fbpx

Άδειες ανύπαντρων μπαμπάδων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα

| 25 Ιουνίου 2015
ADVERTISEMENT

«Με αφορμή τα άρθρα σας 3 διαφορετικές άδειες δικαιούνται οι εργαζόμενοι μονογονείς και όχι μόνο! και “Χάνω τη μονογονεϊκή άδεια αν ξαναπαντρευτώ;” θα ήθελα να ρωτήσω τι άδειες δικαιούται ένας ανύπαντρος πατέρας δύο βρεφών (περίπου 1 έτους) τώρα άλλα και στην μετέπειτα ηλικία τους. Θα μπορώ να παίρνω γονική άδεια για να πάω στον παιδικό σταθμό και να ρωτήσω για τα παιδιά;  Ν’ αναφέρω επίσης ότι τα έχω αναγνωρίσει, εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα και δεν έχω την επιμέλεια τους».

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ευγενία Φωτοπούλου


ADVERTISEMENT

Συμφώνα με το άρθρο 7 της ΕΓΣΣΕ 2002‐2003 άδεια  έξι (6) ημερών ανά  έτος  με  αποδοχές  χορηγείται  στους  εργαζομένους  που  έχουν  χηρέψει  και στον άγαμο/η γονέα που έχει την επιμέλεια του τέκνου. Η  άδεια  αυτή  χορηγείται  λόγω  αυξημένων  αναγκών  φροντίδας  των παιδιών ηλικίας  μέχρι  12  ετών  συμπληρωμένων,  χορηγείται  εφάπαξ  ή  τμηματικά έπειτα από συνεννόηση  με  τον  εργοδότη  σύμφωνα  με  τις  ανάγκες  του  γονέα και δεν πρέπει να συμπίπτει χρονικά με την αρχή ή το τέλος της ετήσιας κανονικής άδειας.

Όμως εσείς δεν έχετε την επιμέλεια και άρα δε δικαιούστε την παραπάνω άδεια.

Ωστόσο, το άρθρο 50 του ν. 4075/2012 ορίζει τα κάτωθι, το οποίο σας αφορά σε περίπτωση που ασκείτε τη γονική μέριμνα, κι ας μην έχετε την επιμέλεια:


ADVERTISEMENT

  1. Ο εργαζόμενος γονέας έχει δικαίωμα γονικής άδειας ανατροφής του παιδιού μέχρις ότου συμπληρώσει την ηλικία των έξι (6) ετών, με σκοπό την εκπλήρωση των ελάχιστων υποχρεώσεων ανατροφής προς αυτό.

 2. Για τη χορήγηση της γονικής άδειας ανατροφής οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει ένα (1) χρόνο συνεχόμενης ή διακεκομμένης εργασίας στον ίδιο εργοδότη, εκτός αν ορίζεται ευνοϊκότερα από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σας.

 3. Η γονική άδεια ανατροφής είναι άνευ αποδοχών, χορηγείται εγγράφως για περίοδο τουλάχιστον τεσσάρων (4) μηνών και αποτελεί ατομικό δικαίωμα κάθε γονέα, χωρίς δυνατότητα μεταβίβασης.

 4. Η γονική άδεια ανατροφής χορηγείται εφάπαξ ή τμηματικά, με βάση σχετική αίτηση του  εργαζομένου, όπου διευκρινίζεται η έναρξη και η λήξη της. Η γονική άδεια ανατροφής χορηγείται από τον εργοδότη με βάση τη σειρά προτεραιότητας των απασχολούμενων στην επιχείρηση για κάθε ημερολογιακό έτος.

 5. Αν υπάρχουν περισσότερα παιδιά, το δικαίωμα των γονέων είναι αυτοτελές για το καθένα από αυτά, εφόσον από τη λήξη της άδειας που δόθηκε για το προηγούμενο παιδί μεσολάβησε ένας (1) χρόνος πραγματικής απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη.

 7. Σε περίπτωση θανάτου γονέα, ολικής αφαίρεσης της γονικής μέριμνας ή μη αναγνώρισης τέκνου, η γονική άδεια ανατροφής της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου χορηγείται στο διπλάσιο στον άλλο γονέα. Σε περίπτωση διάστασης ή διαζυγίου το δικαίωμα είναι αυτοτελές για κάθε γονέα.

Από την τελευταία πρόταση προκύπτει ότι το δικαίωμα το έχετε και εσείς, από τη στιγμή που ασκείτε τη γονική μέριμνα, κατά ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων περί του διαζευγμένου γονέα που επίσης δεν έχει την επιμέλεια του τέκνου. Σε περίπτωση όμως που δεν ασκείτε τη γονική μέριμνα,  δεν προβλέπεται κάποια από τις παραπάνω άδειες.

Ευγενία Φωτοπούλου
Δικηγόρος

Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email: info@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ