fbpx

Δεν είναι μόνο το facebook: 16 εφαρμογές που χρησιμοποιούν οι νέοι και που δεν ήξερες καν ότι υπάρχουν

| 29 Αυγούστου 2018
ADVERTISEMENT

Πάνε οι μέρες που όλα γύριζαν γύρω από το Facebook. Τώρα ποστάρουν φωτογραφίες στο Instagram, μοιράζονται τις όμορφες στιγμές τους με τους φίλους τους στο Snapchat, επικοινωνούν μέσω WhatApp και κάνουν retweet στο Twitter.

Δεν χρειάζεται να μάθεις τα πάντα για τις εφαρμογές αυτές. Αρκεί να γνωρίζεις τα βασικά – γιατί είναι δημοφιλείς και ποια προβλήματα μπορούν να προκύψουν όταν δεν χρησιμοποιούνται με υπευθυνότητα. Με αυτό το τρόπο θα μετατρέψεις μία δυνάμει αρνητική εμπειρία για το παιδί σου σε θετική.


ADVERTISEMENT

Παρακάτω θα βρεις τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές και ιστοσελίδες για εφήβους. Όσα περισσότερα γνωρίσεις για την καθεμία, τόσο πιο άνετα θα μπορείς να συζητήσεις με το έφηβο παιδί σου και να το συμβουλεύσεις κατάλληλα ώστε να παραμείνει ασφαλές στον αχανή χώρο του διαδικτύου.

Κοινός τόπος όλων των εφαρμογών: εάν οι έφηβοι τις χρησιμοποιούν συνετά και με φειδώ, δεν θα υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα.

Εφαρμογές μηνυμάτων

    1. GroupMe

Το GroupMe είναι ένας δωρεάν και εύκολος τρόπος να μιλήσεις από το κινητό σου με άτομα που βρίσκονται ήδη στις επαφές σου. Μπορείς χωρίς καθυστέρηση να μοιραστείς μηνύματα, φωτογραφίες ή ακόμα και την τοποθεσία σου μέσω ομαδικού sms. Μιλάς είτε με ένα μόνο άτομο είτε με ομάδα φίλων.


ADVERTISEMENT

Τί πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς: Ενδείκνυται για μεγαλύτερα παιδιά. Περιέχει gif και emojis με θέματα για ενηλίκους, όπως ποτό και σεξ. Επίσης το γεγονός ότι η εφαρμογή είναι δωρεάν, σημαίνει ότι οι έφηβοι μπορούν να μιλάνε και να στέλνουν μηνύματα χωρίς σταματημό, άρα σπάνια θα τους δεις να αφήνουν τα κινητά από τα χέρια τους.

      1. Kik Messenger

Το Kik Messenger είναι μία εφαρμογή που επιτρέπει στα παιδιά να ανταλλάσσουν δωρεάν μηνύματα. Είναι άμεσο, γρήγορο και δεν έχει όριο μηνυμάτων, χαρακτήρων ή έξτρα χρεώσεις αρκεί να χρησιμοποιείς τις βασικές λειτουργίες.

Τί πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς: Όπως σε κάθε εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων υπάρχει πάντα ο κίνδυνος των «αγνώστων», οι οποίοι χρησιμοποιούν ψευδώνυμα για να βρουν άλλα άτομα να μιλήσουν. Το Kik Messenger έχει ακουστεί στο παρελθόν για εμπλοκή σε υποθέσεις δολοφονιών και παιδικής πορνογραφίας. Είναι φορτωμένο με διαφημίσεις και μέσω της εφαρμογής αυτής πολλές εταιρείες ψάχνουν αγοραστές ή προσφέρουν προϊόντα προς πώληση.

        1.  WhatsApp

Εφαρμογή που επιτρέπει την ανταλλαγή μηνυμάτων κειμένου, ηχητικών μηνυμάτων, βίντεο και φωτογραφιών με ένα ή περισσότερα άτομα χωρίς όρια ή έξτρα χρεώσεις.

Τί πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς: Αφορά χρήστες ηλικίας από 16 ετών και άνω. Πολλά νεότερα παιδιά χρησιμοποιούν την εφαρμογή αυτή, αλλά τα 16 έτη είναι το ελάχιστο όριο ηλικίας που έχει οριστεί από την εταιρεία. Από τη στιγμή που κάποιος εγγραφεί, συνδέεται αυτόματα με όλο τον κόσμο του WhatsApp και η ίδια η εφαρμογή σε ενθαρρύνει μέσω αναδυόμενων παραθύρων να προσκαλέσεις φίλους σου που δεν έχουν εγγραφεί ακόμα.

Εφαρμογές και ιστοσελίδες για να ποστάρεις φωτογραφίες και βίντεο

        1.  Instagram

Το Instagram επιτρέπει στους χρήστες του να επεξεργάζονται και να μοιράζονται φωτογραφίες και βίντεο 15 δευτερολέπτων είτε δημόσια είτε ιδιωτικά. Έχει συγκεντρωμένα πάνω του τα πιο δημοφιλή χαρακτηριστικά των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης: κοινή χρήση, προβολή και σχολιασμός φωτογραφιών. Επιτρέπει επίσης στους χρήστες του να εφαρμόσουν φίλτρα και εφέ στις φωτογραφίες τους ώστε να φαίνονται υψηλής ποιότητας και πιο καλλιτεχνικές.

Τί πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς: Όλοι οι έφηβοι στο Instagram είναι μονίμως σε επιφυλακή για να μαζέψουν όσα περισσότερα like μπορούν. Όπως και στο Facebook, έτσι και εδώ μετρούν την επιτυχία των φωτογραφιών τους από τον αριθμό των like ή των σχολίων που θα λάβουν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο σκοπός αυτών των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης δεν είναι η δημοσίευση προς επικύρωση της δημοτικότητας κάποιου.

Επίσης, ανάλογα με τις ρυθμίσεις (αν το προφίλ είναι δημόσιο ή όχι), μία φωτογραφία ή ένα βίντεο μπορεί να είναι ορατά σε και κοινό πέρα από τους φίλους ενός εφήβου. Μέσω του Instagram Direct μπορεί κάποιος να στείλει φωτογραφίες και βίντεο σε πάνω από 15 φίλους συγχρόνως. Οι φωτογραφίες αυτές δεν θα εμφανιστούν δημόσια. Το κακό με τα παιδιά είναι ότι παρασύρονται εύκολα και μπορεί να θελήσουν να μοιραστούν ακατάλληλο υλικό με τα υπόλοιπα παιδιά.

5. Musical.ly
Το Musical.ly είναι μια εφαρμογή που ενώνει την κοινωνική δικτύωση με τη μουσική σε μια πρωτότυπη πλατφόρμα αυτοδημιούργητων βίντεο. Οι χρήστες της εφαρμογής (γνωστοί ως “Musers”) μπορούν να δημιουργήσουν, να αποθηκεύσουν και να μοιραστούν βίντεο διάρκειας έως και 15 δευτερόλεπτων. Τα βίντεο συνήθως προβάλλουν lip-syncing (συγχρονισμός χειλιών με το τραγούδι), χορογραφίες και παρωδίες. Όπως στα περισσότερα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, έτσι και στο Musical.ly οι χρήστες μπορούν να κάνουν like και να σχολιάσουν τα βίντεο που δημοσιεύονται, καθώς επίσης να κάνουν remix με αυτά και να τα δημοσιεύσουν ξανά.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς: Σε μία ιστοσελίδα που στηρίζεται σε αυτοδημιούργητα βίντεο κλιπ, είναι σύνηθες φαινόμενο τα σεξουαλικά υπονοούμενα ή το σεξουαλικό περιεχόμενο να πρωταγωνιστεί. Κορίτσια ηλικίας 12 ετών και άνω ανεβάζουν κλιπάκια με σέξι χορούς στα υπνοδωμάτιά τους ντυμένα επιεικώς…ελαφρά. Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή ειδικά όταν τα βιντεάκια αυτά ανεβαίνουν σε δημόσιο προφίλ.

Εφαρμογές και ιστοσελίδες microblogging

        1.  Tumblr

Είναι μία microblogging πλατφόρμα με στοιχεία κοινωνικού δικτύου. Η διαφορά της από άλλες blogging πλατφόρμες, όπως το wordpress, είναι οι μικρές σε μέγεθος δημοσιεύσεις των χρηστών, οι οποίες μπορεί να είναι εικόνα, βίντεο ή κείμενο και λέγονται tumblogs, καθώς και οι λειτουργίες like και reblog των δημοσιεύσεων.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς: Πορνογραφικές εικόνες και βίντεο με βία, αυτοτραυματισμούς, ναρκωτικά και προσβλητική γλώσσα. Το πρώτο προφίλ που δημιουργεί κάποιος χρήστης είναι δημόσιο και μπορεί να προβληθεί από οποιονδήποτε στο διαδίκτυο. Τα μέλη που επιθυμούν πλήρη προστασία της ιδιωτικής τους ζωής πρέπει να δημιουργήσουν ένα δεύτερο προφίλ το οποίο θα είναι σε θέση να προστατεύουν με κωδικό πρόσβασης.

        1.  Twitter

Το Twitter είναι ένα microblogging εργαλείο που επιτρέπει στους χρήστες του να δημοσιεύουν σύντομα μηνύματα των 140 χαρακτήρων, που ονομάζονται tweets και οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να ακολουθούν τη δραστηριότητα άλλων χρηστών. Δεν απευθύνεται μόνο σε ενήλικες. Όλοι οι έφηβοι σε όλο τον κόσμο το χρησιμοποιούν και ενημερώνονται για ό, τι καινούργιο ανεβάσουν οι διάφοροι σελέμπριτις.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς: Τα δημόσια τουίτς είναι ο κανόνας των εφήβων. Αν και υπάρχει δυνατότητα να διατηρήσεις τα τουίτ σου ιδιωτικά, οι περισσότεροι έφηβοι προτιμούν τους δημόσιους λογαριασμούς. Καλό θα ήταν αν έχεις παιδί, που είναι χρήστης του Twitter, να συζητήσεις μαζί του για το τι πρέπει  να δημοσιεύει ή όχι και πόσο εύκολο και γρήγορο είναι μία ανάρτηση να εξαπλωθεί.

Οι ενημερώσεις εμφανίζονται αμέσως. Παρόλο που μπορείς να καταργήσεις τα τουίτ σου οι followers σου προλαβαίνουν να διαβάσουν αυτό που ανέβασες μέχρι να το διαγράψεις, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα.

Έφαρμογές live streaming

        1. House party

Το House party είναι μία live streaming εφαρμογή για ομαδικές συνομιλίες με βίντεο με μέχρι και οκτώ άτομα ταυτόχρονα. Είναι μία εφαρμογή που σε φέρνει σε επαφή με άλλα άτομα και σε ενημερώνει πότε οι φίλοι σου είναι διαθέσιμοι για να ξεκινήσεις αμέσως μία συνομιλία μαζί τους. Το ίδιο συμβαίνει και όταν εσύ ανοίγεις την εφαρμογή. Βλέπουν οι άλλοι πότε είσαι συνδεδεμένος/η και έτοιμος/η για συνομιλία και μπορούν να επικοινωνήσουν άμεσα μαζί σου. Αν κάποιος που δεν είναι φίλος σας θελήσει να συμμετάσχει στη συνομιλία, οι υπόλοιποι θα λάβουν ειδοποίηση ώστε να έχουν την επιλογή να μείνουν ή να εγκαταλείψουν τη συνομιλία. Μπορείς επίσης να κλειδώσεις τη συνομιλία ώστε κανείς άλλος να μην μπορεί να συμμετάσχει.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς: Ο κάθε χρήστης μπορεί να τραβήξει φωτογραφία την οθόνη κατά τη διάρκεια της συνομιλίας χωρίς να το καταλάβουν οι άλλοι και να τη μοιραστεί με οποιονδήποτε θέλει. Δεν ισχύει αυτό που λένε ότι “όσα γίνονται στο House party, μένουν στο House party”. Συντονιστής της συζήτησης δεν υπάρχει. Είναι μία live εφαρμογή με τα όποια θετικά και αρνητικά αυτό συνεπάγεται.

        1. Live.ly

Είναι μία επίσης γνωστή live video streaming εφαρμογή που κρύβει τους ίδιους κινδύνους με τις υπόλοιπες υπηρεσίες live streaming. Η ανταλλαγή δεδομένων και η συζήτηση με ξένους είναι επίσης και εδώ μέρος του πακέτου.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς: Είναι μία εφαρμογή στην οποία μπαίνεις μέσω του musical.ly που αναφέραμε παραπάνω. Λόγω της δημοτικότητας της μητρικής εφαρμογής, το live.ly μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ασφάλεια ενός εφήβου και η ιδιωτικότητα του. Οι έφηβοι συχνά μεταδίδουν live από τα υπνοδωμάτιό τους σε άτομα που δεν γνωρίζουν αποζητώντας την αποδοχή τους και δίνοντας ακόμα και τον τηλεφωνικό τους αριθμό!

        1. Live.me

Το live me επιτρέπει στα παιδιά να παρακολουθούν άλλους χρήστες να μεταδίδουν ζωντανά και να αλληλεπιδρούν μαζί τους χωρίς κανέναν έλεγχο σχετικά με το ποιος βλέπει τις αναμεταδόσεις τους.

Τί πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς:  Τα παιδιά μπορούν εύκολα να έρθουν σε επαφή με ακατάλληλο περιεχόμενο. Μία πρώτη περιήγηση στη συγκεκριμένη πλατφόρμα μπορεί να σε φέρει σε επαφή με ρατσιστικές επιθέσεις ή ακόμα και νεαρά παιδιά να απαντάνε σε ερωτήσεις σεξουαλικού περιεχομένου και πολλά ακόμα. Είναι πολύ εύκολο για κάποιον άγνωστο να πλησιάσει κάποιον έφηβο χρήστη ζητώντας του φωτογραφίες ή στέλνοντάς του μηνύματα, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να τον εντοπίσει κανείς.

        1. YouNow

Το younow κερδίζει καθημερινά έδαφος με φανατικούς θαυμαστές ηλικίας μέχρι 24 ετών. Μέσα από την πλατφόρμα του ανεβαίνουν πάνω από ένα εκατομμύριο προβολές κάθε μήνα και περίπου 150.000 τη μέρα. Το μυστικό της εφαρμογής αυτής που έχει τρελάνει τους εφήβους είναι ότι ο μέσος όρος κάθε προβολής είναι περίπου 6 λεπτά και αυτό σε κάνει να νομίζεις ότι βλέπεις βίντεο κλιπ.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς: Οι έφηβοι προκειμένου να κερδίσουν δημοτικότητα μπορεί να οδηγηθούν σε κάποιες λάθος αποφάσεις. Σε μία live εφαρμογή τα παιδιά μπορούν να κάνουν ή να πουν οτιδήποτε προκειμένου να ανταποκριθούν στα αιτήματα των θεατών σε πραγματικό χρόνο. Παρόλο που πολλοί λογαριασμοί καθημερινά κλείνουν για ασήμαντους λόγους, είναι συχνή η ανταλλαγή πληροφοριών με αγνώστους. Οι έφηβοι μπορεί μερικές φορές να μοιραστούν προσωπικές πληροφορίες τους κατά λάθος. Επίσης οι έφηβοι συχνά μεταδίδουν από τα υπνοδωμάτια τους στα οποία υπάρχουν προσωπικές πληροφορίες που είναι ορατές, όπως ένας αριθμός τηλεφώνου ή μία διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Είναι ανατριχιαστικό αν σκεφτεί κανείς ότι πολλοί έφηβοι μεταδίδουν ακόμα και όταν κοιμούνται γεγονός που δείχνει την επιθυμία τους να μοιραστούν δημοσίως, ακόμα και με ξένους, όλες τις πτυχές της ζωής τους, ακόμα και τις πιο ιδιωτικές.

Self destructing apps (εφαρμογές που μετά από κάποιο χρονικό όριο διαγραφούν αυτόματα ο, τι ανέβει)

        1.   Snapchat

Το Snapchat είναι μία δημοφιλής social εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, φωτογραφιών, βίντεο και κειμένου. Αυτό που την ξεχώρισε είναι το γεγονός πως τα μηνύματα τα οποία στέλνονται “αυτοκαταστρέφονται”, δηλαδή έχουν μικρή διάρκεια ζωής για προβολή από τον παραλήπτη μέχρι να διαγραφούν αυτόματα.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς: Τα δεδομένα είναι δεδομένα. Κάθε φορά που αποστέλλεται μία εικόνα ή κάτι άλλο, δεν είναι δυνατό να διαγραφεί σαν να μην υπήρξε ποτέ. Πάντα κάπου κάτι μένει. Κάποιος που είδε τη φωτογραφία, για παράδειγμα, μπορεί να έκανε ένα screenshot την οθόνη πριν η φωτογραφία εξαφανιστεί. Είναι γεγονός επίσης ότι τα snapshots μπορούν να ανακτηθούν. Oι έφηβοι πρέπει να είναι επιφυλακτικοί. Tο γεγονός ότι τα μηνύματα είναι “αυτοκαταστρεφόμενα” δίνει μεγαλύτερη ελευθερία στους εφήβους να μοιραστούν σέξι εικόνες μεταξύ τους.

        1. Whisper

Στο Whisper ο χρήστης γράφει μία σύντομη φράση για τον εαυτό του που θέλει να εξομολογηθεί ανώνυμα και επιλέγει μία από τις διαθέσιμες φωτογραφίες ως φόντο ή χρησιμοποιεί μία δική του. Επίσης διαλέγει και σε ποια γραμματοσειρά θα γραφτεί το μήνυμά του. Είναι ένας «ανώνυμος ψίθυρος» για όποιον ενδιαφέρεται να ακούσει. Οι υπόλοιποι χρήστες κάνουν favorite αν θέλουν το Whisper σου και εσύ μπορείς να τους απαντήσεις πάλι ανώνυμα με ένα άλλο Whisper.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς: Τα περισσότερα whispers είναι σεξουαλικού περιεχομένου, γι’ αυτό πολλοί χρήστες χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη εφαρμογή για να «ψαρέψουν» έφηβα αγόρια και κορίτσια. Συχνά τα whispers συνοδεύονται από εντυπωσιακά σχεδόν γυμνά βίντεο. Επίσης, η θεματολογία των περισσότερων whispers περιλαμβάνει συναισθήματα, όπως ανασφάλεια, κατάθλιψη ακόμα και κατάχρηση ουσιών ή ψέματα που πολλοί υπάλληλοι λένε στους εργοδότες τους είτε οι μαθητές στους δασκάλους τους.

Εφαρμογές για online γνωριμίες

        1. Monkey

Μέσω της εφαρμογής αυτής οι χρήστες έρχονται σε επαφή με αγνώστους χρήστες για μία συνομιλία μέσω βίντεο. Η σύνδεση γίνεται μέσω Snapchat και έχεις 10 δευτερόλεπτα για να βιντεοτσατάρεις με κάποιον ξένο.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς: Είναι χιλιάδες οι έφηβοι σε όλο τον κόσμο που τη χρησιμοποιούν. Χρησιμοποιείς το Snapchat για να συνδεθείς και η συνέχεια της συνομιλίας γίνεται μέσω της πλατφόρμας του Monkey. Οι χρήστες έχουν κάθε δικαίωμα να απορρίψουν μία συνομιλία. Πριν αυτή ξεκινήσει ο εκάστοτε χρήστης ενημερώνεται για την ηλικία, το φύλο και την τοποθεσία και μπορεί να επιλέξει αν θα προχωρήσει σε συζήτηση μαζί του ή όχι.

        1. MeetMe

Το όνομα της εφαρμογής τα λέει όλα. «Γνώρισε με». Στην εφαρμογή αυτή δεν είναι απαραίτητο να έρθεις σε επαφή με τον άλλον και να γνωριστείτε. Μπορείς να κάτσεις και να  θαυμάζεις, αυτό που λέμε, κάποιον από μακριά. Είναι χιλιάδες οι χρήστες που το εμπιστεύονται καθημερινά γιατί τους αρέσει η γρήγορη επικοινωνία και τα “εγγυημένα” αποτελέσματα.

Τί πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς: Είναι ένα ανοιχτό δίκτυο που οι χρήστες μπορούν να μιλήσουν με οποιοδήποτε χρήστη. Το καλό είναι ότι κατά την εγγραφή απαιτούνται πολλές πληροφορίες, όπως όνομα, ηλικία και ταχυδρομικός κώδικας. Μπορείς να συνδεθείς μέσω του λογαριασμού σου στο Facebook. Η εφαρμογή ζητάει επίσης την άδεια να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες τοποθεσίας στα κινητά των εφήβων, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να βρουν τους πλησιέστερους χρήστες όπου κι αν βρίσκονται.

        1. Omegle

Το Omegle είναι από τα πιο γνωστά δωρεάν και ανώνυμα chat rooms που υπάρχουν μέχρι στιγμής. Σου δίνει τη δυνατότητα να συνομιλήσεις με αγνώστους χωρίς να χρειαστεί να κάνεις εγγραφή.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς: Η εφαρμογή αυτή δεν είναι τελικά τόσο ανώνυμη όσο νομίζαμε. Όλες οι συνομιλίες καταγράφονται, οπότε εάν κάποιος έχει μοιραστεί τα προσωπικά του στοιχεία σε κάποια συνομιλία, παύει να διατηρεί την ανωνυμία του, καθώς η ιστοσελίδα αποθηκεύει τις πληροφορίες με τέτοιο τρόπο ώστε και ο πιο ερασιτέχνης χάκερ να μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτές.

Κοινός παρονομαστής όλων των παραπάνω εφαρμογών είναι ότι αν οι έφηβοι τις χρησιμοποιούν συνετά και σωστή γονεϊκή καθοδήγηση,  δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα. Πολλοί έφηβοι ωστόσο χρησιμοποιούν ψεύτικη ημερομηνία γέννησης για να μπορέσουν να εγγραφούν στα site αυτά και μοιράζονται προσωπικές πληροφορίες, όπως τηλέφωνα και διευθύνσεις. Όταν τα προφίλ είναι δημόσια και όχι ιδιωτικά είναι σαν να δίνεις το ελεύθερο σε κάποιον να μπορέσει να σε βρει οποιαδήποτε στιγμή.

Θέλει σωστή, κριτική σκέψη και επιφυλακτικότητα. Μόνο έτσι θα μπορέσει ένας έφηβος να αποκομίσει τα οφέλη θα του προσφέρουν αυτές οι εφαρμογές.

Πηγή: yourtango.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ