fbpx

Μαμά να μην πάρουμε τουβλάκια στη Νεφέλη, τα αγόρια παίζουν με τουβλάκια!

| 21 Ιουνίου 2018
ADVERTISEMENT

“Αυτή είμαι εγώ;” φώναξα έκπληκτη βλέποντας τον εαυτό μου σε μία φωτογραφία που με έδειχνε σε ηλικία 6 ετών να παίζω με τουβλάκια στο πρώτο μου δωμάτιο. Η αλήθεια είναι βέβαια πως δεν θα έπρεπε να εκπλαγώ. Οι κατασκευές και οι χειροποίητες δημιουργίες προέρχονται από την επιθυμία όλων των παιδιών, να ανακαλύψουν και να “χτίσουν” τον κόσμο, ανεξαρτήτως φύλου.

Από την Κυριακή Χαριτάκη
Βρες με στο facebook Βρες με στο Instagram Βρες με στο SinglemomTv


ADVERTISEMENT


Τα τελευταία 7,5 χρόνια που είμαι και εγώ μαμά, παρατηρώ πως ο τρόπος που παίζουν τα παιδιά καθώς και τα παιχνίδια που επιλέγουν έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Τα κατασκευαστικά παιχνίδια είναι διαδεδομένα και στα δύο φύλα και κανείς δεν παραξενεύεται στη θέα ενός κοριτσιού που σφίγγει τουβλάκια ή ενώνει κομμάτια για να φτιάξει ένα ρομπότ.

Το θέμα βέβαια δεν είναι μόνο να επιλέγουμε κατασκευαστικά παιχνίδια για τις κόρες μας αλλά ακόμα και αυτά να έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Όπως π.χ. τα τουβλάκια να μην έχουν συνεχώς, συγκεκριμένο χρώμα (π.χ. ροζ, μωβ ή φούξια) διότι αυτό από μόνο του, δημιουργεί στο παιδί έμφυλους συνειρμούς και έμμεσα το κατευθύνει να διαλέγει παιχνίδια ανάλογα με το φύλο του αλλά και να διαμορφώνει ανάλογα, την άποψή του για το άλλο φύλο.

Παρακάτω θα βρεις συμβουλές για το πώς να βοηθήσεις τη κόρη σου να δει το κατασκευαστικό παιχνίδι ως κάτι που δεν έχει φύλο, παρά μόνο…φίλους!


ADVERTISEMENT

Από μικρή ηλικία, ξεκίνα να της παίρνεις τουβλάκια, να της δείχνεις πώς συναρμολογούνται και να παίζετε μαζί.

Ζήτα επίσης από φίλους και συγγενείς να κάνουν το ίδιο όταν είναι να της φέρουν κάποιο δώρο. Θα τη βοηθήσουν από νωρίς να μάθει να χρησιμοποιεί τα χέρια της και να αναπτύξει τη λεπτοκινητική της ικανότητα.

Απόφυγε να της περνάς μηνύματα ότι οι κατασκευές είναι αγορίστικη υπόθεση.

Αν έχεις παιδιά και των δύο φύλων, αγόραζε κατασκευαστικά παιχνίδια για όλους και μάλιστα στα ίδια σχέδια και χρώματα. Ή δώσε το ροζ στο αγόρι και το μαύρο στο κορίτσι. Ακόμα και αν αντιδράσουν, θα είναι μια καλή ευκαιρία για συζήτηση που να αφορά ότι τα χρώματα-όπως και τα παιχνίδια-δεν έχουν φύλο.

Δείξε ενδιαφέρον για τις κατασκευές της.

Ρώτησέ τί της αρέσει στην κατασκευή της και για ποιό λόγο έφτιαξε τη συγκεκριμένη, αν υπάρχει ιστορία πίσω από αυτή και γενικότερα προσπάθησε να καταλάβεις με τί ματιά βλέπει το παιχνίδι και ποιά η άποψή της γι’ αυτό. Επίσης μες από το κατασκευαστικό παιχνίδι θα καταλάβεις τα συναισθήματά της, πώς βλέπει την οικογένειά σας, ποιά η άποψή της για τον κόσμο αλλά και πιο “βαθιά” ζητήματα που μπορεί να ντρέπεται ή να φοβάται να σας πει.

Πολλές φορές οι γονείς, στην προσπάθειά μας να απαλλάξουμε το παιδί από έμφυλα στερεότυπα, περνάμε στο άλλο άκρο.

Σε καμία περίπτωση δεν πιέζουμε το παιδί να παίξει με παιχνίδια που δεν θέλει. Μπορούμε να το απαλλάξουμε από τα συγκεκριμένα στερεότυπα και με άλλους τρόπους (π.χ. ταινίες με κατασκευαστικά παιχνίδια, βιβλία κλπ.).

Διαλέξτε μαζί το δώρο για το πάρτι κάποιου/ας φίλου/φίλης

Όταν καλούν τον Γιώργο σε κάποιο πάρτι, πάμε και διαλέγουμε μαζί, το δώρο του παιδιού που τον έχει καλέσει. Αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αντικρούσω ατάκες τύπου “Μαμά μην πάρεις αυτό στον Άρη γιατί είναι ροζ” ή “Να μην πάρουμε τουβλάκια στη Νεφέλη, δεν θα της αρέσουν, τα αγόρια παίζουν με τουβλάκια” που ακούω κατά καιρούς.

Χωρίς φυσικά να τον μαλώσω και να του δημιουργήσω τα αντίθετα συναισθήματα, του εξηγώ πως το παιχνίδι όπως και η φαντασία και η δημιουργικότητα, δεν έχουν φύλο και πώς όλα τα παιχνίδια είναι για όλα τα παιδιά, ειδικά τα κατασκευαστικά. Ξέρω πως την επόμενη φορά θα μου ξαναπεί τα ίδια και εγώ θα του τα εξηγήσω ξανά και ξανά πολλές φορές.

Τα παιδιά τεστάρουν διαρκώς να δουν αν είσαι σταθερός/ή στην άποψή σου, χωρίς αυτό να σημαίνουν πως δεν την καταλαβαίνουν. Σταθερότητα και όχι στερεότυπα χρειαζόμαστε. Γονείς και παιδιά!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ