Μαθητική παρέλαση και τρόποι καλής συμπεριφοράς

0

Τρείς ημέρες πρίν καμαρώσουμε τα παιδιά μας στη παρέλαση, είμαστε πανέτοιμοι, έχουμε προμηθευτεί τη στολή ή τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια, έχουμε ελέγξει τη μπαταρία στη φωτογραφική μηχανή και έχουμε καλέσει μερικούς φίλους και συγγενείς να έρθουν να δούν το καμάρι μας σημαιοφόρο. Τρόπους καλής συμπεριφοράς όμως, έχουμε;

Πρώτη γραμμή: Είναι πολύ λογικό να θέλετε να βγάλετε το παιδάκι σας, όσες περισσότερες φωτογραφίες γίνεται απαθανατίζοντας μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής του και των σχολικών του χρόνων. Εάν θέλετε να εξασφαλίσετε αυτές τις φωτογραφίες, καλό είναι να πάτε τουλάχιστον μία ώρα νωρίτερα πρίν αρχίσει η παρέλαση για να πιάσετε θέση μπροστά και αν τελικά δεν προλάβατε, να βρείτε ένα ψηλό σημείο ώστε τουλάχιστον να κάνετε ζούμ. Δεν είναι σωστό τελευταία στιγμή, την ώρα που περνάει το παιδί, να ποδοπατάτε ή να πηδάτε πάνω από όσους είναι μπροστά, οι οποίοι πιθανόν να έχουν έρθει για τον ίδιο λόγο. Σε περίπτωση που δεν θέλετε να ενοχλήσετε τους μπροστινούς, και πολύ καλά κάνετε, δεν σημαίνει πως την ώρα που περνάει το παιδί, θα σταθείτε στη μέση της παρέλασης διακόπτοντάς τη για να το φωτογραφίσετε (ναι το έχουμε δεί και αυτό).

Γκαρίλες: Και να που είστε μπροστά με την κάμερα στο χέρι και περιμένετε να περάσει η τάξη του παιδιού. Κάπου στο βάθος βλέπετε δυο συμμαθητές του, την Τασούλα και τον Θοδωρή, και καταλαβαίνετε πως σε λίγο θα ξεπροβάλλει και το παιδί. Τη στιγμή που πλησιάζει, καλό είναι να μην γκαρίζετε «ΜΙΧΑΛΑΚΗ εδώ, κοίτα τη μαμά ΜΙΧΑΛΑΚΗ κοίτα τη μαμά, χαμογέλα ΧΑΜΟΓΕΛΑΑΑΑ!!!!» μέσα στο αυτί των ανθρώπων που βρίσκονται δίπλα σας ή γύρω σας. Πρώτον διότι τους ξεκουφαίνετε και δεύτερον, διότι φανταστείτε τι θα γινόταν αν φώναζαν όλοι (που φωνάζουν αλλά λέμε τώρα) για τον ίδιο λόγο. Εναλλακτικά, μπορείτε να σηκώσετε το χέρι σας να σας δεί.

Σωματική υγιεινή: Λόγω της πολυκοσμίας, κάποιες μυρωδιές αναδύονται πιο έντονα. Φροντίστε πρίν φύγετε για την παρέλαση να έχετε ελέγξει στόμα, μασχάλες και μαλλιά. Μπορεί πάνω στη βιασύνη σας να προλάβετε τη παρέλαση, να μην το έχετε καταλάβει και τελικά οι διπλανοί σας να κρατούν τη μύτη τους. Αυτό βέβαια από τη μία σας συμφέρει διότι θα αδειάσει όλος ο χώρος γύρω σας και θα βγάλετε όσες φωτογραφίες θέλετε με την ησυχία σας. Από την άλλη όμως είναι κρίμα να δυσφορούν για να παρακολουθήσουν τη παρέλαση. Κάντε ένα καλό και γρήγορο ντουζάκι πρίν βγείτε και είστε έτοιμοι!

Τσιγάρο: Πέρσι παραλίγο να μου κάψουν το μάτι. Διότι, εκεί που παρακολουθείς τη παρέλαση, σκάει ξαφνικά ένας κύριος ή μία κυρία που κρατάει το τσιγάρο ψηλά (υποτίθεται για να μην κάψει τους γύρω της) το οποίο όμως μετά κατεβάζει για να ρουφήξει τον καπνό (άρα και σε καίει και φυσάει τον καπνό στα μούτρα σου). Δυστυχώς, υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν πως το τσιγάρο μπορεί να φορεθεί σε όλες τις περιστάσεις, όλες τις ώρες και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.  Ειλικρινά σεβόμαστε το δικαίωμά σας να καπνίσετε αλλά δεν είναι σωστό να κάνετε τους άλλους να δυσφορούν ή να τους καίτε. Μπορείτε να αποτραβηχτείτε λίγο πιο πέρα, εκτός παρέλασης κάπου που δεν έχει πολύ κόσμο και να απολαύσετε το τσιγάρο σας. Ή ακόμη καλύτερα, να περιμένετε να πάτε στο σπίτι. Δεν θα πάθετε τίποτα για δύο ωρίτσες.

Ντύσιμο παρελαύνουσας:
 photo parelasi1_zpsdd8dc27e.jpg
Δεν το θίγουμε από άποψη ηθικής, αντιθέτως θεωρούμε πως τα ρούχα δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες κάθε ανθρώπου. Το θίγουμε αποκλειστικά και μόνο για πρακτικούς λόγους. Η  μίνι φούστα μπορεί να φέρει τη κοπέλα που παρελαύνει σε δύσκολη θέση, αν π.χ. της πέσει κάτι κάτω την ώρα που περπατάει και πρέπει να σκύψει να το πάρει.  Στη δε περίπτωση που είναι σημαιοφόρος διότι το σημείο που ακουμπάει το κοντάρι της σημαίας στο ρούχο, ανεβάζει το μήκος μιας ήδη κοντής φούστας με κίνδυνο-τη στιγμή που βηματίζει- να αποκαλυφθούν τα εσώρουχα.
 photo parelasi2_zpsa281e524.jpg
Το ίδιο για τα στενά ανοιχτά πουκάμισα-που μπορεί να αποκαλύψουν το στήθος- αλλά και για τα ψηλοτάκουνα παπούτσια τα οποία προσδίδουν μεν ύψος και είναι σέξι αλλά θα την κάνουν να κουραστεί γρήγορα ειδικά αν κρατάει τη σημαία. Εξηγήστε της,  τις πρακτικές δυσκολίες αυτών των επιλογών και αν επιμένει, αφήστε τη. Γρήγορα θα καταλάβει τι εννοείτε και στην επόμενη παρέλαση θα φορέσει αυτά που θα την κάνουν να νιώθει άνετα.

Extra tip
Ευτράπελα με επισήμους:
Πρίν ξεκινήσετε για τη παρέλαση,  έχετε στο νού σας ότι με την υπάρχουσα κατάσταση και τη-δικαιολογημένη- οργή του κόσμου λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, υπάρχει σημαντική πιθανότητα να προκληθούν επιθέσεις σε επισήμους που παρακολουθούν. Ενημερώστε για αυτό το παιδί σας πρίν φύγετε από το σπίτι και συμβουλέψτε το, στη περίπτωση που δεί μπροστά του ένα μπούγιο να πλακώνεται ή φασαρίες και ξύλο να απομακρυνθεί και να σας πάρει τηλέφωνο να σας ενημερώσει για το που βρίσκεται. Εννοείτε ότι-αν είναι μεγαλύτερο σε ηλικία- θα έχει το κινητό του μαζί και στο αθόρυβο για παν ενδεχόμενο. Αν είναι μικρότερο θα είναι έτσι κι αλλιώς υπό τη προστασία της δασκάλας, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.

Είναι σημαντικό να υιοθετήσετε τους παραπάνω κανόνες καλής συμπεριφοράς διότι με αυτό τον τρόπο δείχνετε σεβασμό στους άλλους και δίνετε το καλό παράδειγμα και στο παιδί.

Ευχόμαστε σε όλους χρόνια πολλά, να έρθει μια μέρα που να είμαστε πραγματικά ελεύθεροι και να είμαστε πάντα δυνατοί να καμαρώνουμε τα παιδιά μας, τη συνέχειά μας, το μέλλον μας!