fbpx

Το πένθος επηρεάζει το σεξ και το αντίστροφο: Απουσία ή υπερβολή στο κρεβάτι όταν ο χήρος γονιός πενθεί

| 9 Νοεμβρίου 2020
ADVERTISEMENT

Πένθος και σεξ. Σεξ και πένθος. Δεν είναι λέξεις που τις βλέπεις συχνά δίπλα δίπλα.

Όταν άρχισα να ερευνώ το θέμα αυτό και έκανα δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναζητώντας πληροφορίες από άλλους χρήστες ένιωσα σαν να είχα ανοίξει τις πύλες της κολάσεως: οι άνθρωποι που είχαν χάσει τον άνθρωπό τους, έκρυβαν ένα ανείπωτο, μεγάλο μυστικό που δεν τολμούσαν να μοιραστούν με κανέναν. Το πένθος επηρεάζει το σεξ και το σεξ επηρεάζει το πένθος.

Όπως λένε και οι ψυχολόγοι υπάρχουν σημαντικές διαφορές από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η έρευνα στον τομέα αυτό είναι σχεδόν ανύπαρκτη. (Ευτυχώς) που υπάρχουν άνθρωποι που πενθούν, και που μας βοήθησαν κάπως να διεισδύσουμε στο θέμα με όσα μοιράστηκαν μαζί μας.


ADVERTISEMENT

«Το πένθος έχει καταστρέψει την όρεξή μου για σεξ και δεν ξέρω πώς να την επαναφέρω».

«Σκέφτομαι συνέχεια το σεξ αλλά ντρέπομαι να το πω».

«Κάνω σεξ όσο πιο συχνά μπορώ. Είναι τέλειο. Νιώθω υπέροχα».


ADVERTISEMENT

«Κάνω σεξ όσο πιο συχνά μπορώ αλλά μετά νιώθω τύψεις».

«Θέλω να κάνω σεξ αλλά φοβάμαι μήπως είναι ακόμα νωρίς και το μετανιώσω».

«Έχω επιθυμία για σεξ αλλά όταν το κάνω έχω κάποιες περίεργες συναισθηματικές αντιδράσεις».

«Όλοι με σχολιάζουν αρνητικά που αποφάσισα να ξαναρχίσω να ζω μετά το θάνατο του άντρα μου. Και με άντρες βγαίνω και σεξ κάνω και όλοι με έχουν στην μπούκα του κανονιού».

«Ο σύντροφός μου έχασε τη μητέρα του και από τότε έχασε και την όρεξη του για σεξ. Προσπαθώ να δείξω κατανόηση και να κάνω υπομονή αλλά δυσκολεύομαι».

«Κάθε φορά που προσπαθώ να κάνω σεξ μου έρχεται στο μυαλό ο θάνατος. Φοβάμαι ότι δεν θα τα καταφέρω ξανά να απολαύσω το σεξ…».

Όπως καταλαβαίνεις δεν μπορούμε να αναλύσουμε όλες τις πτυχές του προβλήματος, μπορούμε όμως να σε διαβεβαιώσουμε ότι όλες οι παραπάνω αντιδράσεις βρίσκονται εντός των ορίων του φυσιολογικού.

Μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι:

  1. Είναι φυσιολογικό να χάσεις για κάποιο διάστημα την όρεξή σου για σεξ.
  2. Είναι φυσιολογικό να θες να κάνεις σεξ όλη την ώρα.
  3. Η διάθεσή σου για σεξ μπορεί να μην επηρεαστεί αλλά κατά τη διάρκεια του σεξ να βιώσεις μία σειρά από αρνητικά συναισθήματα.

Η θλίψη είναι μία φυσική, συναισθηματική και γνωστική εμπειρία όπως είναι και το σεξ. Δεν είναι εύκολο να ξεπεράσεις μια απώλεια αν όμως κοιτάξεις τι έχουν να μας πουν οι τόσοι άνθρωποι γύρω μας που πενθούν, θα καταλάβεις ότι είναι εφικτό.

Όταν η σεξουαλική σου επιθυμία είναι έντονη

Ο πόνος εξαιτίας μιας απώλειας αν και συχνά θεωρείται ως συναισθηματικός πόνος είναι επίσης και μία βαθιά σωματική εμπειρία και παρόλο που διακρίνουμε συχνά το σωματικό από το συναισθηματικό πόνο, ο εγκέφαλος ενεργοποιείται με παρόμοιους τρόπους όταν βιώνουμε είτε συναισθηματικό είτε σωματικό πόνο. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όταν βιώνουμε συναισθηματικό πόνο ο εγκέφαλος μας θα αναζητήσει τρόπους για να διευκολύνει την απόκριση του πόνου στον εγκέφαλο.

Το σεξ απελευθερώνει ορμόνες που μας προκαλούν ευχαρίστηση και που ανακουφίζουν έστω και προσωρινά τον πόνο ή το μούδιασμα. Όπως ανέφερε ένας αναγνώστης του WYG: «Εκείνη τη στιγμή όλο μου το άγχος, οι ανασφάλειές μου, η μοναξιά μου εξαφανίστηκαν. Για πρώτη φορά μετά από καιρό ήμουν παρών και το απόλαυσα».

Τα όμορφα αυτά συναισθήματα δεν είναι τόσο προσωρινά όσο νομίζεις. Μία μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο George Mason διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι αισθάνονται περισσότερη ευτυχία την επόμενη μέρα του σεξ χωρίς να έχει σημασία αν το σεξ ήταν ικανοποιητικό ή εάν ήταν σε σχέση. Τα θετικά συναισθήματα, η καλή διάθεση και το αναγεννητικό αυτό αίσθημα αυξήθηκαν τη μέρα μετά το σεξ.

Όταν η σεξουαλική σου επιθυμία έχει μειωθεί αισθητά

Διαβάζοντας όσα προηγήθηκαν σε κάποιους φαίνεται περίεργο που η σεξουαλική διάθεση ορισμένων ανθρώπων μειώνεται ή εξαφανίζεται εντελώς κατά τη διάρκεια του πένθους. Η θλίψη αυξάνει το στρες και σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλεί κατάθλιψη ή επιδεινώνει την υπάρχουσα κατάθλιψη. Οι παραπάνω παράγοντες μπορούν να εξαφανίσουν το ενδιαφέρον κάποιου για σεξ.

Ένας άλλος αναγνώστης του WYG έκανε ένα σχόλιο με το οποίο συμφώνησαν πολλοί: «Δεν με ενδιαφέρει πλέον το σεξ. Δεν με ελκύει καθόλου. Μόλις κάνω σεξ αισθάνομαι λίγο καλύτερα αλλά νιώθω σαν να πρέπει να αναγκάσω τον εαυτό μου να το κάνει». Δεν έχουν όλοι την ίδια διάθεση και το ίδιο ενδιαφέρον στο πένθος και αυτό για ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον είναι φυσιολογικό.

Μπορεί σωματικά να νιώθεις όμορφα όταν κάνεις σεξ, συναισθηματικά όμως συμβαίνει το ίδιο; Ακούσαμε πολλούς χήρους αναγνώστες να λένε: «Έκανα πολύ σεξ τους πρώτους μήνες/τα πρώτα χρόνια. Σωματικά ένιωσα καλά, ανανεώθηκα, συναισθηματικά όμως παρέμεινα άδειος/α». Από κει καταλαβαίνουμε ότι το σώμα μπορεί να ζητά την ένωση με ένα άλλο σώμα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η σκέψη και τα συναισθήματα συμβαδίζουν με αυτήν την επιθυμία.

Κάποιοι άλλοι αναγνώστες ανέφεραν πώς ένιωθαν μία βαθιά επιθυμία αλλά παράλληλα αισθάνονταν ενοχές. Άλλοι είπαν ότι θέλουν να κάνουν σεξ αλλά φοβούνται ότι είναι πολύ νωρίς και πρέπει να περιμένουν. Αυτό άραγε που λένε το πιστεύουν ή έχουν επηρεαστεί από τις απόψεις των γύρω τους;

Ένας άλλος χήρος αναγνώστης του οποίου η διάθεση για σεξ ήταν ιδιαίτερα ανεβασμένη, όταν το ανέφερε σε έναν καλό του φίλο, τον έκρινε πολύ αυστηρά λέγοντάς του ότι είναι ακόμα νωρίς. Αυτό τον έκανε να νιώσει τύψεις και όποια γυναίκα γνώριζε, έβγαιναν ραντεβού σε μέρη που απήχαν πάνω από μία ώρα από τον τόπο διαμονής του για να μη γίνουν αντιληπτοί από κάποιο φίλο ή κάποιο γνωστό. Η κριτική που ασκούν οι γύρω μας μπορεί να έχει αντίκτυπο πάνω μας ακόμα και όταν αισθανόμαστε καλά με την απόφασή μας.

Αυτές οι σκέψεις και τα συναισθήματα μπορούν να κάνουν κάποιον να αισθάνεται ντροπή. Το πιο σωστό που μπορεί να κάνει είναι να εξερευνήσει αυτές τις σκέψεις και αυτά τα συναισθήματα. Δεν υπάρχουν κανόνες ούτε σωστό ή λάθος. Η συζήτηση με έναν ψυχοθεραπευτή μπορεί να βοηθήσει πολύ.

Όταν η σεξουαλική σου επιθυμία απουσιάζει παντελώς

Οι σκέψεις και τα συναισθήματα που συνοδεύουν την έλλειψη διάθεσης για σεξ μπορεί να είναι ευρέα. Ίσως το πιο συνηθισμένο που ακούμε από ανθρώπους πού οι σύντροφοί τους έζησαν πρόσφατα μια απώλεια είναι ότι τους λείπει η σεξουαλική οικειότητα που υπήρχε κάποτε ανάμεσά τους. Βιώνουν τεράστιες ενοχές και παρουσιάζουν απώλεια έλξης ή ενδιαφέροντος, ακόμα και απώλεια ταυτότητας σε συνδυασμό με τάση για απομόνωση.

Για όσους είχαν προηγουμένως μία πολύ δραστήρια σεξουαλική ζωή, η απώλεια ενδιαφέροντος για σεξ είναι μία σημαντική απώλεια. Το πένθος το οποίο είναι ένα πολύ βαθύ και μοναχικό συναίσθημα μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο να αισθανθεί ακόμα πιο μοναχικός και απομονωμένος όταν η σεξουαλική οικειότητα δεν είναι πλέον διέξοδος.

Η συζήτηση με το σύντροφό σου μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη. Συχνά οι σύντροφοι φοβούνται ότι ίσως και να ευθύνονται εκείνοι για την απώλεια του ενδιαφέροντος για σεξ παρόλο που γνωρίζουν ότι αιτία είναι το πένθος. Η διαβεβαίωση της άλλης πλευράς ότι δεν αφορά αυτούς μπορεί να βοηθήσει και τους δύο να καθησυχάσουν ένα μικρό κομμάτι της ενοχής. Επίσης θα δώσει χώρο για καλύτερη επικοινωνία, εγγύτητα ή σωματική επαφή ακόμα και χωρίς σεξ.

Θα σας βοηθήσει να ανοιχτείτε περισσότερο ο ένας στον άλλον, να μιλήσετε ή να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κάνετε σεξ ακόμα και όταν δεν έχετε διάθεση. Προφανώς και δεν πρέπει να κάνετε σεξ χωρίς τη θέλησή σας ή να πιεστείτε αλλά μερικές φορές απλά πράγματα όπως ένα φιλί ή ένα άγγιγμα μπορεί να φέρουν τη διάθεση που πιστεύετε ότι έχετε χάσει.

Πηγή: whatsyourgrief.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ