fbpx

Κατ’ οίκον διδασκαλία: Γίνεται το παιδί να πηγαίνει σχολείο…στο σπίτι; Γίνεται!

ADVERTISEMENT

Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο συχνά γίνεται εφαρμογή της  κατ’ οίκον διδασκαλίας σε πολλές χώρες του εξωτερικού, με κυριότερες τις ΗΠΑ, Γαλλία και Μ. Βρετανία. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι πρόκειται για μια εκπαιδευτική διαδικασία, που δεν έχει εφαρμογή, πλην εξαιρέσεων, στη χώρα μας. Πολλά είναι τα ερωτήματα τα οποία προκύπτουν σχετικά με το ποιές είναι οι προϋποθέσεις ένταξης, ποιοι υπάγονται και ποιά η διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί σε περίπτωση πλήρωσης των κριτηρίων.

Η ελληνική νομοθεσία ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει κάνει ιδιαίτερα βήματα προόδου. Σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 4.γ. του Ν. 3699/2008, όπως έχει τροποποιηθεί και συμπληρωθεί με το Ν. 4186/2013, ορίζεται ότι: «Όταν η φοίτηση των μαθητών καθίσταται αδύνατη λόγω σοβαρών βραχυχρόνιων ή χρόνιων προβλημάτων που δεν επιτρέπουν τη μετακίνηση τους, η εκπαίδευση των μαθητών αυτών δύναται να παρέχεται με διδασκαλία στο σπίτι.». Κάνοντας μια απόπειρα προσδιορισμού των «σοβαρών βραχυχρόνιων ή χρόνιων προβλημάτων», ως τέτοια θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι ορθοπεδικές βλάβες που έχουν προκληθεί από γενετικές ανωμαλίες όπως δισχιδής ράχη, συγγενής ραιβοιπποποδία, οι κάθε μορφής αναπηρία (είτε ολική είτε μερική) κ.α.


ADVERTISEMENT

Η διαδικασία σε ό, τι αφορά την παροχή κατ’ οίκον διδασκαλίας σε μαθητές προβλέπει την υποβολή αίτησης των γονέων μέσω του σχολείου που είναι εγγεγραμμένος ο μαθητής, συνοδευόμενη από αιτιολογημένη πρόσφατη ιατρική γνωμάτευση από δημόσια ιατροπαιδαγωγική υπηρεσία ή δημόσια υγειονομική επιτροπή στην οποία αναγράφεται η διάρκεια της επιβεβλημένης παραμονής του μαθητή στο σπίτι. Εν συνεχεία, τα σχετικά δικαιολογητικά διαβιβάζονται στην αρμόδια Διεύθυνση, ο Διευθυντής της οποίας εγκρίνει τη διδασκαλία στο σπίτι και καλεί τους εκπαιδευτικούς της αντίστοιχης βαθμίδας που υπηρετούν στα σχολεία του Νομού να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την ανάληψη της κατ’ οίκον διδασκαλίας, υπερωριακά. Να σημειωθεί πως η κατ’ οίκον διδασκαλία δεν παρέχεται υποχρεωτικά από εκπαιδευτικούς ΕΑΕ (Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης), παρά μόνο εάν γνωματεύσει σχετικά το οικείο ΚΕΔΔΥ.

Οι ανάγκες των παιδιών απαιτούν διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους και συνέχιση της εκπαίδευσής τους σε ένα πιο οικείο περιβάλλον με όλες τις απαραίτητες ιατροφαρμακευτικές παροχές, εφόσον είναι απαραίτητες. Τόσο το ελληνικό κράτος όσο και εμείς ως πολίτες αυτής της χώρας θα πρέπει με τον τρόπο μας να συμβάλλουμε στη βελτίωση και στην πρόοδο αυτών των διαδικασιών.

Ζωή Παυλίδου
Δικηγορικό Γραφείο
Ζωής Παυλίδου & Συνεργατών

Δικηγόρος παρ’ Εφέταις
Μητροπόλεως 47, Τ.Κ. 54623
Θεσσαλονίκη.
Τηλέφωνο: 2310 275465
Fax : 2310 271191
E-mail: pzoi@hotmail.com


ADVERTISEMENT

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ