fbpx

Χώρισα και το παιδί μου επέλεξε να μείνει με τον άλλο γονιό

| 22 Οκτωβρίου 2020
ADVERTISEMENT

Πήρα διαζύγιο και ήταν αρκετά βασανιστικό. Ταλαιπωρήθηκα πολύ σε αντίθεση με τα παιδιά μου που φάνηκαν να προσαρμόζονται πολύ καλά. Τους αρέσουν τα πέρα δώθε ανάμεσα στο σπίτι μου και του μπαμπά τους και ούτε μία φορά τα τελευταία χρόνια δεν έχουν εκφράσει την ανάγκη ή την επιθυμία να ζήσουν μόνο μαζί μου ή μόνο με το μπαμπά τους.

Η συνεπιμέλεια λειτουργεί πολύ καλά για όλους μας. Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ πόσο δύσκολο θα ήταν αν κάποιο απ’ τα παιδιά μου ζητούσε να μείνει με το μπαμπά του. Δεν έχω ιδέα γιατί δεν το έχω ζήσει αλλά παίρνω μια «γεύση» όταν πηγαίνουν Σαββατοκύριακο στο σπίτι του μπαμπά τους ή φεύγουν μαζί διακοπές.


ADVERTISEMENT

Μία φίλη μου δεν ήταν τόσο τυχερή. Έχει έναν έφηβο γιο που την άφησε για να πάει να μείνει με το μπαμπά του. Παρόλο που βλέπονται συχνά δεν είναι το ίδιο. Δεν θέλει να το τραβήξει στα άκρα με μηνύσεις και τέτοια γιατί στην τελική δεν έχει και νόημα. Ο γιος της είναι μεγάλο παιδί και πλέον μπορεί να αποφασίζει μόνος του. «Δεν είναι πια πέντε χρονών. Δεν μπορώ να τον αναγκάσω να έρθει μαζί μου» μου είπε ένα βράδυ στο τηλέφωνο λίγο αφού ο γιος της έφυγε για να πάει στο σπίτι του μπαμπά του για ακόμα μία φορά.

Κάθε κατάσταση είναι διαφορετική. Ο γιος της φίλης μου ήθελε να πάει να μείνει με το μπαμπά του γιατί εκεί νιώθει ελεύθερος από την άποψη ότι δεν τον βάζει να κάνει δουλειές, δεν του βάζει όριο στη χρήση του κινητού και τον αφήνει να κυκλοφορεί έξω μέχρι όποια ώρα θέλει.

Θεωρώ ότι ο γιος της είναι ο κλασικός έφηβος που δεν θέλει κανέναν πάνω από το κεφάλι του παρά μόνο να περνάει καλά και να κάνει ό, τι θέλει. Δεν είναι ότι η φίλη μου του φωνάζει, τον βάζει τιμωρίες ή τον δέρνει. Σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα κακοποίησης ή κάτι τέτοιο. Ο πρώην της είναι ένας πολύ καλός πατέρας που αγαπάει το παιδί του αλλά είναι πολύ πιο χαλαρός-ελαστικός και στο θέμα των μαθημάτων και στο θέμα των εξόδων του και σε όλα. Δεν τον πιέζει να κάνει τα μαθήματά του για την επόμενη μέρα, τον έχει πολύ «λάσκα» και τον αφήνει να φέρνει τη φίλη του σπίτι όποτε θέλει.


ADVERTISEMENT

Ωστόσο, όταν συμφώνησαν να χωρίσουν η συμφωνία που έκαναν ανέφερε ρητά ότι το παιδί θα είναι μαζί με τη μαμά του το μισό χρόνο. Τώρα ο πρώην της προσπαθεί να σπάσει αυτή τη συμφωνία λέγοντας «Άστον μωρέ δεν πειράζει. Απλά θέλει να μείνει μαζί μου για λίγο».

Αν ήθελε να κάνει ασφαλιστικά μέτρα, θα έπρεπε να πληρώσει πολλά και απ’ ότι της είχαν πει, θα έπαιρνε εβδομάδες, μπορεί και μήνες μέχρι να έρθει η σειρά της, αλλά και αυτή η στιγμή να ερχόταν κανείς δεν της υποσχόταν ένα θετικό αποτέλεσμα, ειδικά στην ηλικία που είναι το παιδί.

Όσο σκληρό και αν είναι για το γονέα που μένει πίσω, πρέπει να ρίξει λίγο νερό στο κρασί του και να υποχωρήσει. Δεν υπάρχει σωστός τρόπος διαπραγμάτευσης θεμάτων επιμέλειας που αφορούν έφηβα παιδιά. Από τη στιγμή που και οι δύο γονείς παρέχουν στο παιδί τους ασφάλεια, αγάπη, υποστήριξη και κατανόηση τότε θα πρέπει να σεβαστούμε την επιλογή του εφήβου για το που θέλει να μένει.

Αυτό αποφάσισε τελικά και η φίλη μου να κάνει όσο και αν πονάει.

Εάν το ίδιο συμβαίνει σε εσάς ή σε κάποιον που γνωρίζετε, υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε τον πόνο σας. Σημαντικό είναι να θυμάστε πάντα ότι είναι καλύτερο αυτό που συμβαίνει παρά να έχετε ένα πρώην που σας στερεί το παιδί έτσι επειδή θέλει να σας πικάρει ή να ανησυχείτε ότι το παιδί κινδυνεύει κάθε λεπτό που βρίσκεται σε αυτό το σπίτι.

Σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω περιπτώσεις η νόμιμη οδός είναι η μόνη οδός που μπορείτε να ακολουθήσετε.

Οι παιδοψυχολόγοι τονίζουν ότι στην εφηβεία, το τελευταίο που ενδιαφέρει τα παιδιά είναι να περνούν χρόνο με τους γονείς τους. Προφανώς και θέλουμε να μας κάνουν παρέα, προφανώς και θέλουμε να περνούν χρόνο μαζί μας, προφανώς και θέλουμε να μας υπολογίζουν. Το ίδιο πράγμα και η φίλη μου. Παρόλο που ο γιος της την επισκέπτεται και τρώνε μαζί, δεν θέλει να μένει στο ίδιο σπίτι μαζί της. Μιλούν στο τηλέφωνο, ανταλλάσσουν μηνύματα και συνεχίζει να του ζητά να περνούν περισσότερο χρόνο και να κάνουν πράγματα μαζί. Υπάρχουν φορές που δέχεται αλλά τις περισσότερες φορές αρνείται. Αυτό δεν το κάνει επειδή δεν θέλει τον γονιό του αλλά λόγω εφηβείας.

Αν θέλετε να έχετε καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να έχετε μία υποστηρικτική και θετική σχέση προς το έφηβο παιδί σας. Να επικροτείτε τις ενέργειές του, να του στέλνετε θετικά vibes και να συμμετέχετε όσο μπορείτε στη ζωή του.

Όταν ένας έφηβος δεν ζει στο ίδιο σπίτι με εσάς, προσπαθήστε να κρατάτε θετική στάση  καθώς μεγαλώνει και με τον καιρό θα μάθει να ορίζει ο ίδιος τη ζωή του.

Έχω μία άλλη φίλη που πέρασε τα ίδια με το γιο της πριν από μερικά χρόνια, αν και εκείνη ήταν στην άλλη πλευρά. Ο γιος της ήθελε να μείνει μαζί της και δεν ήθελε να κάνει τίποτα με τον πατέρα του. Σχέση ανάμεσά τους δεν υπήρχε για περίπου ένα χρόνο και θυμάμαι ότι μου είπε: «το χειρότερο πράγμα που έκανε ο πρώην μου ήταν ότι σταμάτησε να επιμένει. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην μιλήσουν για έναν ολόκληρο χρόνο».

Κοιτάζοντας πίσω στο παρελθόν συνειδητοποιεί ότι ο γιος της πληγώθηκε παρόλο που ήταν εκείνος που αρχικά κράτησε αρνητική στάση απέναντι στον πατέρα του και ένιωσε απόρριψη. Χρειαζόταν τον πατέρα του στη ζωή του αλλά σαν κάθε έφηβο παιδί δεν ήξερε πώς να το εκφράσει.

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης μιας τέτοιας κατάστασης είναι να μιλήσετε με το παιδί σας, να το ακούσετε και να προσπαθήστε να καταλάβετε γιατί δεν θέλει να περνάει χρόνο στο άλλο σπίτι. Με την πίεση δεν πέτυχε ποτέ κανείς τίποτα. Όταν προκαλείς ενοχές σε ένα έφηβο παιδί δεν θα έχεις κανένα αποτέλεσμα και δεν θα ωφελήσει κανέναν.

Τα καλύτερα αποτελέσματα έχουν οι γονείς που δίνουν στο παιδί χώρο και χρόνο. Είναι ένας τρόπος να καταλάβετε καλύτερα τους λόγους για τους οποίους το παιδί θέλει να μείνει μόνο μαζί σας ή μόνο με το μπαμπά του. Σε αυτό το σημείο το μόνο που χρειάζεται είναι επιβεβαίωση ότι θα είστε πάντα εκεί να τον βοηθήσετε και να τον στηρίξετε.

Με τα εργαλεία αυτά ελπίζουμε να κάνουμε την κατάσταση λίγο πιο ανεκτή αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μία κατάσταση που προκαλεί πόνο. Μακάρι να μπορούσα να κάνω κάτι για να βοηθήσω τη φίλη μου αλλά μέχρι στιγμής το χειρίζεται καλά και είναι αποφασισμένη να παραμείνει στη ζωή του παιδιού της. Είναι το μόνο που μπορεί να κάνει…

Πηγή: scarymommy.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ