fbpx

Σύνταξη άγαμων θυγατέρων – Το ιστορικό μιας παροχής – κατάλοιπο της χούντας

| 24 Ιουνίου 2019
ADVERTISEMENT

Έρευνα Dikaiologitika News

Η «κληροδότηση» της σύνταξης του γονιού, δημοσίου υπαλλήλου, στην άγαμη (ή διαζευγμένη) κόρη συνδέεται με μια ξεπερασμένη διαδεδομένη αντίληψη για τον ρόλο του Δημοσίου που αποτελούσε κληρονομιά ακόμη και η θέση του γονέα που ήταν στο Δημόσιο.

Τα κατάλοιπα αυτά έμειναν μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα να σπαταλώνται χρήματα από τα ασφαλιστικά ταμεία για την καταβολή μιας σύνταξης ή ενός βοηθήματος που έχει ξεπεραστεί από την πραγματικότητα της ελληνικής κοινωνίας.


ADVERTISEMENT

Η θέσπιση της σύνταξης άγαμων θυγατέρων επί χούντας είχε στόχο να στηρίξει τις κόρες των στρατιωτικών, όμως με το πέρασμα του χρόνου αυτό μετατράπηκε σε ένα είδος παροχής που εξυπηρετούσε μικροπολιτικά συμφέροντα αφού η πλειοψηφία των δικαιούχων ήταν κόρες δημόσιων υπαλλήλων.

Ο πρώτος νόμος για τις συντάξεις αυτές θεσπίστηκε επί χούντας για να εξασφαλίσουν οι στρατιωτικοί τις κόρες τους σε περίπτωση που δεν παντρεύονταν.

Την περίοδο της μεταπολίτευσης ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ζήτησε από τους ασφαλιστικούς φορείς να πάρουν θέση στο ζήτημα αυτό.


ADVERTISEMENT

Το Δημόσιο απάντησε ότι μπορεί να χορηγεί συντάξεις στις άγαμες δια βίου – εφόσον παραμένουν άγαμες και αδιόριστες στο Δημόσιο – ενώ οι υπόλοιποι φορείς δέχτηκαν μόνο μέχρι την ενηλικίωση των κοριτσιών ή διαζευκτικά το 24ο έτος, εφόσον σπουδάζουν.

Έτσι λοιπόν, μπήκαν στη σχετική διάταξη και οι κόρες των υπαλλήλων και συνταξιούχων του Δημοσίου (επεκτατική ισότητα).

Εξάλλου τη δεκαετία του ’70 ήταν ελάχιστες οι γυναίκες που δεν παντρεύονταν και άρα το κόστος ήταν πολύ μικρό.

Στη συνέχεια με το νόμο Λοβέρδου 3863/2010 καταργήθηκε η σχετική διάταξη – με εξαίρεση τα ανάπηρα και ανήλικα αγόρια και κορίτσια – και έτσι δε θα υπήρχαν πια νέοι δικαιούχοι.

Οι άγαμες θυγατέρες και οι άπορες άγαμες αδελφές αποκτούν δικαίωμα σύνταξης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που αποκτούν το δικαίωμα αυτό οι άγαμοι γιοί ή αδελφοί, αντίστοιχα.

Κατ` εξαίρεση οι ενήλικες άγαμες θυγατέρες έλκουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα από γονείς που προσλήφθηκαν στο Δημόσιο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1982 δικαιούνται σύνταξης εφόσον συντρέχουν αθροιστικά, οι εξής προϋποθέσεις:

α) Να μην έχουν μηνιαίο εισόδημα από το Δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα μεγαλύτερο από το κατώτατο όριο σύνταξης του Δημοσίου, όπως αυτό ισχύει κάθε φορά.

β) Να μην έχουν φορολογητέο εισόδημα από οποιαδήποτε άλλη πηγή μεγαλύτερο από το παραπάνω καθοριζόμενο κατώτατο όριο αναγόμενο σε ετήσια βάση.

γ)Να μην λαμβάνουν άλλη σύνταξη και να μην έχουν ασφαλισθεί για σύνταξη σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας σύνταξης, για χρόνο με βάση τον οποίο προσδοκούν να θεμελιώσουν δικαίωμα ανταποδοτικής σύνταξης από τον φορέα αυτόν.

δ) Κατά την 31η Δεκεμβρίου 2010 να έχουν συμπληρώσει το πεντηκοστό (50ό) έτος της ηλικίας τους.

Στις άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες, εκτός από τις ανίκανες με ποσοστό 67% και άνω, μετά την ενηλικίωση τους ή το τέλος των σπουδών τους η σύνταξη τους καταβάλλεται ολόκληρη μεν αν το συνολικό, εκτός από την κύρια και επικουρική σύνταξη, μηνιαίο πραγματικό ακαθάριστο εισόδημα τους, όπως αυτό προκύπτει από τη φορολογική τους δήλωση του προηγούμενου οικονομικού έτους, δεν υπερβαίνει το 30πλάσιο του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτό ισχύει κατά το έτος που αποκτήθηκαν τα εισοδήματα, περιορίζεται δε κατά το ένα τρίτο (1/3) του ποσού της, αν το εισόδημα αυτό υπερβαίνει το 30πλάσιο όχι όμως και το 40πλάσιο, κατά το ένα δεύτερο (1/2) αυτής εφόσον υπερβαίνει το 40πλάσιο, όχι όμως και το 50πλάσιο και κατά τα τρία τέταρτα (3/4) αυτής εφόσον υπερβαίνει το 50πλάσιο όχι όμως και το 60πλάσιο, μετά την υπέρβαση του οποίου η καταβολή της σύνταξης αναστέλλεται.

Από το 2013 η σύνταξη έχει άμεση σχέση με εισοδηματικά κριτήρια.

Το συνολικό ετήσιο εισοδηματικό όριο που τίθεται είναι τα 8.640 ευρώ.

Επιβάλλεται ανώτατο όριο (πλαφόν) στην καταβαλλόμενη σύνταξη μέχρι το ποσό των 720, το οποίο και θα χορηγείται εφεξής στις άγαμες και διαζευγμένες θυγατέρες, χωρίς την ταυτόχρονη θέσπιση κάποιου ηλικιακού ή άλλου κριτηρίου. Έτσι στην περίπτωση που τα εισοδήματα από άλλες πηγές είναι μεγαλύτερα από το ανωτέρω όριο, η σύνταξη αναστέλλεται.

Προϋποθέσεις για όσες πρόκειται να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης Για όσες άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες, πρόκειται να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης σε αυτή την ειδική κατηγορία, εισάγονται τα κατωτέρω κριτήρια:

-Να μην έχουν μηνιαίο εισόδημα από το Δημόσιο μεγαλύτερο από το κατώτατο όριο σύνταξης του Δημοσίου.

-Να μην έχουν φορολογητέο εισόδημα από άλλη πηγή μεγαλύτερο από το κατώτατο όριο σύνταξης του Δημοσίου.

-Να μην λαμβάνουν άλλη σύνταξη.

-Να έχουν συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας τους.

Οι άγαμες θυγατέρες έχουν πάψει να συνταξιοδοτούνται τετελεσμένα από το 2017, εκτός και εάν τελούν ένας από τους δύο γονείς υπο χηρεία είτε τελεί υπο ορφανη οικογενειακή κατάσταση οπότε δικαιούται την σύνταξη έως τα 24 σε περίπτωση σπουδών είτε εως την ενηλικίωση τα 18 ετη σε περίπτωση που δεν σπουδάζει.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ