fbpx

Θέλει πίσω το παιδί που της πήραν!

| 27 Αυγούστου 2015
ADVERTISEMENT

Μητέρα επικρίνει τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας
Δικηγόρος καταγγέλλει ότι συχνά αφαιρείται, άδικα, από μητέρες μονογονείς, η γονική μέριμνα των παιδιών τους, με διάταγμα του Οικογενειακού Δικαστηρίου!

Μάριος Δημητρίου
Από το Κυπριακό SigmaLive 


ADVERTISEMENT

Σε λανθασμένες εκτιμήσεις κάποιων λειτουργών των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, που οδηγούν συχνά σε άδικη αφαίρεση, από μητέρες μονογονείς, της γονικής μέριμνας των παιδιών τους, με διάταγμα του Οικογενειακού Δικαστηρίου, κάνει αναφορά στη «Σ» η Χρυσαυγή Αργυρού, έμπειρη δικηγόρος σε υποθέσεις οικογενειακού δικαίου.

Μας αποκάλυψε συγκεκριμένη υπόθεση αίτησης στο Δικαστήριο νεαρής μητέρας ανήλικου παιδιού, που τ’ απέκτησε εκτός γάμου και το οποίο ο πατέρας του δεν αναγνώρισε, που ζητά πίσω τα γονικά της δικαιώματα, αφού αυτά της αφαιρέθηκαν με αίτηση της Διευθύντριας των ΥΚΕ, μέσω της Νομικής Υπηρεσίας, ενώ στο σχετικό δικαστικό διάταγμα ουδεμία πρόνοια έγινε για ρύθμιση της επικοινωνίας της με το ανήλικο. Το παιδί μετακινήθηκε πριν δύο χρόνια από το σπίτι του και δόθηκε από τις ΥΚΕ, για φύλαξη και φροντίδα, σε άλλα πρόσωπα, τα οποία, σύμφωνα με τη δικηγόρο, «αποδείχθηκε ότι δεν δείχνουν πραγματικό ενδιαφέρον για το παιδί και δεν είναι κατάλληλα για τη φύλαξή του. Κι αυτό, δείχνει ότι οι ΥΚΕ κάνουν βιαστικές, σπασμωδικές κινήσεις για τέτοια σοβαρά θέματα, πράγμα εντελώς απαράδεκτο».

Χωρίς να λάβει γνώση η μητέρα
«Υπάρχει πρόνοια στον σχετικό Νόμο, που παρέχει το δικαίωμα στην Διευθύντρια των ΥΚΕ να παρέμβει και να πάρει τα γονικά δικαιώματα, αν κρίνει ότι ο γονιός είναι ακατάλληλος, κι αυτό γίνεται με αίτηση που συνοδεύεται με ένορκη δήλωση μιας κοινωνικής λειτουργού, μάλιστα μονομερώς, χωρίς να λάβει γνώση η μητέρα», παρατήρησε η Χρ. Αργυρού και πρόσθεσε: «Συχνά, όμως, κάνουν λάθη οι λειτουργοί και τα λάθη τα πληρώνουν τα παιδιά, σε περιπτώσεις τέτοιου δραστικού μέτρου, όπως η αφαίρεση των γονικών δικαιωμάτων μιας μητέρας, η μετακίνηση των παιδιών από το σπίτι τους και η ανάθεση της φροντίδας και της φύλαξής τους, σε άλλα, υποτίθεται κατάλληλα άτομα. Πρέπει, πρώτον, το Δικαστήριο να είναι πολύ προσεκτικό και να διερευνά περισσότερο τις υποθέσεις αυτές και δεύτερον, πρέπει να παραχωρείται δωρεάν νομική αρωγή στο άτομο που ενδέχεται να χάσει τα γονικά δικαιώματά του και αδυνατεί να διορίσει δικηγόρο και συνεπώς δεν μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του».


ADVERTISEMENT

Έπρεπε να τη στηρίξουν οι ΥΚΕ
Η κ. Αργυρού αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη πελάτισσά της που, όπως είπε, «την περίοδο που της πήραν το παιδί της, είχε απέναντί της τη Νομική Υπηρεσία και το Γραφείο Ευημερίας, ήταν ευάλωτη και πιέστηκε να αποσύρει την αίτηση για νομική αρωγή, για να μην έχει εκπροσώπηση. Αν η πελάτισσά μου είχε νομική εκπροσώπηση, πιστεύω δεν θα έφταναν τα πράγματα εδώ που έφτασαν και δεν θα της αφαιρείτο η γονική μέριμνα του παιδιού της, με οριστικό διάταγμα του Οικογενειακού Δικαστηρίου». Πρόσθεσε ότι «εκείνο το διάστημα η κοπέλα ήταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, ενώ, επιπρόσθετα, χρειάστηκε να υποβληθεί σε εγχείρηση και έπρεπε να παραμείνει στο κρεβάτι για ανάρρωση.

Δείτε σχετικά: Πώς επιδρά στο παιδί η εγκατάλειψη της μητέρας

Κατά την περίοδο που είχε περιπέτειες με την υγεία της, δεν είχε κανένα να της συμπαρασταθεί και αγωνιζόταν να τα βγάλει πέρα με τις υποχρεώσεις της, απέναντι στο παιδί της. Κάτω από τις συνθήκες που βίωνε, ήταν φυσικό να αναπτύξει κατάθλιψη και να αρχίσει να αντιμετωπίζει δυσκολίες με τη φροντίδα του παιδιού και του νοικοκυριού. Σύμφωνα με την κοινωνική λειτουργό, υπήρξε παραμέληση του παιδιού από τη μητέρα – ότι δηλαδή είδε το παιδί λερωμένο και ότι υπήρχαν στην αυλή κόπρανα σκύλου, που η μητέρα δεν τα καθάρισε. Αλλά, το καθήκον των ΥΚΕ είναι να στηρίξουν μια μητέρα που έχει ανάγκη κάποιας βοήθειας – θα μπορούσε το Γραφείο Ευημερίας να τη στηρίξει ψυχολογικά και να της προσφέρει κατ’ οίκον φροντίδα, όπως έκανε σε άλλες περιπτώσεις, για να τη βοηθά εκείνη τη δύσκολη περίοδο που περνούσε και όχι να της πάρει το παιδί».

«Ενάντια στα συμφέροντα του παιδιού»
Αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην αίτηση της μητέρας προς το Οικογενειακό Δικαστήριο: «Τόσο όταν εκδόθηκε το προσωρινό διάταγμα με το οποίο μου αφαιρέθηκε η γονική μέριμνα του ανήλικου παιδιού μου, όσο και όταν εκδόθηκε το οριστικό διάταγμα, δεν είχα νομική εκπροσώπηση, ενώ υποχρεώθηκα να αποσύρω την αίτηση που υπέβαλα στο Δικαστήριο για να πετύχω τον διορισμό δικηγόρου με νομική αρωγή. Καταρρακωμένη ψυχολογικά και σωματικά, ένιωθα αδύναμη ν’ αντισταθώ στις διεργασίες που δρομολόγησε και τελικά πέτυχε να υλοποιήσει σε πράξη, η καθ’ ης η αίτηση (σ.σ. η Διευθύντρια των ΥΚΕ).

Όπως με συμβουλεύουν οι δικηγόροι μου, αν είχα νομική εκπροσώπηση και πρόβαλλα την υπεράσπισή μου, η καθ’ ης η αίτηση δεν θα μπορούσε να πετύχει στην αίτησή της, ενώ αν δεν ήμουν ικανοποιημένη από την απόφαση του Πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου, θα είχα την ευκαιρία να ακουστώ και να υπερασπίσω το εαυτό μου και ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η καθ’ ης η αίτηση προέβη σε μόνιμες λύσεις ενάντια στα συμφέροντα του ανηλίκου παιδιού μου, αφού το παρέδωσε σε ανθρώπους που κανένα ενδιαφέρον επέδειξαν μέχρι τότε για το ίδιο και για μένα, ενώ δεν έγινε οποιαδήποτε ρύθμιση για την επικοινωνία μου με το ανήλικο, μέσω δικαστηρίου.

Η καθ’ ης η αίτηση ενήργησε κατά τρόπο απαράδεχτο και τιμωρητικό έναντί μου και δεν έπραξε οτιδήποτε για να με βοηθήσει να ξεπεράσω τα προβλήματα που αντιμετώπιζα, τα οποία, εν πάση περιπτώσει, θα μπορούσαν να ξεπεραστούν με ευκολία, αν η καθ’ ης η αίτηση ενεργούσε ορθά και σύμφωνα με το καθήκον της. Όπως με συμβουλεύουν οι δικηγόροι μου, η καθ’ ης η αίτηση παρέβηκε το καθήκον που της επιβάλλουν οι συμβάσεις, που αφορούν στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και των γονέων τους, αφού παρέλειψε να μου παράσχει υπηρεσίες από επαγγελματίες που θα υποστήριζαν τόσο εμένα, όσο και το ανήλικο, το οποίο βίωσε τον σκληρό αποχωρισμό που του επιβλήθηκε με το διάταγμα το οποίο εξεδόθη με πρωτοβουλία της καθ’ ης η αίτηση, ενώ η υπηρεσία της ενήργησε κατά παράβαση του καθήκοντος που της επιβάλλει ο Νόμος και οι συμβάσεις και γι’ αυτό επιφυλάσσω το δικαίωμά μου να στραφώ εναντίον της καθ’ ης η αίτηση, αλλά και της λειτουργού, οι οποίες ενήργησαν κατά τρόπο που παραβίασε θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά μου και του ανηλίκου».

Πηγή: http://www.sigmalive.com/

*Η κεντρική φωτογραφία του άρθρου είναι τυχαία και δεν απεικονίζει πραγματικά πρόσωπα

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ