Ειδικά για μονογονείς: 11 μοναδικές συμβουλές για πραγματικά καλό ταξίδι

0

Παρασκευή σήμερα, τελευταία ημέρα που τα σχολεία είναι ανοιχτά και όλο και κάπου ετοιμάζεσαι να φύγεις με τα παιδιά για το Πάσχα. Πρίν φύγεις, και επειδή ένας μονογονέας πρέπει να είναι διπλά προσεκτικός και προνοητικός, διάβασε εδώ 11 μοναδικές συμβουλές για να κάνεις το πρώτο ή το εκατοστό ταξίδι σου με το παιδί, ασφαλέστερο και χαρούμενο!

Διαμονή
Αν μείνεις με τα παιδιά σε κάποιους συγγενείς που δεν γνωρίζουν, φρόντισε προηγουμένως να τους μιλήσεις για τους ανθρώπους που θα σας φιλοξενήσουν αλλά και για το πόσο σημαντικό είναι να είμαστε φιλόξενοι και να ανοίγουμε τα σπίτια μας. Μπορείς επίσης να του μιλήσεις για το σπίτι που θα μείνετε, πόσα δωμάτια έχει, ποιοί άλλοι θα φιλοξενηθούν εκεί και πώς είναι η τοποθεσία, ώστε να είναι προετοιμασμένο. Αν έχεις και φωτογραφίες, ακόμη καλύτερα. Σε περίπτωση που μείνετε σε ξενοδοχείο, μπορείς να μπείς στο ίντερνετ και να του το δείξεις και εννοείται ότι θα επιλέξεις εκείνο που είναι φιλικό προς τα παιδιά, έχει δηλαδή παιχνίδια, παιδική χαρά, δραστηριότητες και κυρίως προσωπικό που τα φυλάει ή τα κρατάει ευχάριστα απασχολημένα.

Φαρμακείο
Δεν φεύγεις χωρίς αυτό όχι μόνο για το παιδί αλλά και για σένα. Απαραίτητα στο φαρμακείο είναι ένα θερμόμετρο, ένα αναλγητικό για σένα και για το παιδί ανάλογα με την ηλικία του, τραυμαπλάστ, ιώδιο και οινόπνευμα, φάρμακο για τη διάρροια και τον εμετό (για σένα και το παιδί), σακουλάκια για τον εμετό, μωρομάντηλα, αλοιφή για τσιμπήματα (ειδικά αν είστε εντελώς μέσα στη φύση).

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης
Έχε πάντα έτοιμο ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης.  Αν για οποιοδήποτε λόγο το παιδί απομακρυνθεί από εσένα, ξέρει τι να κάνει; Αν είναι πολύ μικρό για να έχει κινητό τηλέφωνο, γνωρίζει το τηλέφωνό σου απ’ έξω; Αν όχι, έχε πάντα στη τσέπη του ένα χαρτάκι με το νούμερό σου. Επίσης καλό είναι να του ορίσεις ένα μέρος συνάντησης σε περίπτωση που χαθείτε, μπορείς π.χ. να του πείς «Αν χαθούμε μη φοβηθείς. Έλα στο Χ σημείο να με βρείς θα σε περιμένω εκεί». Ή μπορείς να του πείς να βρεί μια μαμά , οποιαδήποτε μαμά που έχει παιδάκια μαζί της και να της πεί ότι χάθηκε. Τι καλύτερο από το να πεί ένα παιδάκι σε μία μαμά ότι έχασε τη μαμά ή τον μπαμπά του;

Βάλε τα παιδιά να βρούν τη πύλη στο αεροδρόμιο (αν πετάτε) ή να σε βοηθήσουν να βρείς το δρόμο διαβάζοντας το χάρτη
Τα παιδιά αγαπούν να γίνονται μέρος οποιασδήποτε διαδικασίας η οποία τους διδάσκει επιπλέον τι σημαίνει να είσαι υπεύθυνος. Επίσης τα κρατάει απασχολημένα ώστε να μην βαρεθούν και όλοι ξέρουμε πως όταν ένα παιδί βαριέται, απασχολείται με ό,τι βρεί μπροστά του και με κίνδυνο να χαθεί ή να κάνει πράγματα που να το εκθέσουν σε κίνδυνο. Επίσης είναι ένας τρόπος να το έχεις συνέχεια κοντά σου. Δώσε του να κρατάει το χάρτη, πες του να ανοίξει το μπουκάλι με το νερό, ρώτησέ το πώς του φαίνεται, εξήγησέ του ότι αυτά τα κουβούκλια στο δρόμο είναι για να πληρώνετε εισιτήρια που τα λένε διόδια. Κάνε και πες οτιδήποτε θα το κάνει να νιώσει μέρος των διακοπών σας.

Παιχνίδια και δραστηριότητες
Έχε πάντα μαζί σου παιχνίδια, βιβλία ή αντικείμενα που θα το κρατήσουν απασχολημένο στο αεροπλάνο, στο καράβι ή στο αυτοκίνητο. Αν η δασκάλα του έβαλε πολλές ασκήσεις για το σχολείο, μπορείτε να πάρετε το βιβλίο του και να τις λύνετε μαζί. Μια άλλη λύση είναι τα επιτραπέζια ταξιδίου όπως το φιδάκι, ο γκρινιάρης ή το σκορ 4 που δεν πιάνουν πολύ χώρο και έχουν πλάκα. Εννοείται πως αν το παιδί είναι μεγαλύτερο, παίρνετε μαζί σας το iPod ή το ηλεκτρονικό του παιχνίδι για χρήση και όχι για κατάχρηση. Το θέμα είναι να μείνει απασχολημένο στη διαδρομή και όχι σε όλες τις διακοπές. Μην ξεχάσεις τους ανάλογους φορτιστές σπιτιού ή αυτοκινήτου.

Σνακ
Όχι σοκολάτες, πατατάκια, γλυκά, αναψυκτικά και κρουασάν. Όχι αγορές από κυλικεία πλοίων, τρένων και σταθμών αν δεν γνωρίζετε τη ποιότητά τους. Ναι στα κράκερ, στα μπισκότα ολικής άλεσης, στα  αμύγδαλα, στις σταφίδες, στα φρούτα, στα τόστ και στους χυμούς.

Ντύσιμο
Καταρχάς εννοείται ότι θα του φορέσεις κάλτσες και μάλιστα χοντρές καθώς τα παιδιά έχουν τη συνήθεια να βγάζουν τα παπούτσια τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Προτίμησε παπούτσια με σκράτς ώστε να επιβιβάζεστε και να αποβιβάζεστε εύκολα χωρίς να πρέπει να δένεις κορδόνια. Το ίδιο ισχύει και για τις φόρμες, προτίμησε παντελόνι αντί για φούστα ή κολάν, κι αυτό με λάστιχο και όχι με κορδόνι για να μπαινοβγαίνει εύκολα όταν το παιδί θέλει να πάει στη τουαλέτα.

Αν το παιδί μαλώνει με άλλα παιδιά
Είτε αυτά τα παιδιά είναι άγνωστα είτε των ανθρώπων που σας φιλοξενούν, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μαλώσουν με το δικό σου. Σε αυτή τη περίπτωση δεν μαλώνεις τα παιδιά των άλλων, παρά παίρνεις το δικό σου παιδί πιο πέρα και του εξηγείς πως έχετε έρθει εκεί για να περάσετε καλά και όχι για να τσακωθείτε και πως δεν είναι υποχρεωτικό να ταιριάζει με όλα τα παιδιά, αρκεί να σέβεται τις προτιμήσεις τους και εκείνα τις δικές του. Αν οι εντάσεις συνεχίζονται, έχε το παιδί πάντα μαζί σου και προσπάθησε να πηγαίνετε περιπάτους οι δυο σας ή να κάνετε πράγματα μαζί ώστε να περάσετε όλοι καλά.

Αντικαταστάτης
Όρισε κάποιον που θα σε αντικαθιστά και θα φυλάει το παιδί όταν πρέπει να κάνεις μπάνιο ή να πας στη τουαλέτα. Αν εκεί που πάτε, θα σας φιλοξενήσουν, αυτό είναι εύκολο αλλά αν μείνετε σε ξενοδοχείο, μπορείς να ορίσεις την/τον υπάλληλο στη ρεσεψιόν, να συνεννοηθείς δηλαδή μαζί του/της ή με κάποια παιδαγωγό του ξενοδοχείου να σου κρατήσει το παιδί για λίγο μέχρι να τελειώσεις αυτό που έχεις να κάνεις.

Επικοινωνία με τον άλλον γονέα
Αν είσαι ο γονέας που δεν έχει την επιμέλεια και έχεις πάρει το παιδί για λίγες μέρες διακοπές, να είσαι έτοιμος/η να αντιμετωπίσεις και μια στενόχωρη συμπεριφορά από τη πλευρά του παιδιού που υπάρχει περίπτωση να κλαίει και να ζητάει το μπαμπά ή τη μαμά του. Εκεί χρειάζεται πολύ συζήτηση και παιχνίδι ώστε, όσο είναι δυνατόν, το παιδί να απασχοληθεί και σιγά-σιγά να προσαρμοστεί. Μπορεί αν θέλει να μιλήσει στο τηλέφωνο με τον άλλον γονιό αλλά όχι συνέχεια διότι θα είναι δύσκολο συναισθηματικά και για τους δύο και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πρέπει να γυρίσετε άρων άρων πίσω. Για να μην φτάσεις σε αυτό το σημείο, δείξε υπομονή και επιμονή και ετοιμάσου για πολύ κουβέντα και παιχνίδι.

Κλάτς
Αυτό το «κλάτς» είναι ο ήχος που κάνει η ζώνη του οδηγού και η ζώνη στο καθισματάκι αυτοκινήτου του παιδιού σου. Είναι το «κλάτς» που σας σώζει τη ζωή γι’ αυτό δεν πρέπει επ’ ουδενί να το αμελείς. Αν ταξιδέψεις με αυτοκίνητο, πάντα στη δεξιά λωρίδα, δεμένοι όλοι σας με ζώνη, το παιδί δεμένο στο καθισματάκι αυτοκινήτου με το καθισματάκι τοποθετημένο όπως ορίζουν οι οδηγίες, με κανονική ταχύτητα και με διαλείμματα, ώστε να φτάσετε ασφαλείς. Το ταξίδι δεν έχει καμία αξία αν δεν υπάρχει προορισμός!

Καλή Ανάσταση, καλό Πάσχα και κυρίως καλό και ασφαλές ταξίδι!