε αυτήν θα ανέγραφε! ως μητέρα του τέκνου η κυοφορήσασα και τεκούσα αυτό, δεδομένου ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν λειτουργεί τεκμήριο μητρότητας κατά την διάταξη του 1464 Α.Κ. και η μητρότητα θεμελιώνεται στο βιολογικό γεγονός της γέννησης, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην υπ’ αριθμ. 261/2010 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έχει γίνει αποδεκτή» (Υπογραφές).

Εχοντας λάβει αυτή την απάντηση το Υπουργείο Εξωτερικών απαντάει στον ομογενή:
«…Σε απάντηση των ανωτέρω σχετικών σας γνωρίζουμε ότι η Υπηρεσία μας συμφωνεί τόσο με τα αναγραφόμενα στα ανωτέρω σχετικά σας όσο και με τις απόψεις της Διεύθυνσης Αστικής και Δημοτικής Κατάστασης του Υπουργείου. Περαιτέρω και εντελώς επικουρικά αναφορικά με το ζήτημα της ιθαγένειας του τέκνου σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το άρθρο 1463 ΑΚ η συγγένεια του προσώπου με τη μητέρα του και τους συγγενείς της συνάγεται από τη γέννηση. Η συγγένεια με τον πατέρα και τους συγγενείς του συνάγεται από το γάμο της μητέρας με τον πατέρα ή ιδρύεται με την αναγνώριση, εκούσιο ή δικαστική. Εφόσον λοιπόν στην υπό κρίση περίπτωση δεν είναι σύννομη η σύνταξη ληξιαρχικής πράξης γέννησης δεν αποδεικνύεται ο συγγενικός δεσμός του ανήλικου τέκνου με τον φερόμενο ως πατέρα του και κατά συνέπεια δεν δύναται να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια και να εγγραφεί στη μερίδα του».

Στη συνέχεια το έγγραφο εξηγεί τα σχετικά με την ακολουθητέα διαδικασία.

Τα συγκεκριμένα άρθρα

Ειδικότερα πάντως, άρθρο 1458 Αστικού Κώδικα: «Η μεταφορά στο σώμα άλλης γυναίκας γονιμοποιημένων ωαρίων, ξένων προς την ιδίαν, και η κυοφορία από αυτήν επιτρέπεται με δικαστική άδεια που παρέχεται πριν από τη μεταφορά, εφόσον υπάρχει έγγραφη και χωρίς αντάλλαγμα συμφωνία των προσώπων που επιδιώκουν να αποκτήσουν τέκνο και της γυναίκας που θα κυοφορήσει, καθώς και του συζύγου της, αν αυτή είναι έγγαμη. Η δικαστική άδεια παρέχεται ύστερα από αίτηση της γυναίκας που επιθυμεί να αποκτήσει τέκνο, εφόσον αποδεικνύεται ότι αυτή είναι ιατρικώς αδύνατο να κυοφορήσει και ότι η γυναίκα που προσφέρεται να κυοφορήσει είναι, εν όψει της κατάστασης της υγείας της, κατάλληλη για κυοφορία».

Eπίσης, σύμφωνα με το άρθρο 799 Κ.Πολ.Δ «όταν ζητείται κατά το νόμο να χορηγηθεί άδεια για μεταθανάτια τεχνητή γονιμοποίηση ή για κυοφορία τέκνου από άλλη γυναίκα, αρμόδιο είναι το δικαστήριο, στην περιφέρεια του οποίου έχει τη συνήθη διαμονή της η αιτούσα ή εκείνη που θα κυοφορήσει το τέκνο…».

Πηγή: https://www.ekirikas.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ