fbpx

Γρίπη: Ανεμβολίαστο το 4χρονο παιδάκι που πέθανε, ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου

| 25 Ιανουαρίου 2020
ADVERTISEMENT

Το 4χρονο παιδί που έχασε τη ζωή του από την εποχική γρίπη φέρεται να ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

 Αναλυτικότερα, το μικρό παιδί φαίνεται πως έπασχε από σοβαρή καρδιοπάθεια και μάλιστα είχε υποβληθεί σε καρδιολογική επέμβαση, ωστόσο δεν είχε εμβολιαστεί κατά της γρίπης, παρόλο που είχε βαρύ ιατρικό ιστορικό.


ADVERTISEMENT

Στο μεταξύ, διασωληνωμένο εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας ένα κοριτσάκι δύο ετών από τον Πύργο Ηλείας, που έχει και αυτό προσβληθεί από τον ιό της γρίπης.

Όπως αναφέρει ο Διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων, Ανδρέας Ηλιάδης, το παιδί νοσηλεύεται εδώ και τρεις ημέρες στη Μονάδα και δεν είχε εμβολιαστεί. Το επίσημο αποτέλεσμα από το Ινστιτούτο Παστέρ, σύμφωνα με το thebest.gr, έδειξε ότι το κοριτσάκι προβλήθηκε από τον ιό της γρίπης Η3Ν2 και είναι συγγενικός με τον Η1Ν1.

«Η κατάστασή του είναι σοβαρή αλλά σταθερή και είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε», επισημαίνει.


ADVERTISEMENT

Συνολικά τα θύματα της εποχικής γρίπης έφτασαν τα 13, εκ των οποίων τα επτά νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και τα υπόλοιπα όχι. Πρόκειται για οκτώ άνδρες και πέντε γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 4 έως 89 έτη, μέση ηλικία 66,2 έτη και διάμεση 75 έτη. Από τα 11 (84,6%) κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α και από τα 2 (15,4%) ιός γρίπης τύπου Β. Τα 12 (92,3%) από τα 13 κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, όμως εμβολιασμένοι ήταν μόνο τρεις (25%).

Από την αρχή της γρίπης έχουν καταγραφεί 59 σοβαρά κρούσματα, εκ των οποίων τα 50 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, ενώ μόνο 25 είχαν εμβολιαστεί.

Πρόκειται για 32 άνδρες και 18 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη. Σχετικά με τα κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 5 άνδρες και 4 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 49 έως 91 έτη, μέση ηλικία 78,2 έτη και διάμεση 81 έτη. Όλα τα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α. Συνολικά 7 παιδιά από μηνών έως 9 ετών έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ ένα 4χρονο παιδί κατέληξε.

Ποια είναι τα συμπτώματα του ιού της νέας γρίπης;

Τα συμπτώματα της γρίπης Η1Ν1 περιλαμβάνουν: αιφνίδια έναρξη υψηλού πυρετού, βήχα, πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί καταρροή, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, ρίγη, αίσθημα κόπωσης, διάρροια και έμετοι.

Πώς μεταδίδεται ο ιός της νέας γρίπης;

Ο ιός της γρίπης Η1Ν1 μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδονται και όλες οι ιώσεις, από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω σταγονιδίων που εκπέμπει στο περιβάλλον του ο ασθενής που βήχει ή φτερνίζεται. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα μέσω της επαφής των χεριών με το άψυχο περιβάλλον δηλαδή επιφάνειες, πόμωλα, πληκτρολόγια Η/Υ, τηλέφωνο, διακόπτες, κ.α, όπου έχουν εναποτεθεί σταγονίδια με τον ιό γρίπης. Ο ίος μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες από 2-8 ώρες. Επίσης μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής των χεριών μας με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια.

Ανιχνεύεται ο ιός της γρίπης H1N1;

Ο ιός της γρίπης ανιχνεύεται άμεσα και αξιόπιστα με μεθόδους ταχείας δοκιμασίας και μοριακής βιολογίας (PCR πραγματικού χρόνου) σε ρινικά ή φαρυγγικά επιχρίσματα. Επί αρνητικής ταχείας δοκιμασίας και έντονης κλινικής υποψίας πρέπει να αποστέλλεται επίχρισμα ρινικό ή φαρυγγικό για ανίχνευση του ιού με PCR. Το επίχρισμα συλλέγεται με ειδικό στυλεό και σωληνάριο τα οποία παρέχονται από το ΑλφαLab και η απάντηση δίνεται άμεσα σε 1 ημέρα.

Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου για να προσβληθούν από τη γρίπη Η1Ν1;

Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ατόμων, οι οποίες ονομάζονται «ομάδες υψηλού κινδύνου», γιατί στα άτομα αυτά ακόμα και μια κοινή γρίπη ενδέχεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα αλλά και επιπλοκές όπως είναι η πνευμονία.

Στις κατηγορίες αυτές ανήκουν :

Παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών και τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, Γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης, Άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα, με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, με άσθμα, με χρόνια νοσήματα μεταβολισμού όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, με χρόνια νοσήματα του ήπατος και των νεφρών, με νοσήματα που επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού (χρόνια χρήση κορτιζόνης και νεοπλάσματα), με νευρολογικά και νευρομυικά νοσήματα, με νοσογόνο παχυσαρκία, με δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία και παιδιά που λαμβάνουν χρονίως ασπιρίνη.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τον ιό της νέας γρίπης;

Τέσσερα είναι τα βασικά μέτρα πρόληψης από τον ιό της νέας γρίπης, ιδιαίτερα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως και για τους εργαζόμενους σε χώρους παροχής Υπηρεσιών Υγείας:

Τήρηση των κανόνων της Υγιεινής των Χεριών, με συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό και επάλειψη με αλκοολούχο αντισηπτικό
Τήρηση των βασικών αρχών υγιεινής, βήχας και φτέρνισμα στο μανίκι ή το μαντίλι σας
Εμβολιασμός έναντι της εποχικής γρίπης
Έγκαιρη λήψη κατάλληλης προφυλακτικής αγωγής με Oseltamivir (Tamiflu). Αφορά κυρίως άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί και έχουν έρθει σε επαφή με άτομα που νοσούν από γρίπη. Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε και τους άλλους στην περίπτωση που νοσήσουμε από τον συγκεκριμένο ιό;

Αν νοσήσουμε από τη νέα γρίπη, πρέπει να παραμείνουμε σπίτι και να αποφύγουμε τους κλειστούς χώρους και τη στενή επαφή με άλλους, κυρίως με παιδιά και άτομα υψηλού κινδύνου, για χρονικό διάστημα 7 ημερών.

Τι πρέπει να κάνουμε αν αισθανθούμε συμπτώματα γρίπης;

Όταν αισθανθεί κάποιος έντονη αδιαθεσία που συνοδεύεται από υψηλό πυρετό, μυαλγίες ή/και βήχα είναι σκόπιμο να μείνει σπίτι του και να ειδοποιήσει τον οικογενειακό του γιατρό για συμβουλές. Δεν πρέπει να πάρει από μόνος του κανένα αντιβιοτικό, αφού τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά στους ιούς (όπως η γρίπη) ενώ συγχρόνως δεν θα είναι δραστικά αν τα χρειαστούμε για τις επιπλοκές τις γρίπης, όπως πχ η πνευμονία.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ